Häcksax test: Vi testar styrka, ergonomi, uthållighet och ljudnivå i vårt stora test av häcksaxar.

Vi testar styrka, ergonomi, uthållighet och ljudnivå i vårt stora test av häcksaxar.

Arbetet med häcksaxen kan vara krävande och det är ofta förenat med dåliga arbetsställningar som belastar kroppen och kan ge problem med rygg och nacke. Därför är särskilt två parametrar viktiga när du ska köpa en ny häcksax: styrka, så att maskinen utan problem klipper av grenarna och arbetet är snabbt avklarat, och ergonomi, så att din kropp skonas så mycket som möjligt.

Smarta funktioner

Till testet har vi valt ut sex batteridrivna häcksaxar från några av de mest populära tillverkarna. Alla maskinerna kan med batteri och laddare köpas för högst 2.900 kronor. Ett par av deltagarna överraskar med några verkligen genomtänkta funktioner, som skiljer ut dem. Här kan nämnas justerbart handtag och en smart lövfösare, som knuffar undan de avklippta grenarna från häcken medan du arbetar.

Häcksax test

Styrkan och avståndet mellan tänderna på svärdet avgör hur tjocka grenar maskinerna kan klippa av. Vi har testat styrkan med olika rundstavar, som ofta är starkare än buskens grenar med samma tjocklek.

Arbetsställningen vid häckklippning är sällan särskilt bra. Därför är det viktigt med bra ergonomi, när man ska arbeta längs marken eller med armarna över huvudet.

Uthålligheten bestämmer hur länge maskinerna kan arbeta utan att man måste pausa för att ladda. Ljudnivån är avgörande för hur länge du står ut med att arbeta.

Oberoende test av häcksaxar

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testat dessa 6 häcksaxar

  • DEWALT DCM563P1
  • GARDENA COMFORTCUT LI-18/50
  • METABO AHS 18-45 V
  • STIGA SHT 24 AE
  • RYOBI RHT1855
  • BOSCH AHS 50-20 LI

LADDA NER HELA VÅRT HÄCKSAX TEST och se vilken maskin som blev den stora testvinnaren.