Vi har testat
6 kompressorerna:
- BILTEMA 11-8
- METABO POWER 180-5 W OF
- SCHEPPACH HC08
- EINHELL TC-AC 190/6/8
- DEWALT DPC6MRC
- STANLEY DN 200/8/6

BILTEMA 11-8
Behållare: 8 LITER
Oljefri: NEJ
Pris: 749 KRONOR

METABO POWER 180-5 W OF
Behållare: 5 LITER
Oljefri: JA
Pris: 2200 KRONOR

SCHEPPACH HC08
Behållare: 8 LITER
Oljefri: NEJ
Pris: 1850 KRONOR

EINHELL TC-AC 190/6/8
Behållare: 6 LITER
Oljefri: JA
Pris: 1200 KRONOR

DEWALT DPC6MRC
Behållare: 6 LITER
Oljefri: JA
Pris: 2300 KRONOR

STANLEY DN 200/8/6
Behållare: 6 LITER
Oljefri: JA
Pris: 999 KRONOR
Populära kompressorer
En kompressor är i sig själv en mycket enkel maskin som suger in luft, komprimerar luften i tanken och blåser ut den igen vid mycket högt tryck. Det är den stora mängden tillbehör som gör kompressorn smart samt att den kan lösa en rad krävande uppgifter.
I testet har vi samlat sex populära modeller. Eftersom de alla är relativt små, är de lätta att få plats med i verkstaden. De är samtidigt lätta att flytta runt om du t.ex. ska skjuta fast lister eller paneler i din stuga.
De sex deltagarna har lufttankar på mellan fem och åtta liter. Av naturliga skäl är de därför inte lika uthålliga som större maskiner med 20-literstankar eller större. Men med ett arbetstryck på 8 bar kan de lösa de allra flesta uppgifterna som gör-det-själv-fixaren ställs inför. I jämförelse är trycket i ett bildäck normalt omkring 2,5 bar.
Även om det är skillnad på hur deltagarna klarar de olika uppgifterna, var det ingen som på allvar misslyckades. De största skillnaderna handlar därför om vikten, designen och flyttbarheten. Alla dessa parametrar är dessutom avgörande för hur behagliga maskinerna är att arbeta med.
Kompressor med eller utan olja
Om du ska välja en oljefri kompressor eller ej beror lite på din personlighet. Den oljefria kompressorn ger renast luft och kräver mindre underhåll. Den oljesmorda kompressorn har i gengäld en längre livslängd om man kommer ihåg att regelbundet kontrollera oljenivån.
SE TESTET: Kompressor test (2023) - se den bästa kompressorn
Så här testar vi
De små kompressorerna är lämpliga att använda till att driva olika verktyg som t.ex. en häftpistol. Vi kopplade ihop dem med en häftpistol och testade hur snabbt de sköt.
Med helt fyllda tankar räknade vi ut hur många skott varje kompressor kunde prestera innan trycket i tanken hade sjunkit så mycket att den krävde en högljudd tryckpåfyllning.
Vi tog även tiden från att kompressorn var helt tom till helt full. Skillnaden var stor.
Vi mätte hur mycket de väsnades. Även om ingen av dem är tysta så är det stor skillnad på 97 och 110 dB.

BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av dessa fyra faktorer: hastighet, uthållighet, påfyllningstid och buller.

PÅFYLLNINGSTID
Vi började med att tömma tanken på varje maskin i testet. Därefter tog vi tiden medan de fylldes helt.

HASTIGHET
Vi tog tiden medan vi sköt i 20 klamrar på 16 mm i en vanlig stolpe av furu med Biltemas CNS 5040 dyckert- och häftpistol.

UTHÅLLIGHET
Vi räknade hur många klamrar vi kunde skjuta i innan trycket i tanken hade sjunkit så mycket att det krävdes en påfyllning.

BULLER
Alla maskinerna i testet väsnades, men det var stor skillnad på hur mycket. Vi mätte bullret på en meters avstånd.
Resultaten

DEWALT DPC6MRC
2300 kronor
BILTEMA 11-8
749 kronor
METABO POWER 180-5 W OF
2000 kronor
SCHEPPACH HC08
1850 kronor
EINHELL TC-AC 190/6/8
1200 kronor
STANLEY DN 200/8/6
999 kronorLäs mer om små kompressorer hos tillverkarna:
Testvinnare
Snabb, stabil och flyttbar
DEWALT DPC6MRC
Testvinnaren från DeWalt imponerar på flera fronter – även när det gäller sådant som inte kan avläsas direkt i resultatet. Alla detaljer verkar nämligen otroligt genomtänkta.
Det är ingen lätt uppgift att uppfinna kompressorn på nytt, som i realiteten är en enkel maskin. Men med en rad fina detaljer förmår testets vinnare från DeWalt ändå att dra till sig uppmärksamhet och skilja ut sig från mängden.
Det första man ser är den annorlunda utformningen med de pyramidformade benen som tillsammans med de halksäkra gummifötterna ger maskinen en bra stabilitet. Benen skyddar dessutom maskinen vid ett ev. fall från ex. en byggnadsställning.
Snabbast och mest genomtänkt
Tempot som testets vinnare kommer upp i, ligger på den absolut högsta nivån. Både när det gäller att skjuta i klamrar och när tanken ska fyllas på igen. Även om DeWalten, precis som andra maskiner i testet, väsnas relativt mycket, behöver du inte lyssna på bullret så länge.
Testvinnaren klarar av de flesta uppgifterna i verkstaden, men det råder inget tvivel om att den har utformats för att kunna flyttas runt. Den har ett praktiskt handtag och trots den mycket robusta metallkonstruktionen är vikten relativt låg.
DeWalten är testets dyraste, men bästa maskin. Den är den enda som levereras med en luftslang som du slipper köpa till.

På varje sida om fronten sitter en liten metallbygel som ger ett extra skydd åt kontrollpanelen.

Knapparna och måtten på fronten är både robusta och mycket logiskt placerade. Det är lätt att förstå vad de ska användas till.

Transporthandtaget är smalt och löper längs hela maskinens översta del. Det gör det lätt att hålla i maskinen oavsett handstorlek.
Bra köp
Billig, snabb och uthållig
BILTEMA 11-8 är testets största deltagare. Vikten ligger också i den övre klassen. I gengäld är priset riktigt lågt. Den kostar mindre än hälften så mycket som testets vinnare. Ändå följer den blå maskinen konkurrenterna på ett mycket bra sätt i de flesta deltesten – särskilt när det gäller hastighet och uthållighet. Biltema-maskinen klarar av arbetet utan problem, men den är inte så lätt att flytta. Den lämpar sig därför bäst till att användas från en fast plats i verkstaden. Om du kan leva med att den är lite tung och klumpig, får du mycket för pengarna här.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.