Grå och grann träterrass

Har du också tröttnat på att behöva ge träterrassen en rejäl omgång med tvättning, algdödande medel, slipning och oljebehandling varje år? Se då här!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
70 kr/m2

Intro

Sioo är ett något kryptiskt namn på ett annorlunda träskyddsmedel som är baserat på kisel. Den kemiska beteckningen är SiO2 – därav namnet Sioo.

Den traditionella behandlingen av träterrassen är att skydda den med olja, men med Sioo är den annorlunda.

Behandlingen består av två steg. Först en impregnering (grundning) och sedan en färdigbehandling. Vi ska ärligt erkänna att det är en tråkig lösning, inte minst för att det tar flera veckor innan du ser något resultat av din insats.

Men resultatet är värt att vänta på. Ytan blir elegant sidengrå och den får helt vanliga bräder att se ut att vara sågade av ett exklusivt och dyrt träslag.

LÄS OCKSÅ: Tryckimpregnerat virke - bra eller dåligt?

Läs mer om träskydd

Den första behandlingen är en rengöring. Träet ska helt enkelt bli rent och sedan ska det torka. Därefter är det dags för grundning med den färglösa grundoljan och den ger ett vått trä. När den har torkat, vilket tar några timmar om solen skiner, kommer nästa steg. Inte heller nu ser man någon direkt förändring.

Slutbehandlingen utförs med en skummjölksliknande vätska och inte heller när den har torkat in ser man någon förändring. Belöningen kommer först efter ett par veckor när allt trä sakta ändrar färg och blir ljusgrått och får en sidenmatt yta.

LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

Den är nu effektivt skyddad mot smuts, mögelsvamp, alger och insektsangrepp. Och enligt tillverkaren räcker det om du utför nästa behandling om 10 år.

Instruktion

01
Gör så här 5 Steg

Innan du sätter igång ska terrassen tvättas. Det är fördel att använda ett specialtvättmedel som löser upp både smuts och alger. Vi använder ett medel från Flügger, men det är ingen större skillnad mellan olika märken. För att det ska bli riktigt rent tvättas terrassen också med högtryckstvätt - på lågt tryck! - och med en s.k. terrasstvätt, ett tillbehör till maskinen. Efter tvättningen ska träet sköljas ordentligt med vatten för att de sista resterna av tvättmedlet ska försvinna. Efter en torktid på cirka ett dygn kan behandlingen fortsättas med Sioo. Produkten kan användas på de flesta träslag - här är det tryckimpregnerat trä.

1

Förutsättningen för ett bra resultat är att träet är rent. Du kan skura träet med hård borste eller använda en terrasstvätt och högtryckstvätt med lågt tryck för att få bort smuts och alger.

2

Vätskan för impregnering och grundning är nästan osynlig. Behandlingen kan inte börja förrän träet är helt torrt efter tvättningen. Lägg sedan på vätskan med pensel eller rulle.

3

Vänta minst två timmar och grunda en gång till. Även nu ska träet mättas. Om träet inte sugit in all värtska efter en halvtimme ska överflödig vätska torkas av.

4

När grundmedlet har torkat - och tidgast efter fyra timmar - är det dags för slutbehandlingen. Lägg på den mjölkvita vätskan rikligt och var noga med att fördela den överallt så att träet mättas.

5

När träet har mättats är arbetet klart. Tillverkaren rekommenderar dock att slutbehandlingen upprepas efter 6-14 månader när träet har härdat. Då håller behandlingen i många år.

Tidsförbrukning

Vi klarade av 60 kvadratmeter terrass på en dag, inklusive torktid.

Pris

Grundningsmedel och slutbehandling kostar 1145 kr för 5 liter och det räcker till två strykningar av 25 m2. Total kostnad per m2 det första året är cirka 70 kr.

Svårighetsgrad

Behandlingen är rätt enkel. Vätskan läggs på med pensel eller borste och verktygen tvättas med vatten.

Närmaste återförsäljare anvisas av Sioo, www.sioo.se

Video

TEKNIK: Rengör terrassen

Med trärent och lite gnidande blir det rent på djupet

TEKNIK: Oljning av trätrallen

Kräver bara en pensel och en bomullstrasa

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädäck