STORT TEST: Gör Det Själv korar Sveriges bästa väggfärg

Se vilken väggfärg som är värd pengarna – och vilken färg du ska hålla dig borta från! Vi testar 14 av marknadens väggfärger som kostar högst 600 kr för 10 liter. Det är det största och grundligaste TEST av väggfärg någonsin!

Vi testar 14 av marknadens vita väggfärger

Det är lätt att bli villrådig när man ska köpa väggfärg. Priset kan vara så lågt som 34 kr per liter för den billigaste, medan den dyraste lätt närmar sig en fördubbling av priset för en till synes samma produkt: vit väggfärg.

Men självklart finns det skillnader mellan de olika fabrikaten, och vi har väl alla antingen hört eller upplevt när en billig färg visat sig vara för billig. T.ex. när hela tre lager med vit färg var för lite för att täcka en ljusblå vägg.

Men betyder det att all billig färg är dålig färg? Eller att all dyr färg lönar sig? Vi talar ju inte bara om några kronor mer eller mindre, utan om en fördubbling av priset. Och hur är det med alla de färger som prismässigt placerar sig i mitten?

I slutändan har vi ju bara ett mål när vi målar en vägg vit. Väggen ska vara fint vit, och det får gärna ske med så få stryk-och stryk ningar som möjligt, så vi kan få arbetet överstökat. Det kan vi garanterat uppnå med en dyr färg. Men hade vi kunnat nöja oss med en av de halvdyra eller halvbilliga, och sparat en rejäl slant?

Nu VILL vi ha svaret. Och därför har vi tagit oss an en uppgift som vid första anblick kan tyckas oöverskådlig. Vi kommer testa 14 av marknadens vita väggfärger från de billigaste och upp till mellanprisläget på cirka 630 kr för en spann med 10 liter.

Så här har vi hittat Sveriges bästa väggfärg

Vi har målat på grundade gipsskivor och sett hur bra varje färglager täcker. Vi målar ovanpå en “smutsig vit”, som illustrerar en vägg som behöver en uppfräschning. Vi har också målat över röda och svarta fält för att testa färgerna under mer extrema förhållanden: Hur bra täcker de när de ska täcka en stark färg?

Vi bedömmer färgerna utifrån:

  • täckförmåga
  • avtorkbarhet
  • pris.

Och vi blev överraskade över hur stor skillnaden är!

Du får:

  • förklaring på hur vi har utfört det grundliga, praktiska färgtestet
  • bedömningar av alla 14 väggfärger i stor tabell
  • pris per m2 på de 14 färgerna
  • grundlig beskrivning av de 4 vinnarna
  • grundlig beskrivning av de 4 förlorarna.

Förloraren är så dålig att vi inte vill måla med den – även om den var gratis. Dessutom kostar vinnaren bara 8,41 kr per m².

Det stora testen om väggfärg fån Gör Det Själv, nummer 10, utkom i juni 2019.

Så här har vi testat

Testets utgångspunkt är den praktiska användningen av färgen. I princip bryr vi oss inte om vilka ingredienser färgen består av. Vi lägger ingen värdering i om det är mer eller mindre pigment eller vatten i hinken. Det är resultatet på väggen som är intressant för oss, eftersom det som är intressant för våra läsare är: Blir väggen vackert vit? Hur många lager krävs? Är färgen lätt att arbeta med? Hur långt räcker den?

För att ta reda på det har vi byggt upp en teststation, som ska se till att vi behandlar alla 14 färger på exakt samma sätt.

Se här hur vi har gjort testet.

1

Vi har grundat 14 halva gipsskivor. Därefter har vi målat en svart remsa, en röd remsa och en remsa med en vit färg. Den vita färgen rör vi upp med lite pigment, så att vi får något som påminner om en vägg som efter några års slitage behöver en uppfräschning. De två färgade fälten ska visa hur bra färgen täcker på en färgad vägg.

Varje väggfärg har sin egna gipsskiva, som ska målas i testet.

2

Varje färg hälls upp i en spann, klädd med en plastpåse. Färgerna får var sin roller och ett eget skaft.

