1. SPETS: Spetsen på borren talar om för dig vilka material borren kan användas till. Här har borren en lång spets för den ska användas i trä.

2. SKÄR: Den yttre delen av spiralen kallas skär och arbetar sig ner i materialet. På träborr ska kanterna vara vassa så att borrhålen blir släta och fina.

3. SPIRAL: Det är endast kanten på spiralen som skär medan resten ser till att materialet transporteras bort.

4. SKAFT: Skaftets form säger vilka maskiner borren kan monteras i. Ett helt slätt skaft passar i nästan alla maskiner bortsett från borrhammare.

5. METALL: En bra bits har tillverkats av minst två olika metaller. En hård metall längst ut för att inte slitas och en mjukare metall där den fästs för att den inte ska gå av.

6. NAMN: Spårtyp och storlek bör alltid anges så att du kan välja rätt bits.

SPECIALISTER: TRE BORR FÖR SPECIALUPPGIFTER

SPIRALBORR: Nästan alla borr har en spiralgång, men ändå är det endast en sorts borr som fått namnet spiralborr. Den har en skruvformad spets som drar ner borren i träet. Oftast 6-32 mm.

Siffran anger storleken på borren.

Siffran anger storleken på borren.

CENTRUMBORR (FLATBORR): Centrumborren används för att göra stora hål i trä. Den arbetar snabbare än spiralborren men inte lika snyggt. Vanliga storlekar är 6-40 mm.

SDS-BORR: Ska du borra i sten och betong är det bäst att använda en borrhammare, men den kräver specialborr med s.k. sds-koppling. Vanliga borr duger inte.

LÄS OCKSÅ: När ska jag använda betongborr?

TIPS: VÄLJ EN SATS

Du kan med fördel köpa både borr och bits i hela satser – också kombinationssatser. Det är ofta ekonomiskt fördelaktigt. Ibland lönar det sig att köpa många billiga bits och kasta dem i takt med att de slits.