Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Därför ska du äga en bordscirkelsåg

Skriv ut Spara artikel

Är du förtjust i att arbeta i trä? Köp då en bordcirkelsåg! När du väl har lärt känna de många funktionerna är du såld. Ingen annan såg kan lösa så många uppgifter lika effektivt. Du sparar mycket pengar på att t.ex. såga dina lister själv.

Bordcirkelsåg - Såga som ett proffs

Stora skivor och stycken som kan vara svåra att hantera klarar bordscirkelsågen galant, och även ett långt vinklat snitt längs med en tunn list klarar den av.

I princip är bordscirkelsågen bara en cirkelsåg, med ett hölje där klingan vänts uppåt. Det gör det möjligt att ställa in sågklingan till önskad kaphöjd, och klingan kan vridas till den vinkel du önskar. Snedskärningar i alla riktningar är dock en av de styrkor som väldigt få tänker på när de ser en bordcirkelsåg. Men den är faktiskt suverän till det.

Och så kan du, med lite uppfinningsrikedom, såga på frihand.

Du har med andra ord en cirkelsåg, sänksåg, kapsåg och en handöverfräs i en och samma maskin.

Ladda ner artikeln och läs mycket mer om bordscirkelsågen

I artikeln går vi igenom bordscirkelsågens viktigaste funktioner, och så tittar vi också på några av de uppgifter som maskinen kan hantera. Står maskinen i din verkstad kommer den bli svår att låta bli att använda.

logga in eller köp tillgång

Klyv en bräda på längden

När parallellanslaget är inställt på rätt bredd är du redo att klyva brädor på längden. Om du ska såga en eller flera brädor är oviktigt; du kan vara säker på att brädorna blir identiska. Du har båda händer fria till att kunna hantera brädan. Om brädan är väldigt lång kan den behöva stödjas.

Såga i stora skivor

Stora skivor kan lätt sågas upp i mindre stycken mot parallellanslaget. När skivbredden överstiger avståndet mellan parallellanslaget och klingan är det smart att bordsförlängningen på sidan finns till hands, både som stöd och som parallellanslag.

Snedsåga på längden

Föreställ dig krånglet med en handcirkelsåg med en 45-graders vinklad klinga till den här uppgiften. Här är bordscirkelsågen suverän. Precisionsarbeten i lister eller skivor går galant meter efter meter med tydlig kontroll över materialet du sågar i.

Gör dina egna lister

Det är praktiskt att kunna skräddarsy sina egna lister och det finns mycket pengar att spara genom att själv kunna såga till dem istället för att köpa färdiga på byggmarknaden. Lägg märke till det lilla extra parallellanslaget, som gör det möjligt att såga riktigt nära utan att sprängskyddet tar i. Alternativt kan du spänna fast en list.

Klyv en rundstav

Här faller praktiskt taget alla andra sågar: att klyva tunna lister eller att dela en 16 mm rundstav.

Såga spår

Här tar bordscirkelsågen över överhandsfräsens plats och gör ett spår. Metoden kan användas för många ändamål, t.ex. infällning av bakstycke i ett skåp eller botten i en låda. Det kan krävas flera snitt vid sidan om varandra, tills spåret får sin rätta bredd. Det är nödvändigt att ta bort spaltkniv och sprängskydd. Av hänsyn till din säkerhet måste de monteras på igen.

Gör ett urtag

När två bjälkar ska fogas samman till ett kryss fälls de in i varandra så de passar perfekt ihop. Halvti-halvtmetoden är enkel: markera var fogen ska sitta. Mät ut bjälkens yttermått och halva dess tjocklek på den andra bjälken.

Såga åtskilliga spår tätt efter varandra inom markeringen för urtagets bredd. Jämna till kanterna med ett stämjärn så fogarna passar perfekt när du sätter ihop dem. Bordscirkelsågen levereras med en spaltkniv och sprängskydd, och man bör alltid ha som utgångspunkt att de ska vara monterade på sågen. Till arbeten där materialet inte ska sågas helt igenom krävs det att man tillfälligt tar bort spaltkniv och sprängskydd. På de flesta modeller görs det snabbt och lätt med en fast nyckel. Montera tillbaka spaltkniv och sprängskydd så fort uppgiften är löst.

Använd alltid spaltkniv när du sågar på frihand, och för materialet mot parallellanslaget eller med vinkelanslaget.

Såga din egen fals

Fals till fönsterbågar eller annat klarar bordscirkelsågen i två snabba steg. Här har falsens bredd sågats först.

Såga på skrå

Serieproduktion av staketbrädor är en lätt uppgift för bordscirkelsågen. Spetsarna i toppen görs med en lodrät ställd klinga och ett 45-gradigt vinklat anslag.

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): Därför ska du äga en bordscirkelsåg
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka