Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 TIPS: Så här får du bort kalk

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Kalk är ett konstant irritationsmoment, oavsett om det är fula avlagringar på kakel och armaturer i duschen eller igenproppade vattenkranar som stänker och sprutar åt alla håll. Som tur är finns det enkla och effektiva metoder för avkalkning.

Ta bort kalk: 5 smarta knep till kalkborttagning

Ta bort kalk: 5 smarta knep till kalkborttagning

1. Kalk fäster inte på bilvax

Ta bort kalk: Kalkk borttagning bilvax

Om vattnet är kalkrikt så bildas det lätt kalkavlagringar på väggarna runt dusch och badkar.

Du kan slippa kalken genom att först polera väggen med färglös bilvax. Då rinner vattnet av och kalken kan inte fastna. Du ska inte behandla golvet för då blir det halt!

2. Ta bort kalk: Konsten att få rena fönster

Ta bort kalk: Kalkborttagning fönster rutor ättika

Kalkrikt vatten kan orsaka fula ränder och fläckar på ett nytvättat fönster och därför borde man egentligen koka tvättvattnet först – men det blir lite för besvärligt.

Det är enklare att tillsätta en skvätt ättika som binder kalken i vattnet. Och med ett par droppar diskmedel i tvättvattnet löses fett och ingrodd smuts lätt upp från rutorna.

3. Kalkborttagning av wc-stolen med disktablett

Ta bort kalk: Kalkborttagning av wc-stolen med disktablett

Nästa gång du ska tvätta rent i wc-stolen bör du lägga en diskmaskinstablett i den och sedan hälla på en liter kokande vatten. Låt medlet verka ett par timmar innan du skurar rent med toalettborsten, för då försvinner både smuts och kalkringar.

Om vattnet är mycket kalkrikt där du bor kan det vara nödvändigt att upprepa behandlingen ett par gånger.

4. Inget stänk från kranen

Kalkborttagning vattenkran filter perlator

Nästan alla kranar är försedda med en så kallad perlator. Den blandar vattnet med luft så att strålen blir mjukare och då stänker det inte.

Men så småningom samlas det kalk, rost och smuts i perlatorn och då fungerar den inte som den ska. Skruva loss den och låt den ligga ett par timmar i ättika.

5. Kalkborttagning av kakel och fogar med majsgröt

Ta bort kalk: Kalkborttagning av kakel och fogar med majsgröt

Majsmjöl blandat med ättiksyra skall enligt ett gammalt husråd vara ett effektivt medel om man skall ta bort kalk från kakel och fogar i badrummet. Blanda majsmjölet med vatten och koka ihop det till ett segt och tjockflytande klister. Rör i gröten hela tiden tills den kokar. Tillsätt nu 32-procentig ättiksyra i en mängd så att blandningen fortfarande är tjockflytande. Man skall kunna stryka den på kakel och fogar och den skall sitta kvar i några timmar utan att rinna.

Bäst är att täcka lagret med hushållsfilm, så att majs-klistret inte stelnar. Då är det enkelt att spola av efteråt. Kalk, tvålrester och andra avlagringar löses upp av ättiksyran, och majsmjölet gör att syragröten sitter kvar på de lodräta väggarna. Det fungerar, men är lite besvärligt att hantera.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka