TOPP 10: Snickarens favoritverktyg

Att snickaren är så mycket snabbare än alla oss andra beror bland annat på att snickaren alltid vet exakt vilka verktyg han behöver för ett visst jobb. Se här vad som behövs för att lösa 9 av 10 uppgifter och ta del av de knep som gör att du kan klara av arbetet både enklare och kvickare.

De viktigaste verktygen har packats ner i väskor, som lätt kan klickas ihop. Då glömmer man inga saker.

Det är borrskruvdragaren, sticksågen och multimaskinen. Och vi får inte glömma kap- och geringssågen.

Dessa verktyg medverkar i hög grad till att vår snickare Henrik klarar av allt det vi andra drömmer om: att lösa uppgiften med de verktyg vi har.

Men det handlar förstås om mycket mer än så. För om det bara gäller att välja rätt verktyg så skulle vi andra snabbt kunna bli lika bra som yrkesmannen, t.ex. genom att göra en kom ihåg-lista för alla uppgifter som ska lösas.

LÄS OCKSÅ: Se alla sorters verktygslådor

Erfarenheten slår nästan allt

Men bortsett från det självklara, att en snickare på endast några få år får en erfarenhet som vi gör-det-självare inte kan skaffa oss, inte ens under vår livstid, så har snickaren också en utbildning. Eller som Henrik säger:

"Som snickare har jag utbildats till att se allt i 3D. Jag har lagt ner mycket tid under utbildningen på att studera figurer bara för att kunna räkna ut hur de ser ut på den sidan jag inte kan se. På så sätt kan jag förutse flera av de problem, som jag annars skulle råka ut för under jobbet."

Just att kunna förutse vad som dyker upp under ett bygge är viktigt, säger snickaren. Därför finns det också hopp för oss andra om att kunna lösa uppgifterna lite smartare och enklare. Ta 10 minuter till att studera en ritning av det som du ska sätta igång med, så blir du bättre förberedd, råder snickaren.

LÄS OCKSÅ: Därför är mutterdragaren hantverkarens givna val

Vi har bett snickaren peka på de verktyg han alltid har med sig. De som löser nio av tio uppgifter. Med dessa verktyg klarar du det mesta när du bygger och renoverar.


1. BORRSKRUVDRAGAREN

BOSCH GSR 18 V-LI: Det överraskar inte att borrskruvdragaren är snickarens trogna ledsagare och den har i spridning och popularitet för länge sedan passerat den ikoniska hammaren, som för de flesta annars är en symbol för just snickaren och hans arbete. Spikar har avlösts av skruvar.

Och ska han vara helt ärlig så har han faktiskt mer än en skruvdragare. För även om den starka 18-voltsmaskinen kan lösa alla borr- och skruvuppgifter så är den också ganska tung.

Och ska man vara snickare i ett helt arbetsliv, måste man tänka på sin arbetsmiljö. Därför använder han ofta en mindre och lättare modell när han skruvar.

Läs också: Test av 18 V borrskruvdragare


2. KAP- OCH GERINGSSÅG

BOSCH GCM 8 SJL: Precisionen har avgörande betydelse för det färdiga resultatet. Och tid är pengar. Det är de två viktigaste kriterierna för att snickaren ska välja en kap- och geringssåg som ett av de viktigaste verktygen till otroligt många jobb.

Och sågen ska inte stå på golvet så att snickaren ska tvingas ligga på knä samtidigt som han pallar upp de långa brädorna med färgburkar och verktygslådor. Nej – den ska upp i naturlig höjd och ställas på ett bord som ger snickaren bra arbetsställning och många möjligheter att stötta brädorna och sätta ut exakt placerade stopp.

Läs också: Test av kap-/geringssågar


LÄS OCKSÅ: Därför ska du välja en verktygsväska

3. STICKSÅG

GST 160 CE: Med rätt sågblad klarar sticksågen alla sågjobb, oavsett om snickaren ska arbeta i trä, metall, plast, tegel eller ett helt annat material.

Därför finns sticksågen med i de lådor snickaren alltid packar. För snickaren är det stavmodellen som är den enda riktiga, inte minst för att han ibland vänder den och sågar från undersidan av ett material. När han har vänt sågen så blir det lättare för honom att följa sågningen.

Läs också: Test av sticksågar


4. MULTIMASKIN

GOP 300 SCE: Den moderna multimaskinen är ganska ny i snickarens verktygslåda. Men för honom är den numera en nästan oumbärlig ledsagare på olika jobb.

Med alla tillbehör kan verktyget såga och slipa i nästan alla material. Den kan komma åt på ställen där alla andra verktyg måste ge upp.

Den kan också klara jobb snabbt som förr tog en evighet med stämjärn och klubba.

Läs också: Test av multiverktygen


DE VIKTIGA SMÅSAKERNA

HANDVERKTYG: Det räcker inte med maskiner och skruvar. Det finns sex andra saker på snickarens lista.

  1. Hobbykniv med brytblad (då har han alltid ett vasst blad)
  2. Pennor (en snickarpenna och en vanlig med vass spets för precisionen)
  3. Fogsvans (det är ibland lättare att komma åt med fogsvansen)
  4. Öronproppar och skyddsglasögon (öronpropparna sitter på en båge)
  5. Tumstock
  6. Skruvsortiment 4 x 50, 4 x 70, 5 x 60, 5 x 80 og 5 x 100 mm.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg