För lite pengar kan du få extremt starka och lätta verktyg, som dessutom håller i det närmaste för evigt, eftersom det inte finns någon motor som slits.

För lite pengar kan du få extremt starka och lätta verktyg, som dessutom håller i det närmaste för evigt, eftersom det inte finns någon motor som slits.

I dessa tider, när allt ska vara batteridrivet, är det lätt att glömma de gamla, hederliga lufttrycksverktygen.

Men när den halvtomma batteridrivna mutterdragaren fastnar i en hjulskruv, som verkar sitta rejält fast, kan den tryckluftsdrivna mutterdragaren blåsa av den på bråkdelen av en sekund. Och just detta scenario beskriver riktigt bra livet med en kompressor, för nästan alla sorters verktyg finns för tryckluft. Och de självklara fördelarna är att tryckluftsverktyg är starkare och billigare.

Här nedan har vi valt ut 9 lämpliga gör-det-själv verktyg som går på tryckluft och som lyfter din verktygssamling.

1. Tryckluftsspade för effektiv nedbrytning

Skala klinkerna från golvet, knacka upp betongen och gräv djupa hål i stenhård jord. Det är precis vad du kan göra med Scheppach Aero2-spaden. Med spaden följer ett antal olika mejslar och skrapor, så du är färdig att sätta igång med det samma. Men det kräver en rejäl kompressor. Priset är 1.299 kronor.

Krav för tryckluftsspade:

 • Kompressor: 6,3 bar
 • Luft: 280 liter/min.
Med sin breda och vinklade kakelmejsel kan Aero2 bland mycket annat skala av det översta lagret golvbeläggning.

Med sin breda och vinklade kakelmejsel kan Aero2 bland mycket annat skala av det översta lagret golvbeläggning.

2. Skruva, slipa och banka med verktygslådan från Stanley

Stanleys verktygslåda för tryckluft visar på bästa sätt varför vi älskar tryckluft! Här får du nämligen hela fyra olika verktyg plus en rejält tilltagen hög med tillbehör för precis under 1 000 kronor. Vår favorit till verkstaden är hylsnyckeln med 10 medföljande hylsor!

Krav för hylsnyckel:

 • Kompressor: 6 bar
 • Luft: 200 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Skruva, slipa och banka

3. Snyggare fogar med en tryckluftsfogpistol

Testa en tryckluftsfogpistol nästa gång du ska foga – du går aldrig tillbaka till den manuella! Med ett relativt lågt tryck ger sprutan ett snyggt och enhetligt resultat, samtidigt som det går att ställa in fogmängden. Dessutom slutar den trycka i samma sekund som du släpper handtaget. Priset är 249 kr för den billigaste modellen på Harald Nyborg.

Krav för fogpistol:

 • Kompressor: max 3 bar
 • Luft: 25 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Snyggare fogar med en tryckluftsfogpistol

4. Spikpistol för de stora uppgifterna

Ska du skjuta tusentals spik i ditt nästa stora byggprojekt, så ska du ha en tryckluftspistol. Den här modellen (Air Mounty 15-50 mm) väger 1,4 kg, mindre än hälften av en batteridriven. Och kostar mindre än en tiondel, med ett pris på 299 kr

Krav för spikpistol:

 • Kompressor: max 8,6 bar
 • Luft: 25 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Spikpistol för de stora uppgifterna

5. Lyft bilen med domkraft

En av de mest geniala möjligheterna som tryckluft ger för bilen är Biltemas lilla domkraft. Ja, den är ganska dyr jämfört med andra tryckluftsverktyg, men den är i gengäld mycket lättare att flytta på än andra vanliga, hydrauliska domkrafter. Bara koppla den till kompressorn, placera under bilen och tryck ned handtaget – det är precis lika lätt som det låter. Domkraften kan lyfta 2 ton upp till 38,5 cm höjd och kostar 3.499 kr.

