Häcksax test: Balansen är viktig i alla arbetsställningar,och testas enkelt genom att hålla häcksaxen i bygeln.

Balansen är viktig i alla arbetsställningar,och testas enkelt genom att hålla häcksaxen i bygeln.

Häcksax test

En batteridriven häcksax ger dig en massa fördelar: Du slipper släpa runt på en lång sladd, som utöver att den konstant riskerar att bli avklippt, även är beroende av att det finns ett uttag i närheten. Och jämfört med en bensinmodell är den lättare, tystare och bättre att arbeta med för både kropp och miljö.

Har du en stor häck med kraftiga grenar behöver du en stor och relativt tung maskin med långt avstånd mellan knivarna. Är häcken mindre och välvårdad kan du klara dig med en mindre och lättare modell, där knivarna sitter tätare. Det är värt att ta ställning till, då de lättaste modellerna i testet väger 2,5 kg, medan den tyngsta väger 3,7 kg.

Häckklippning är inte någonting vi gör ofta, och därför tvingar vi kroppen till ovana ställningar för att nå toppen och runt om hörnen. Så testa maskinen i butiken innan du köper.

Så har vi testat häcksaxarna

Först kontrollerade vi placeringen av grepp och knappar samt utvärderade kvaliteten och hållbarheten i materialen.

Vi testade vikt och balans löpande under arbetet. När man har stått med armarna rakt upp i 10 minuter märker man tydligt skillnaden mellan 2,5 och 3,7 kg.

Vi klippte både ligusterhäck och spirea, men vi provade också att klippa större växter med ganska tjocka grenar för att finna häcksaxarnas begränsningar.

Vi beskar även buskar och utvärderade hur bra resultatet blev.

Till sist testade vi säkerheten, med bl.a. skyddsskärm och nödstopp.

Vi har testat dessa 8 häcksaxar

  • WOLF-GARTEN HTA 700
  • GARDENA EASYCUT LI-18/50
  • BOSCH AHS 50-20 LI
  • STIGA SHT 24 AE
  • WORX WG259E
  • BLACK+DECKER GTC18502PST
  • STIHL HSA 56
  • MAKITA DUH523Z

LADDA NER HELA VÅRT HÄCKSAX TEST och se, vilken maskin som blev den stora testvinnaren.

VIKTIGE DETALJER NÄR DU VÄLGER HÄCKSAX
HANDTAGET: Ska vara behagligt att hålla i, tillräckligt stort för att kunna användas med trädgårdshandskar på händerna samt gärna ha gummibeläggning.
SÄKERHETSKNAPPAR: Både bygeln och handtaget ska vara försedda med startknappar, och de ska hållas inne samtidigt för att maskinen ska starta. Knapparna på bygeln ska kunna aktiveras oavsett var du håller. Samtidigt måste säkerhetsbromsen vara snabb och effektiv, så att knivarna stoppar på under en sekund från det att du släpper en av knapparna.
BALANS: Testa så att balansen passar dig. När batteriet är monterat och du håller i bygeln ska maskinen hänga vågrätt.
SÄKERHETSSKÄRM: Ska hålla dina fingrar borta från knivarna, men får inte vara så stor att den försvårar arbetet.
TANDAVSTÅND: Får inte vara för stort i förhållande till motorkraften. Då kör maskinen fast för ofta.
TOPPSKYDD: Du bör välja en modell med ett rejält skydd i svärdets topp, så att svärdet inte skadas när du klipper nere vid (eller i) marken.
SVÄRDSKYDD: Ska skydda knivarna och hålla kvar den olja som knivarna ska smörjas med före och efter bruk. Ett kraftigt och hårt plastskydd är att föredra.
LADDARE: Undersök laddtiden. Det är irriterande att behöva pausa i flera timmar, för att batteriet är tömt. En timmas laddtid eller under är optimalt enligt oss. Kom ihåg att ju fler ampere som laddaren laddar med, desto snabbare går det.

**Letar du efter en elektrisk häcksax? Här hittar du vårt senaste test.