Kan det sticksågas?

Sticksågen är genialisk, men kan den såga i metall och tegelsten? Vi ger dig svaret.

Gängstång

Även om det går snabbare med vinkelslip, så lämnar sticksågen ett mycket renare snitt som gör det mycket enklare att efteråt sätta en mutter på gängorna. Det är en bra idé att använda sågolja som minskar friktionen och håller nere temperaturen. Eftersom oljan kan ha svårt att få fäste på den runda gängstången, kan du istället sätta det på sågbladet.

Ett bra bladförslag: DeWalt DT2161, kostar 125 kronor för sex stycken.

Stål

Du kan lätt såga i stål i form av skivor och rör, så länge materialet inte är för tjockt. Det maximala sågdjupet varierar från blad till blad, men ofta ligger det på omkring 3-6 mm. Metallbladens tänder är fina (ofta under 1 mm för tunna material och över 1 mm för tjockare material). Bladen finns i olika varianter från omkring 20 kronor. De slits snabbt. Blad av hårdmetall har längre livslängd och kostar lite mer.

Ett bra bladförslag: DeWalt DT2150-QZ Extreme, kostar ca 150 kronor per styck.

Gjutjärn

Det är inte så ofta man behöver såga i gjutjärn. Ofta är det i samband med att man river något, t ex gamla avloppsrör som ska tas bort. Och även om tigersågen är specialisten när det gäller att riva, så kan faktiskt även sticksågen klara uppgiften. Du ska bara utrusta den med ett blad med korn av hårdmetall.

Ett bra bladförslag: Craftomat T 130 RF, kostar ca 120 kronor per styck.

Plexiglas

Det är inga problem att såga i plexiglas, bara du väljer rätt blad. Det kan vara ett fintandat blad för metall, men det finns också speciella sågblad för plexiglas.

Ett bra bladförslag: Bosch T 102 H, kostar 85 kronor st.

Tegelsten

Tegelsten är hårt och därför ganska tidskrävande att såga i, dessutom sliter det en del på bladet. Sticksågen är därför inte självklara valet om du ska såga mycket, men för enklare och enstaka kapningar kan det fungera bra. Isåfall ska du välja ett blad med breda tänder av hårdmetall, som egentligen är gjorda för t ex fibercement och lättbetong.

Ett bra bladförslag: Bosch T 141 HM, från ca 250 kr för tre st.

Keramiska plattor

Det är inte lätt att såga i hårda plattor, men för små anpassningar runt om t ex rör och eluttag fungerar sticksågen faktiskt ganska bra, om du har lite tålamod. Bladet blir väldigt snabbt väldigt varmt, och därför är det viktigt att kyla ner det. Det görs enklast genom att långsamt tillföra kallt vatten från en droppflaska. Bladet ska vara av den sorten som har korn i hård metall istället för tänder.

Ett bra bladförslag: Craftomat T 130 RF, kostar ca 120 kronor per styck.

Glas

Ska du såga i glas, ska en diamantsågklinga köras exakt, rakt och i hög hastighet. Eftersom sticksågens blad rör sig upp och ner, skapas det mycket vibrationer, ojämn fart och “döda” punkter där bladet står helt stilla innan det byter riktning. Det håller inte!

Rostfritt stål

Rostfritt stål är extremt hårt, men så länge materialet inte är tjockare än cirka 3 mm, kan sticksågen mycket väl såga i det. Det kräver dock sitt blad för att kunna hålla för många snitt. Det är därför en bra idé att välja ett blad av hårdmetall med fin tandhöjd (cirka 1 mm). Och så är det även en bra idé att använda sågolja.

Ett bra bladförslag: Bosch T 118 AHM, kostar cirka 250 kronor för tre st.

Fibercement

Hårda, mineralbaserade material som fibercement sliter kraftigt på bladet. Så även om du kan göra enstaka snitt med flera olika sorters blad, bör du välja ett specialblad som har betydligt längre livslängd. Det är en fördel om det har tänder av hårdmetall.

Ett bra bladförslag: Bosch T 141 HM, från ca 250 kr för tre st.

Betong

Betong är helt enkelt för hårt. Samtidigt är t ex ett betongblock ofta lite tjockare än sticksågens maximala snittdjup.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Sticksåg