Guide till köp av häcksax

Numera klipper de flesta av oss häcken med en maskin, främst för att det går fortare och är enklare. Men vad ska en bra häcksax egentligen kunna? Och vad är skillnaden mellan en dyr och en billig modell? Det får du svar på här.

SNYGG HÄCK: Det går mycket lättare att klippa häcken med en elektrisk häcksax än en manuell. Och det går fort.

HÄCKSAXENS VIKTIGASTE DELAR

1. MOTORN är den tyngsta delen på en häcksax. Ju tjockare grenar som maskinen ska kunna klippa, desto kraftigare motor behövs. Men det innebär också att häcksaxen blir tyngre. Därför gäller det att prioritera vad som betyder mest för dig.

2. HANDTAGET bör ha en mjuk beläggning som ska vara halksäker för att du ska få ett bra grepp. När du håller häcksaxen i handtag och bygel ska balansen vara bra. Annars blir det tungt och jobbigt att arbeta med den.

3. STRÖMBRYTAREN har två kontakter. För att starta motorn måste du trycka in startknappen och samtidigt pressa ihop bygeln.

4. SKÄRMEN framför motorn är en skyddsskärm som ska förhindra dig i att köra fram en hand över de arbetande knivarna.

5. AVSTÅNDET mellan knivarna på svärdet avgör hur tjocka grenar som häcksaxen kan klippa av.

6. SVÄRDLÄNGDEN har betydelse främst när du klipper en hög eller djup häck. Då blir det lättare att klippa rakt om häcksaxen har ett långt svärd.

LÄS OCKSÅ: Test av häcksaxar på batteri

VIKTIGA FUNKTIONER PÅ EN HÄCKSAX

KLIPPBREDD: Avståndet mellan knivarna avgör hur tjocka grenar som häcksaxen kan klippa av. Om avståndet är 20 mm är det inte säkert att häcksaxen orkar klippa så tjocka grenar. Avståndet är 20 mm endast en bråkdel av en sekund – resten av tiden är avståndet mindre.

HANDTAG: Du ändrar ofta handställning medan du klipper. Därför är utformningen av handtag och bygel mycket viktig. På några modeller går det att vrida handtaget under arbetet.

KNIVARNA: Det sätt som knivarna har slipats på kan ha stor betydelse för hur effektivt modellen klipper och om den gör det snyggt eller ej. På några modeller har knivarna sågtänder för att kunna såga av de grenar som den inte kan gapa över.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Häcksax