Kort och gott
- Investera i en bra borste och använd den varje gång du grillar.
- Rengör grillgallret medan det fortfarande är varmt.
- Smörj in gallret med en matolja utan smak och lägg det på den heta grillen i upp till 60 minuter.
- Byt ut gallret om det inte går att skrubba bort rosten.
- Håll dig borta från starka rengöringsmedel.
1. Det bästa sättet att rengöra grillgallret
Som med all rengöring är förebyggande åtgärder det bästa sättet att hålla grillgallret rent. Om du borstar grillgallret med en grillborste före och efter användning får du god grillmat med minimal rengöring hela sommaren. Ett bra tips är att rengöra gallret medan det fortfarande är varmt, eftersom det är mycket lättare att få det helt rent.
Det finns flera specialanpassade produkter, t.ex. en rengöringsbalja för grillgallret, men det viktigaste och enda nödvändiga verktyget är en bra borste. Om du använder en stålborste, se till att borsten inte sitter löst, annars kan de hamna i maten.
Om du inte har någon grillborste kan du använda aluminiumfolie som du kan skrynkla ihop och använda för att rengöra grillgallret.
LÄS MER: Rengöring av pizzasten
2. Rengöring av grillgaller av gjutjärn
Om du har ett gjutjärnsgaller i din grill ska du inte använda såpa och liknande eftersom det kan skada ytan. Använd därför endast en borste som är lämplig för ändamålet och varmt vatten. Använd t.ex. en mässingsborste.
Använd borsten medan grillgallret fortfarande är varmt, eftersom det gör det mycket lättare att rengöra. Efter rengöringen är det bra att smörja in gallret med matolja utan smak och värma det på grillen i upp till en timme så att oljan kan tränga in.
3. Rengöring av rostigt grillgaller
Att rengöra ett rostigt grillgaller kan vara en utmaning. Om gallret är mycket rostigt kan det i vissa fall vara bäst att byta ut det. Annars kan du försöka blötlägga det i en blandning av ättika och bakpulver. Använd inte starka rengöringsmedel eftersom de kan lämna rester i maten.
4. Rengöring av emaljerat grillgaller
Till exempel har Weber flera modeller med emaljerat grillgaller som är lätta att rengöra. I de flesta fall kan rengöringen göras med såpa och vatten. Det finns flera rengöringsprodukter som är anpassade för detta ändamål, men om du har en bra borste och använder den varje gång grillen har varit i bruk, bör det räcka.
5. Var försiktig med starka rengöringsmedel
Det finns också några mindre bra tips som det är en god idé att undvika. Att rengöra grillgallret med t.ex. ammoniak, som är ett mycket starkt frätande medel. Det är effektivt för att ta bort fläckar, men grillgallret kommer att användas till mat efteråt. Detsamma gäller för rengöring av grillgallret med brunsåpa.