6 smarta knep med sticksågen

Sticksågen är mest känd för att vara bra på att göra fina svängda snitt, men den är samtidigt den överlägset mest allsidiga sågen på marknaden. Med nya innovativa blad tillsammans med sågens smarta inbyggda funktioner finns massor av möjligheter.

1. GENIAL TILL MJUKA MATERIAL

Istället för att kämpa med den gamla isoleringskniven kan du nu lätt skära isoleringsskivorna med din sticksåg med hjälp av de så kallade Soft Material bladen. De speciella, vågformade bladen finns i längder upp till 25 cm och skär genom både frigolit och stenullsskivor som om det vore smör!

Det brukar bli stökigt när man sågar i frigolitplattor. Med hjälp av ett specialblad som gör ett helt rent snitt, slipper du det.

2. KLARAR ÄVEN STORA STOLPAR

I dag finns träbladen i flera imponerande längder. Det innebär att du även kan använda sticksågen när du ska såga trä med lite större dimensioner. Det går inte så snabbt, men det blir å andra sidan precist.

Med lite tålamod kan en stolpe på 100x100 mm lätt sågas med sticksågen.

3. PENDELFUNKTIONEN GER EXTRA FART

Tandningen på de flesta träklingor är gjord sådan att sticksågen sågar precist, men samtidigt lite långsamt. Genom att få klingan att svinga fram och tillbaka med pendelfunktionen kan du emellertid lägga i en extra växel. Den här funktionen ska endast användas vid raka snitt, och ska vara avstängd vid sneda snitt.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på sticksågar på 5 minuter!

4. VINKLA BOTTENPLATTAN

Den vinklingsbara bottenplattan gör det möjligt att såga snitt precis som du vill ha dem. På de flesta sticksågar lossas bottenplattan med en insexnyckel, men det finns även modeller där du bara trycker på en knapp.

Bottenplattan kan vinklas 45° åt båda håll.

LÄS OCKSÅ: Test av sticksågar

5. DYK BARA RAKT NER

När du är van vid att det först måste borras ett hål innan du kan såga mitt i en skiva tar det emot lite första gången som du kör bladet rakt ner. Men det fungerar faktiskt, och det kan göras med de allra flesta träblad. Om du tror att detta är en funktion som du kommer att använda dig av ofta, finns det specialblad som är utformade för att ta sig igenom extra snabbt.

Sågens bakände sänks lugnt och fint medan bladet arbetar sig ned i materialet.

6. FÖRBLUFFANDE BRA TILL METALLSÅGNING

Man kan bli överraskad över hur stora metallrör som de moderna sticksågsbladen kan klara av. Friktionsvärmen är bladets största fiende, men det kan du enkelt undkomma med hjälp av lite skärolja. Det dämpar friktionen så att bladet inte förstörs.

Lugnt och fint äter sig metallbladet genom vattenröret.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Sticksåg