Därför ska du äga en bordscirkelsåg

Är du förtjust i att arbeta i trä? Köp då en bordcirkelsåg! När du väl har lärt känna de många funktionerna är du såld. Ingen annan såg kan lösa så många uppgifter lika effektivt. Du sparar mycket pengar på att t.ex. såga dina lister själv.

Stora skivor och stycken som kan vara svåra att hantera klarar bordscirkelsågen galant, och även ett långt vinklat snitt längs med en tunn list klarar den av.

I princip är bordscirkelsågen bara en cirkelsåg, med ett hölje där klingan vänts uppåt. Det gör det möjligt att ställa in sågklingan till önskad kaphöjd, och klingan kan vridas till den vinkel du önskar. Snedskärningar i alla riktningar är dock en av de styrkor som väldigt få tänker på när de ser en bordcirkelsåg. Men den är faktiskt suverän till det.

Och så kan du, med lite uppfinningsrikedom, såga på frihand.

Du har med andra ord en cirkelsåg, sänksåg, kapsåg och en handöverfräs i en och samma maskin.

Ladda ner artikeln och läs mycket mer om bordscirkelsågen

I artikeln går vi igenom bordscirkelsågens viktigaste funktioner, och så tittar vi också på några av de uppgifter som maskinen kan hantera. Står maskinen i din verkstad kommer den bli svår att låta bli att använda.

Klyv en bräda på längden

När parallellanslaget är inställt på rätt bredd är du redo att klyva brädor på längden. Om du ska såga en eller flera brädor är oviktigt; du kan vara säker på att brädorna blir identiska. Du har båda händer fria till att kunna hantera brädan. Om brädan är väldigt lång kan den behöva stödjas.

Såga i stora skivor

Stora skivor kan lätt sågas upp i mindre stycken mot parallellanslaget. När skivbredden överstiger avståndet mellan parallellanslaget och klingan är det smart att bordsförlängningen på sidan finns till hands, både som stöd och som parallellanslag.

Snedsåga på längden

Föreställ dig krånglet med en handcirkelsåg med en 45-graders vinklad klinga till den här uppgiften. Här är bordscirkelsågen suverän. Precisionsarbeten i lister eller skivor går galant meter efter meter med tydlig kontroll över materialet du sågar i.

Gör dina egna lister

Det är praktiskt att kunna skräddarsy sina egna lister och det finns mycket pengar att spara genom att själv kunna såga till dem istället för att köpa färdiga på byggmarknaden. Lägg märke till det lilla extra parallellanslaget, som gör det möjligt att såga riktigt nära utan att sprängskyddet tar i. Alternativt kan du spänna fast en list.

Klyv en rundstav

Här faller praktiskt taget alla andra sågar: att klyva tunna lister eller att dela en 16 mm rundstav.

Såga spår

Här tar bordscirkelsågen över överhandsfräsens plats och gör ett spår. Metoden kan användas för många ändamål, t.ex. infällning av bakstycke i ett skåp eller botten i en låda. Det kan krävas flera snitt vid sidan om varandra, tills spåret får sin rätta bredd. Det är nödvändigt att ta bort spaltkniv och sprängskydd. Av hänsyn till din säkerhet måste de monteras på igen.

Gör ett urtag

När två bjälkar ska fogas samman till ett kryss fälls de in i varandra så de passar perfekt ihop. Halvti-halvtmetoden är enkel: markera var fogen ska sitta. Mät ut bjälkens yttermått och halva dess tjocklek på den andra bjälken.

Såga åtskilliga spår tätt efter varandra inom markeringen för urtagets bredd. Jämna till kanterna med ett stämjärn så fogarna passar perfekt när du sätter ihop dem. Bordscirkelsågen levereras med en spaltkniv och sprängskydd, och man bör alltid ha som utgångspunkt att de ska vara monterade på sågen. Till arbeten där materialet inte ska sågas helt igenom krävs det att man tillfälligt tar bort spaltkniv och sprängskydd. På de flesta modeller görs det snabbt och lätt med en fast nyckel. Montera tillbaka spaltkniv och sprängskydd så fort uppgiften är löst.

Använd alltid spaltkniv när du sågar på frihand, och för materialet mot parallellanslaget eller med vinkelanslaget.

Såga din egen fals

Fals till fönsterbågar eller annat klarar bordscirkelsågen i två snabba steg. Här har falsens bredd sågats först.

Såga på skrå

Serieproduktion av staketbrädor är en lätt uppgift för bordscirkelsågen. Spetsarna i toppen görs med en lodrät ställd klinga och ett 45-gradigt vinklat anslag.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bordscirkelsåg