3

Vi väger noga färg, spann och roller, så vi har den exakta utgångspunkten. Varje gång vi har målat en kvadratmeter på skivan, väger vi spannen igen med färg och roller. På så sätt kan vi mäta exakt hur mycket färg som använts till varje lager. Och vi kan räkna ut hur långt färgen räcker.

4

Vi målar en referensskiva med varje färg. Denna får fyra färglager, så att den tydligt visar hur varje färg ser ut när den täcker helt. På så sätt kan vi utvärdera varje lagers förmåga att täcka “perfekt”.

5

På varje testskiva målar vi en kvadratmeter med den vita färg som vi vill testa. Vi använder en 15 cm bred roller av en kvalitet som pris- och märkesmässigt matchar testets dyraste färger. Vi målar tre (och endast tre) gånger.

Alla skivor placeras i en hylla mellan varje behandling. Alla hyllplan och skivor är noga markerade, så det är omöjligt att blanda ihop dem. De är märkta med samma nummer som färgspannarna

Hur bra täcker de?

Vi testar färgens förmåga att täcka ett, två och tre lager, ochvi är fullt medvetna om att vi inte kommer se om det hjälper med fler lager.

Testet avslöjar snabbt att även de riktigt bra färgerna först kommer till sin fulla rätt när de appliceras i två lager. Enda undantaget är testets bottenplacerade färg, som förvisso täcker lika bra som de andra färgerna, men färgar av sig och är omöjlig att torka av. Inte ens med en torr trasa.

Vi avslutar medvetet efter tre strykningar. Det är möjligt att en del färger kommer täcka fullt ut vid en fjärde eller femte strykning, men vi väljer att ställa ett minimumkrav:Om den inte täcker fullt ut efter tre lager är den inte bra nog.

Så klarade de testet

Multimedia

Täckförmåga
Vi värderar täckförmågan på en skala från 1 till 5. Vi märker upp tre fält som målas i vitt, svart eller rött. Detta är också ordningsföljden på siffrorna i schemat (vit-svart-röd). 1-1-1 betyder ex. helt otillräcklig täckförmåga på alla färgade fält.

1: Helt otillräcklig. Förutom rollerns oregelbundna mönster finns det ränder och andra ojämnheter.
2: Helt otillräcklig, men relativt jämnt mönster från rollern.
3: Kan gå an på ett dåligt upplyst ställe. Det är tydliga mönster i täckförmågan, men på avstånd kan ytan kännas jämn och enhetlig.
4: Ytan känns jämn och enhetlig, men tonen från underlaget lyser igenom.
5: Ytan går inte att skilja från den remsa vi mäter mot.

Vi värderar täckförmåga högst, därefter avtorkning och till sist priset.

Avtorkning
Vi värderar hur tålig den torra färgen är. Ju mer den klarar att bli avtorkad och rengjord, desto högre betyg får den enligt denna skala:

1: Färgar av sig lite på torr trasa och mycket på fuktig trasa.
2: Färgar av sig en del på både torr och fuktig trasa.
3: Tål torr trasa, men färgar av sig en bit på fuktig trasa.
4: Tål fuktig trasa, men inte rengöringssvamp.
5: Tål att bli skrubbad med svamp och tvållösning.

Så här har vi räknat

Färg väger mer än vatten. En liter färg är alltså inte samma som ett kilo. Om vi ex. ser på siffrorna för testvinnaren ”Midun” kan vi se att den kostar 47,90 kronor per liter, och att det behövs 301 gram färg för att täcka den vita väggen med två lager färg. När vi ska ta reda på hur mycket det kostar att måla en kvm vit vägg, så att färgen täcker, räknar vi så här:

Pris per liter X åtgång per m2 = pris per m2 (när den täcker vitt) Densitet

4 vinnare

Vi utropar Midun Väggfärg till vinnare. Den är både billig och riktigt bra att arbeta med. Den får sällskap av tre andra bra - men något dyrare färger. Och så finns det så klart också de som fick sämst betyg i testet, som du bör undvika som förstaval.

