Sticksåg

Sticksågen är genial när du ska såga ut för rör och liknande. Den är en mästare i att skära i cirklar. Här får du våra bästa tips på hur du använder sticksågen, och du hittar även det senaste testet av sticksågar.

  Sticksåg

  Får man bara välja en elektrisk såg, så bör man välja en sticksåg. Sticksågen finns i en modell med stavhandtag och den lite mindre utbredda modellen med bygelhandtag. Och så finns den så klart även som batteridriven sticksåg och som klassisk sticksåg med sladd.

  Varför är en sticksåg så smart?

  En sticksåg kan göra mycket av det som en handsåg gör – men mycket snabbare. Den är kompakt, lätt att använda och så är den inte begränsad till att bara kunna göra bra snitt. Den kan nämligen vridas medan du sågar med den, vilket bl.a. gör den genial till att skära ut hål till vasken med.

  Vad är fördelen med en elektrisk sticksåg?

  En elektrisk sticksåg är en klassisk sticksåg, som använder en sladd för att kunna såga. El-sticksågen har den fördelen att den inte får slut på batteri och alltid levererar med samma kraft, när du sågar med den.

  Vad är fördelen med en batteridriven sticksåg?

  En sladdlös sticksåg är en sticksåg som har ett batteri. De flesta sticksågar idag är batteridrivna. Fördelen är att man med en batteridriven sticksåg har full rörelsefrihet och inte behöver tänka på sladden. Batterier är dessutom så bra idag att man med två batterier kan hålla sticksågen igång hela dagen.

  Vilken sticksåg ska man välja?

  I Sverige är modellen med stavhandtag vanligast. Du har säkert sett folk vända sticksågen upp och ner när de sågar. Det gör de för att uppnå det finaste snittet. I USA är modellen med bygelhandtag populär, men den kan bara såga uppifrån. Väljer man en batteridriven sticksåg får man förvänta sig att betala det dubbla mot vad en sticksåg på el kostar. Så det är flera saker du ska överväga innan du kastar dig ut och köper en sticksåg. Läs gärna vårt senaste test av sticksågar och bli klokare på denna geniala såg.

  Blad till sticksåg

  En sticksåg är som bekant inte bättre än det blad man utrustar den med. Det är dörflr viktigt att välja rätt blad. I vår artikel Välj rätt blad till din sticksåg blir du bl.a. klokare på de allra vanligaste sticksågsbladen som ex. bladen till mjukt trä, hårt trä, laminat och metall.