Hur mycket vill du betala för en slät vägg?

Ska du välja de billigaste materialen när du ska spackla, tapetsera och måla? Eller bara de dyraste, så du är säker på att få ett bra resultat? Prisskillnaden är markant, och svaret är: både och. Vi visar var du kan spara in, och när du bör öppna plånboken.

Spackel

Om väggen har ojämnheter eller hål, måste den spacklas först av allt. Bredspackla med lättspackel. Det kräver en del övning, men handlar det om ett tunt lager är det ganska lätt att lära sig, och resultatet blir fint.

LÄS OCKSÅ: Goda råd till dig om väggspackel

Spackelmassan ska läggas på i 1-2 mm, så det går åt ca 1-2 liter per m² vägg. När spacklet torkat slipar du hela ytan lätt och dammsuger den innan du fortsätter. Lättspacklet ska ha en krämig konsistens, så det är lätt att spackla ut. Det kravet uppfyller den förhållandevis billiga lättspackelmassan som vi hittat för 20 kronor per liter. Den dyra versionen var inte bättre i våra ögon.

 • DEN BILLIGA: Lättspackel 20 kr per liter
 • DEN DYRA: Lättspackel 50 kr per liter

LÄS OCKSÅ: Din snabbguide till spackel

Primer

Grundning med primer (microdispers) innan vävlimmet stryks på säkertställer att väggytan är stängd, så den inte absorberar vätskan i limmet. Utan grundning torkar limmet innan du hinner sätta upp glasfilten. Primern finns i en tunnflytande variant, men flera tillverkare har gjort den tjockare, så rollern inte ska stänka. Det är väldigt praktiskt.

Den dyra primern droppar inte, men är ändå lätt att stryka eller rulla ut. Den billiga droppfria primern har även den en fin konsistens och skvätter inte. En liter räcker till ca 5-9 m² och vi kan inte se skillnad på resultatet.

 • DEN BILLIGA: Primer, droppfri 45 kr per liter
 • DEN DYRA: Primer, droppfri 65 kr per liter

Vävlim

Vävlim är ett vattenbaserat lim som antingen kan penslas eller rullas ut på väggen.

Var inte snål med limmet; det ska läggas på i ett jämnt och synligt lager. En liter vävlim räcker till ca 3-5 m² .

Vävlim ska ha en ganska tjock konsistens för att klara av att häfta vid ordentligt. Tunnflytande lim är ett dåligt tecken. Leta efter produkter, som betecknas som “förstärkta” eller “extra”. De är tjockflytande och finns i både billiga och dyra varianter.

För under hundralappen kan du få 5 liter relativt billigt lim, och det fungerar lika bra som en dyr.

 • DEN BILLIGA: Vävlim, förstärkt 18 kr per liter
 • DEN DYRA: Vävlim, proffs 28 kr per liter

Glasfilt

Glasfiltens, eller målarfiltens, fina struktur är avslöjande, så väggen ska vara helt slät och fri från byggdamm. Filten går att köpa som grundad eller ogrundad. Ogrundad filt är hård och oflexibel och avger små glaspartiklar vid uppsättning– handskar och mask rekommenderas! Grundad filt är dyrare, men du sparar ett arbetsmoment med väv-/bärgrund.

Vi har valt att testa förstasorteringsrullar á 25 meter. Men trots förstasorteringen kan den ogrundade varianten ändå kännas styv och få knäckta hörn. Den grundade är mer flexibel, bryts inte av lika lätt och ger inte glasfiber i fingrarna. Så vi kör på den dyraste.

 • DEN BILLIGA: Glasfilt, ogrundad 6,50 kr per meter
 • DEN DYRA: Glasfilt, grundad 12 kr per meter

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Få släta väggar med glasfilt

Vävgrund

Väv-/bärgrund är en fyllig grundfärg som rullas ut på filten i ett jämnt och täckande lager. Vävgrund ska bara användas om du använder ogrundad filt. Grundfärgen ger en bra grund för den efterföljande, och oftast dyra, avslutande täckfärgen. Du sparar alltså in på den dyra färgen genom att grunda eller köpa grundad filt.

Räkna med att 1 liter vävgrund räcker till 3-6 m².

Precis som med en bra färg är det mer fyllnings- och täckförmåga i de dyrare produkterna, och vidhäftningen är bättre. Vi väljer helt bort att använda vävgrund eftersom vi har valt grundad filt, men skulle vi välja en, skulle vi utan tvekan välja den dyrare.

 • DEN BILLIGA: Väv-/bärgrund 20 kr per liter
 • DEN DYRA: Väv-/bärgrund 40 kr per liter

  Färg

Väggfärg med glans 5-6 finns i väldigt många prisklasser. Och det är en märkbar skillnad i kvalitet. Väldigt billig lågprisfärg har ofta dålig täckförmåga, och behöver läggas på i flera lager för att täcka helt. Då ryker det man nyss sparat in. Många lågprisprodukter kan inte torkas av med trasa, utan att färga av.

Kvalitetsfärg täcker bra, står emot smuts och damm bättre och tål att torkas av.

Så här vill vi rekommendera dig att köpa kvalitetsfärg, antingen i byggmarknad/färghandel eller på nätet. Leta efter bra erbjudanden.

1 liter väggfärg bör räcka till mellan 8 och 10 m².

 • DEN BILLIGA: Väggfärg, glans 5 50 kr per liter
 • DEN DYRA: Väggfärg, glans 5 148 kr per liter

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Vägg