Lätt
Svår

Sioo är ett något kryptiskt namn på ett annorlunda träskyddsmedel som är baserat på kisel. Den kemiska beteckningen är SiO2 – därav namnet Sioo.

Den traditionella behandlingen av träterrassen är att skydda den med olja, men med Sioo är den annorlunda.

Behandlingen består av två steg. Först en impregnering (grundning) och sedan en färdigbehandling. Vi ska ärligt erkänna att det är en tråkig lösning, inte minst för att det tar flera veckor innan du ser något resultat av din insats.

Men resultatet är värt att vänta på. Ytan blir elegant sidengrå och den får helt vanliga bräder att se ut att vara sågade av ett exklusivt och dyrt träslag.

LÄS OCKSÅ: Tryckimpregnerat virke - bra eller dåligt?

Läs mer om träskydd

Den första behandlingen är en rengöring. Träet ska helt enkelt bli rent och sedan ska det torka. Därefter är det dags för grundning med den färglösa grundoljan och den ger ett vått trä. När den har torkat, vilket tar några timmar om solen skiner, kommer nästa steg. Inte heller nu ser man någon direkt förändring.

Slutbehandlingen utförs med en skummjölksliknande vätska och inte heller när den har torkat in ser man någon förändring. Belöningen kommer först efter ett par veckor när allt trä sakta ändrar färg och blir ljusgrått och får en sidenmatt yta.

LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

Den är nu effektivt skyddad mot smuts, mögelsvamp, alger och insektsangrepp. Och enligt tillverkaren räcker det om du utför nästa behandling om 10 år.

Ladda ned hela artikeln och se hur du gör.