1. Ta reda på vilket underlag det är
När du ska hänga upp någonting på en vägg är det viktigt att veta vad den är gjord av, så att du kan välja rätt plugg. Borrar du ett hål med ett 5–6 mm borr långt in i väggen kan borrdammet avslöja materialet.
Gipsdamm är vitt och finkornigt, lättbetong och betong grått och grovkornigt, tegel är oftast rött och färgar av sig.
2. Kolla om vattenpasset mäter som det ska
Ett vattenpass kan bli oprecist om det till exempel har stått ute i minusgrader, eller om du tappat det. Mäter du med ett dåligt vattenpass blir resultatet därefter.
Du kan kolla om det mäter korrekt genom att sätta två streck i varje ände, när libellerna sitter precis i mitten. Vänd på vattenpasset och kolla om det fortfarande är vågrätt vid de två strecken. Om inte bör du köpa ett nytt.
LÄS OCKSÅ: En linjelaser får saker och ting i nivå
3. Undvik att borret glider
Om du ska borra i en väg som är slät, kan borret lätt komma att glida åt höger – den riktning som borret roterar.
Det kan du slippa genom att börja med ett tunt borr, vanligtvis 3 mm, utan att trycka särskilt hårt. Borret ska bara få grepp. Sedan byter du till ett större borr, till exempel 6–8 mm, som passar den plugg som du har valt.
4. Borra snett om vasken är tung
En vask är tung och kan komma att “hänga”, om du inte vidtar försiktighetsåtgärder, som rörmokaren gör.
Han borrar hålen till de långa gängade stängerna lite snett nedåt in i väggen, det gör att vasken pressas en aning uppåt från början.
5. Smart hylla sitter i fogen
Sätter du hyllan i duschnischen direkt in i fogen så slipper du borra, och du riskerar inte att förstöra våtrumsmembranen. Sätter du upp nytt kakel låter du bli att foga där hyllan ska sitta.
Placera den ovanpå kakelplattorna, och sätt den i spänn med ett par plastbrickor medan du fogar med en mjukfog. Om du inte ska kakla om kan du ta bort fogen med en multisåg med diamantklinga, sätta in hyllan och lägga ny fog.
6. Limma saker i badrum
I badrummet är det perfekt att limma upp mindre saker, som till exempel krokar och speglar. Särskilt om du har kaklade väggar som kan vara svåra att borra i, då de är hårda och släta. Du riskerar inte att förstöra våtrumsmembranen, och du sparar tid.
7. Epoxy fäster på det mesta
Om du ska sätta upp tunga saker kan du använda epoxylim, som är extremt starkt och fäster på i stort sett allt. Det är ett tvåkomponentslim som härdar först när de båda massorna blandas samman. Och sedan sitter sakerna fast!
LÄS OCKSÅ: Så använder du epoxylim
8. Tippa gångjärnet så att grinden inte hänger
Om du vill slippa att grinden “hänger”, ska du tippa dess gångjärn lite bakåt när du drar fast det. Det motverkar draget nedifrån, och gör att grinden sitter perfekt, även efter ett par år.
9. Plastbricka räddar hylla på skev vägg
Ska du sätta upp en hylla på skenor är det viktigt att skenan sitter helt rakt. Med plastbrickor som finns i tjocklekar från 1 till 5 mm, kan den lätt rätas upp.
10. Har du lyckats borra ett hål för stort?
Det kan du fixa med en tvåkomponents plastmassa som torkar blixtsnabbt. Sedan kan du skruva direkt in i hålet utan att behöva plugga innan.
LÄS OCKSÅ: Hämta ännu fler hantverkstips!
De här tio tipsen ingår i artikeln "50 tips: Hantverkarens hemligheter" som vi publicerade i Gör Det Själv nr 4/2017. Om du vill se hur det erfarna proffset gör arbetet lite lättare med tips för olika jobb i hela hemmet, kan du hämta hela artikeln här: 50 TIPS: Hantverkarens hemligheter
Vi följer honom genom fem olika jobb:
- 10 tips för golvläggning
- 10 tips för tapetsering
- 10 tips för upphängning
- 10 tips för skiljeväggen
- 10 tips för badrummet