Krav för domkraft:

 • Kompressor: 8 bar
 • Luft: 25 liter/min.
För in domkraften under bilen och tryck ned det högra handtaget. När du är färdig, trycker du ned det vänstra och bilen sjunker lugnt och stilla ned igen.

För in domkraften under bilen och tryck ned det högra handtaget. När du är färdig, trycker du ned det vänstra och bilen sjunker lugnt och stilla ned igen.

6. Byt hjul med en mutterdragare

Ett lätt tryck och mutterdragaren nästan river av muttrarna från vinterdäcken – och det även om de skulle ha rostat fast ordentligt över vintern. KOM IHÅG, när du drar fast sommardäcken, att använda en torsionstav. För om du drar på muttrarna igen med den kraften som mutterdragaren har i sig, riskerar du att dra sönder både muttrar och gängor.

Krav för mutterdragare:

 • Kompressor: 6 bar
 • Luft: 125 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Mutterdragare

7. Slå av rost och färg med en nålhammare

Nålhammaren är bilentusiastens bästa vän. Den kan nämligen slå bort gammal färg, rost och svetsrester, och gör snabbt klart för fortsatt arbete. Perfekt för att rensa gamla bromstrummor. Men kom ihåg öronskyddet, för även om nålarna bara rör sig någon millimeter är larmet öronbedövande!

Krav för nålhammare:

 • Kompressor: 6 bar
 • Luft: 80 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Slå bort rost och färg med nålhammare

8. Blås skräpet (långt) bort med en blåspistol

Du kommer inte förbi blåspistolen, som kan blåsa luften så hårt som kompressorn tillåter. Det finns många olika modeller, med priser från några tior och uppåt. Den är helt genialisk och helt ovärderlig. Den kan t ex rensa dammsugarfilter och blåsa rent arbetskläder, blåsa bromstrummor rena från smuts och helt enkelt blåsa allting rent.

Krav för blåspistol:

 • Kompressor: 3 bar
 • Luft: 25 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Blås skräpet (långt) bort med tryckluftspump

9. Pumpa däck med en tryckluftspump

Trycksluftspumpen är ett av de mest praktiska tillbehören till kompressorn. Den kan pumpa cykel-, moped- och bildäck blixtsnabbt och är också lämplig för att fylla luft i de tomma däcken på trädgårdstraktorn, säckkärran och skottkärran. Dessutom blir du kvarterets hjälte, när grannens barn behöver pumpa sina bollar, badleksaker och luftmadrasser. Pris ca 100 kr.

Krav för tryckluftspump:

 • Kompressor: 8 bar
 • Luft: min. 25 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Pumpa däck med tryckluftspump

Verktyget avgör kompressorn

De flesta kompressorer kan ge ett tryck på 8-10 bar, men det är stor skillnad på hur mycket luft de kan pressa ut per minut. De minsta och billigaste ligger på omkring 50 liter i minuten, medan de större och dyrare snarare ligger på 250-300 liter per minut. Det är helt enkelt vilket verktyg du ska använda som bestämmer vilken kompressor du ska köpa.

En liten borrmaskin använder ungefär 50 liter luft i minuten, medan en sticksåg behöver betydligt mer än 200 liter. Det står på alla tryckluftsverktyg hur mycket tryck de ger och hur mycket luft de behöver.

Att skaffa en kompressor ger ett antal olika fördelar. Det enda på minussidan är att den inte når så långt och att den för mycket oväsen när den fyller på luft.

Med detta sagt, så kan man köpa till mycket längre luftslangar, upp till 20 meter, så man måste inte ha kompressorn stående precis där man arbetar.

Avläs trycket

Alla kompressorer levereras med minst en manometer, där du kan avläsa utloppstrycket ut till verktyget. Du monterar den enkelt med en snabbkoppling.

Alla kompressorer levereras med minst en manometer, där du kan avläsa utloppstrycket ut till verktyget. Du monterar den enkelt med en snabbkoppling.