Bra, täckande och billig väggfärg

MIDUN VÄGGFÄRG, som är som är Byggmax egna märke, går i mål som testvinnare. Den ligger i linje med färgerna från Sadolin, Luxi och Hard Head men slår dem gällande pris och med sin enastående avtorkningsförmåga.

I Midun Väggfärg får du en färg som är lätt och behaglig att arbeta med. Du kan alltså ta dig igenom måleriarbetet snabbt och utan krångel. Målar du på en redan vit vägg, kan du nöja dig med två lager färg. Den täcker snabbt och är mycket slittålig.

För 47,90 kr litern kostar det cirka 11 kr att måla en kvadratmeter. Efter två strykningar resultatet verkligen snyggt!

SADOLIN 10

Bra täckförmåga och riktigt bra att arbeta med. För 62,90 kr litern kostar det 14,44 kr att måla en kvadratmeter sliten, vit vägg fin igen.

LUXI

Enkel att röra ut, ganska trögflytande men ingen elasticitet. Färgen lämnar inga bubblor. För 49,90 kr per liter kostar det 12,90 kr att måla över testets vita fält.

HARD HEAD

Som gele i spannen, blir snabbt tunn på väggen. Lätt att rolla ut trots mycket färg på rollern. För 55,20 kronor litern kostar det 16,14 kr att måla en tidigare vit vägg.

2 förlorare

BILTEMA VÄGGFÄRG

Redan när vi öppnade burken var färgen trögflytande och separerad. Den tog lång tid att röra jämn, och blir då i stället väldigt tunn. Vid andra strykningen hade färgen hunnit klumpa sig, och vi klarade knappt av att röra ut färgklumparna. Väggfärgen var väldigt svår att måla med, och för varje strykning blev det svårare. Arbetet kräver alltför mycket tid och kraft från den som målar. Det gick åt en orimlig mängd med färg för att lyckas måla vår vägg. Biltemas väggfärg var även bland testets sämsta att torka av. Det är förspilld tid att måla med denna färg!

STABILE VÄGGFÄRG

Den kändes som en testvinnare med en osedvanligt fin täckförmåga. Även den svåra röda färgen var borta efter två lager med färg! Men längre fram i testet föll den platt. När vi efter två veckor torkade väggen med en fuktig trasa satte sig all färg i trasan. Du kan inte ens luta dig mot väggen, utan att den färgar av sig. Det ser ut som att massor av kalk har blandats ner i en lösning och sedan blivit kallad för färg. Vi kände oss verkligen snuvade!

Detta lärde vi oss under vägen

En del färger tar längre tid
Vi upplevde att det var stor skillnad på hur de olika färgerna uppförde sig, både när de skulle röras ihop i spannen, och när de skulle rollas på. En del färger var markant svårare än konkurrenternas att rolla ut fint och jämnt. Det var var ofta de billigare färgerna som vi fick kämpa lite extra med. Så det kan kosta både tid och kraft att spara pengar.

Tixotropi - färger av gelé
En del av färgerna är geléaktiga när de är i spannen. Dessa färger kan du röra ut så att de blir tunnare, men de går snabbt tillbaka till gelétillståndet. Det är s.k. tixotropiska färger. De är tillverkade för att inte droppa när du har doppat rollern i dem. När du sedan arbetar med dem på väggen blir de flytande igen. Ganska praktiskt och “kladdvänligt”.

Glans är inte exakt
De flesta testfärgerna har beteckningen glans 10. Men det innebär inte att det är en stor skillnad på en färg med glans 7 och en med glans 10. Eller att alla med glans 10 har samma matta yta. Det är lite som hur vinden blåser: Det varierar från färg till färg.

Vitt är inte bara vitt
Modevit, bruten vit, antikvit - det finns många beteckningar för vitt, även om RAL-koden är 9010. Men du ska inte förvänta dig att det handlar om exakt samma färg, bara för att de har samma namn och glans. Vi har sett många nyanser av vitt i detta test, så se upp med att måla ex. två väggar som möts i ett hörn med två olika färgfabrikat, även om färg och glans är samma på pappret. Skillnaden kan vara markant, och du vill inte upptäcka det när du målat klart.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Färg