Kap- och geringssåg till de stora jobben

Metabo KGS 305 M är en kraftfull kap- och geringssåg som kan dras ut långt. Det är en såg du bör skaffa om du till exempel ska bygga något stort.

Kap- och geringssågen är ett viktigt och naturligt verktyg på alla byggplatser. Den kapar snabbt brädor och reglar till önskad längd och det går blixtsnabbt att vinkla den till perfekt geringssågning.

LÄS OCKSÅ: Test av kap-/geringssågar

Kraftfull och gedigen kap- och geringssåg

Den nya Metabo KGS 30 M har en stark motor på 2000 watt med rejäl kapacitet. 305 i modellnamnet anger klingans diameter i millimeter. Med en så stor klinga kan man kapa 105 mm tjocka reglar i 90 grader och tack vare de långa gejdrarna kan man såga 305 mm breda brädor.

Så snart sågen vinklas minskar förstås sågkapaciteten och vid dubbelgering 45/45 grader klarar sågen 67 x 205 mm. Och det är mycket bra. Klingan som ingår i leveranspaketet har 56 tänder och med så många tänder får man fina sågspår.

Sågens olika delar

Sågens delar är på det hela taget robusta och sågen glider fint fram och tillbaka. Handtaget har vågrät, alltså liggande, läge och sitter bra till. Låset för klinglyftning sitter bekvämt till men är tämligen klent.

Sågen har laserlinje som anger sågspåret och en lampa som lyser upp där man sågar. Det vridbara sågbordet har en fin geringsskala och kan vridas 0–47 grader åt bägge sidorna. Det har flera fasta lägen för de vanligaste vinklarna.

När det gäller ren gering så kan klingan vinklas 47 grader till vänster och 2 grader till höger. Inställningen utförs steglöst och skalan består av remsa silverliknande tejp med dålig precision. Man tvingas därför göra flera provsågningar.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på kap och gersågen på 5 minuter

Kap- och geringssågens fina detaljer

Sågen har flera fina detaljer, till exempel integrerad bordsförlängning med stopp för arbetsstycket, en utmärkt djupstoppsskruv samt anslag och spindellås för klingbyte. Sågen väger 20 kg och ett stort och välplacerat bärhandtag gör det lite lättare att bära sågen.

Metabo KGS 305 M kostar cirka 6000 kr och är storebror till två mindre sågar KGS 216 M och KGS 264 M som kan rekommenderas om du inte behöver så stor sågkapacitet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kap- och gersåg