De 14 väggfärgerna som vi hade med i testet

Vi testar 14 av marknadens vita väggfärger

Det är lätt att bli villrådig när man ska köpa väggfärg. Priset kan vara så lågt som 34 kr per liter för den billigaste, medan den dyraste lätt närmar sig en fördubbling av priset för en till synes samma produkt: vit väggfärg. Det måste ju vara någon skillnad.

Nu VILL vi ha svaret. Och därför har vi tagit oss an en uppgift som vid första anblick kan tyckas oöverskådlig. Vi kommer testa 14 av marknadens vita väggfärger från de billigaste och upp till mellanprisläget på cirka 630 kr för en spann med 10 liter.

Så här har vi hittat Sveriges bästa väggfärg

Vi har målat på grundade gipsskivor och sett hur bra varje färglager täcker. Vi målar ovanpå en “smutsig vit”, som illustrerar en vägg som behöver en uppfräschning. Vi har också målat över röda och svarta fält för att testa färgerna under mer extrema förhållanden: Hur bra täcker de när de ska täcka en stark färg?

Vi bedömmer färgerna utifrån:

  • täckförmåga
  • avtorkbarhet
  • pris.

Och vi blev överraskade över hur stor skillnaden är!

Vi målar som du hade gjort

Vårt test är ett praktiskt test. Vi har inte undersökt målarfärgerna i ett laboratorium eller utsatt dem för alla möjliga analyser. Vi har målat med dem precis så som vi skulle ha rekommenderat, med andra ord på samma sätt som du skulle ha gjort om du hade målat en vägg hemma. För det är ju det färgen ska användas till, och därför är det så vi har genomfört testet. Och därför har testet också svaret på alla dina frågor: Kan det löna sig att köpa den lite dyrare färgen, eller är den billigaste lika bra? Täcker alla färgerna efter tre strykningar?

Det stora testen om väggfärg fån Gör Det Själv, nummer 10, utkom i juni 2019. När du klickar på den gröna färgen får du en 8 sidors artikel med:

  • förklaring på hur vi har utfört det grundliga, praktiska färgtestet
  • bedömningar av alla 14 väggfärger i stor tabell
  • pris per m2 på de 14 färgerna
  • grundlig beskrivning av de 4 vinnarna
  • grundlig beskrivning av de 4 förlorarna.

Förloraren är så dålig att vi inte vill måla med den – även om den var gratis. Dessutom kostar vinnaren bara 8,41 kr per m².