Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slipa häcksaxen vass igen

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Flitig användning av häcksaxen flera år i rad sätter sina tydliga spår. Knivarna blir slöa och tuggar av kvistarna i stället för att klippa av dem. Men det går att få knivarna vassa igen, antingen för hand eller med maskin.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
50 kronor
Slipa häcksaxen vass igen

Intro

Det går att slipa knivarna medan svärdet sitter fast på maskinen, men det är lättare om du först tar loss svärdet. Det brukar sitta fast med endast ett par skruvar, och vilka de är ser du om du vänder och vrider lite på maskinen. Om du måste ta bort många skruvar, och ett par delar då lossnar, gäller det att du noga håller reda på i vilken ordning delarna tas bort. Gör gärna en liten skiss.

Innan du tar bort svärdet, kan du passa på att tvätta (eller spraya) med ett rost- och smutslösande medel. Den värsta rosten kan du ta bort med stålborste. Detta kan du göra utomhus, så smutsar du inte ner så mycket i verkstan när du sedan ska slipa knivarna.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Det är bäst att ta bort svärdet. Lägg skruvarna i den ordning du drar loss dem. Lägg noga märke till var de satt. Tar du även bort kåpa eller andra delar, så är det viktigt att du har en skiss eller ett foto som visar var delarna satt.

2

Tvätta svärdet med fotogen (lacknafta). Bred ut kraftig plastfolie på ett bord så spiller du inte överallt. Pensla sedan in hela svärdet med oljan. När den har verkat några minuter torkar du av svärdet med en trasa.

3

Renputsa tandraderna med smärgelduk. Du får en riktigt fin yta med korn 400 och tandraderna blir blanka och rena. För att få bort alla slipkorn penslar du igen med fotogen.

4

Spänn fast tandraderna, en efter en, och slipa tänderna med fil eller maskin. Du kan fästa tandraderna i skruvstycke eller med tving på arbetsbordet. Håll filen med båda händerna i samma vinkel som eggen på knivarna och fila fram ny egg.

5

Det går också bra att slipa med maskin, och det ska helst vara en liten multimaskin som kan komma åt. Här har vi satt en slipcylinder i maskinen och polerar fram ny egg. Se bara upp så att eggen inte blir för varm när du slipar.

Tidsförbrukning

Det tar cirka en timme.

Pris

Möjligen 50 kr.

Svårighetsgrad

Ett arbete som alla kan ge sig i kast med. Det är lätt att slipa knivarna på häcksaxen.

Tips & Tricks

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka