Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vilken hylen ska du välja?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

En hyvel är ett handverktyg som är gjort för att hyvla av träspån från trä. Men vilken sorts hyvel ska du välja till uppgiften?

hyvel2

Vad är en hyvel?

En hyvel är ett handverktyg som är gjort för att hyvla av träspån från trä. En hyvel består av en hyvelstock som utgör huvuddelen av konstruktionen samt ett handtag. Botten av hyvelstocken består av en ett metallsula med en smal, tvärgående öppning där hyvelstålet/hyveljärnet sticker ut. Hur mycket av hyvelstålet som ska sticka ut, justeras med hjälp av en vridmekanism på hyvelstocken. Det är med andra ord längden på hyveljärnet, som sticker ut från sulan, som avgör hur mycket av träet som hyvlas av.

Genom att vrida på “ratten”, justeras hyveljärnet.

Genom att vrida på “ratten”, justeras hyveljärnet.

Vad kan man göra med en hyvel?

En hyvel är genial när man ska anpassa en dörr, ett fönster, en hylla eller något liknande. Ett drag med hyveln eller två kan vara skillnaden på om en dörr griper och är svår att öppna eller om den löper på smidigt som den ska. En hyvel är också perfekt till uppgifter där en hel träbit ska göras smalare på specifika ställen, samt att den också kan göra en rå stolpe helt slät och fin.

Vad är fördelen med en elhyvel?

Elhyveln skiljer sig från den manuella hyveln genom att man inte behöver använda samma kraft för att få hyveln att löpa längs med träet. På den elektriska hyveln är nämligen hyveljärnet monterat på en roterande trumma, vilket säkerställer att järnet träffar träet med hög hastighet. Fördelen med en elhyvel är därför att man kan hyvla långt mer trä än med en manuell, genom att använda samma kraft.

Man kan slippa de flesta träspån genom att koppla en dammsugare till elhyveln. Här kan du se hur du fäster dammsugaren.

Man kan slippa de flesta träspån genom att koppla en dammsugare till elhyveln. Här kan du se hur du fäster dammsugaren.

Vilka olika sorters hyvlar finns det?

Förutom den klassiska trähyveln och elhyveln finns det även hyvlar till metall. Till exempel använder orgelbyggare sig av både bly- och mässingshyvlar. En annan hyvel som används flitigt på diverse snickeriverkstäder är rikthyveln. Rikthyveln gör två sidor raka och i 90 graders vinkel. När träet kommer ut ur hyveln känns det slätt och rakt. Rikthyveln är därför smart om man exempelvis behöver en större mängd lister i exakt samma tjocklek.

Tykkelseshøvlen er uundværlig, hvis du skal tilpasse mange lister, som skal have den samme tykkelse.

Rikthyveln är perfekt om du ska göra två sidor raka och i 90 graders vinkel.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka