Spara pengar när du bygger vägg

Du kan lätt spara pengar när du bygger en ny vägg eller renoverar den gamla - utan att du behöver kompromissa med kvaliteten. Du behöver bara välja rätt material och någon gång investera lite extra tid.

Väggreglar av trä är det billigaste valet.

Väggreglar av trä är det billigaste valet.

1. Stomme av trä istället för stål

IPå senare år har stommar av stålreglar blivit alltmer populära, även bland gör-det-självare. Stålreglar är ett bra alter-nativ, för de är lätta att mäta och kapa, och att sätta upp dem går lite snabbare än med träreglar. Men priset är också högre.

Så vill du spara pengar på innerväggen, ska du bygga stommen av trä. Då får du en stabil konstruktion som det är lätt att skruva i och som kan anpassas efter rummets alla ojämnheter. Alla angivna priser är endast vägledande och på-verkas av bland annat lokal prisbild och arbetsmetod.

Stålstomme, pris per meter: 120 kronor

Trästomme, pris per meter: 90 kronor

Du sparar: 30 kronor per meter

2. Gipsskivor istället för bredspackling

Sätt klickarna med ca 20 cm avstånd.

Sätt klickarna med ca 20 cm avstånd.

Du har en vägg som inte är jämn. Och det ska den ju helst vara, så du måste jämna till den. Hur gör du det på billigaste sätt? Du kan naturligtvis välja att helspackla väggen, men det tar lång tid och det är faktiskt inte så lätt att få väggen helt jämn. Helspackling är nämligen en teknik som kräver rätt handlag. Det är både lättare och billigare att limma upp ett lager gipsskivor direkt på väggen och därefter glasfiberväv eller målarfilt. Det är lätt att limma upp skivorna med klickar av gipsbruk.

Helspackling (3 mm lagertjocklek), pris per meter: 100 kronor

Gipsskivor, pris per meter: 60 kronor

Du sparar: 40 kronor per meter

LÄS OCKSÅ: Bli expert på gipsskivor på 5 minuter

3. Vävfyller istället för färg

Glasfiberväv ska mättas innan det målas.

Glasfiberväv ska mättas innan det målas.

Glasfiberväven är limmad på väggen, och nu ska det målas. Men vänta lite med färgen. Väv som inte grundas suger enormt mycket, så här är det mycket pengar att spara genom att först mätta ytan med så kallad vävfyller. Det är en tjock, nästan limliknande produkt, som fyller upp ojämnheter i t ex glasfiberväv och gör att ytan suger mindre färg. Vävfyller är inte bara betydligt billigare än färg, den ersätter dessutom 2-3 lager färg och besparar dig därför från mycket målnings- och torktid.

Färg, pris per m²: 50 kronor

Vävfyller, pris per m²: 30 kronor

Du sparar: 20 kronor per m2

4. Det är inte lönt att välja de billigaste golvlisterna

Väggen är nästan färdig, det är bara golvlisterna som saknas. Men ska du köpa färdigmålade eller ska du köpa omålade och själv stryka dem?

Om du vill göra det så billigt som möjligt, så visar våra beräkningar att du ska köpa omålade golv-lister och själv måla dem. MEN inbesparingen är på enstaka kronor per meter, och dessutom måste du måla tre gånger och slipa däremellan. Vårt råd är därför att köpa färdigmålade golvlister.

5. Välj rätt färg

Även om du vill spara pengar, så lönar det sig inte alltid att välja den billigaste färgen, för det är inte säkert att den i praktiken också är billigast, när du väl börjar måla.

Det är nämligen stor skillnad på hur bra färg täcker. Gör Det Själv gjorde 2019 ett stort test av vit väggfärg. Resultatet av testet blev att färgen Midun från Byggmax för 479 kronor för 10 liter var billigast på en mättad och grundad vägg, för att den hade bäst täckförmåga. Du hittar testet här.

Pris för dyraste färgen per. m²: 18,03 kronor

Pris för billigaste färgen per m²: 11,09 kronor

Du sparar: 6,94 kronor per m²

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Vägg