Få släta väggar med glasfilt

Glasfilt ger snygga, släta och starka väggar och tak. Den är relativt enkel att arbeta med på stora, raka ytor. På yttre och inre hörn, bakom rör og rundt om hinder kan det dock mycket väl krångla. Här går vi igenom alla 5 scenarier, så att du undviker veck, sprickor, hopklibbad väv, synliga skarvar och irriterande luftblåsor.

GLASFIBERVÄV PÅ STORA YTOR

1. Sätt ett blyertsstreck för varje våd och rulla på vävlim i ett jämnt lager ända fram till strecket. Se till att det finns lim på hela ytan. Stryk endast på lim på en våd i taget så att limmet inte hinner torka.

2. Sätt upp en våd med väv, släta ut den och tryck fast den i limmet med en spackel. Använd en gummispackel eller sätt kraftig tejp på en vanlig spackel så att de vassa kanterna inte förstör väven.

3. Stryk på lim för nästa våd – lite in över första våden och en aning över nästa streck. Våden limmas upp med en överlappning på ca 5 cm och väven trycks fast ordentligt med spackeln.

4. Skär igenom överlappning, dvs. båda lagren av väv, med en hobbykniv som har ett helt vasst och nytt blad. Det är viktigt att snittet går igenom och att kniven inte lyfts under tiden man skär.

5. Den översta våden lyfts försiktigt och den underliggande, avskurna remsan dras bort i en nedåtriktad rörelse. När de två kanterna trycks på plats passar skarven exakt.

GLASFILT PÅ UTVÄNDIGT HÖRN

1. Dra inte glasfilten runt om hörnet. Det är det allra vanligaste felet. Filten ska bara föras fram till hörnet, och sedan ska den skäras (eller slipas) av.

2. Gör detsamma på bägge väggytor: Låt glasfilten sticka ut lite över hörnet, limma fast, släta ut, och stryk sedan inifrån väggen och ut över hörnet med en slipkloss eller en slipsvamp. Då skär du av filten precis vid hörnet och får ett fint resultat.

GLASFILT I INVÄNDIGT HÖRN

1. Lägg på rejält med lim i hörnet, men bara på en vägg åt gången. Låt glasfilten på väggen gå in till hörnet och 3-5 cm längre.

2. Rätta till filtvåden, och släta ut den. Det är viktigt att det bara är lim på den ena väggytan.

3. Skjut in glasfilten i hörnet. En gummispackel är bra till uppgiften. Filten ska sitta helt tätt in mot väggen.

4. Skär av glasfilten längst in i hörnet. Använd ett vasst knivblad, och pressa filten på plats med ett finger framför kniven.

5. Om inte våderna sluter helt tätt i hörnet, kan man stryka på en tunn sträng av akrylfogmassa. Stryk på från golv till tak när vävlimmet är helt torrt. Överbliven fogmassa dras bort.

TIPS: Vassa hörn

Det underlättar mycket med en gummispackel när man ska nå ut helt i alla hörn – utan att riskera att sticka hål på väven. Spackeln kan också användas – i stället för tapetborste – för att släta till väven och dra ut överflödigt lim.

GLASFILT BAKOM RÖR

1. Lägg på rejält med lim på väggen. Hellre ett riktigt tjockt lager än för lite.

2. Lägg glasfilten rakt över rören och skär igenom. Här skär vi mellan två rör. Hade det bara varit ett, skulle filten ha skurits mitt på röret.

3. Skär till glasfilten i nederkant, där rören kommer ut ur väggen. Skär tätt in vid röret/ manschetten.

4. Skär ett snitt vid rörhållarna. Det gäller återigen att vara noggrann och att bryta knivbladen ofta.

5. Skjut glasfilten på plats bakom rören och släta ut den.

GLASFILT RUNT OM HINDER

1. Skär av filten tätt in vid röret (eller annat hinder). Var noggran.

2. Skär loss glasfilten, återigen tätt in vid röret, och med ett skarpt knivblad i hobbykniven.

3. Pressa glasfilten på plats, och torka av limmet från rören innan det torkar in.

SMART LÖSNING FÖR BUBBLOR OCH SPRICKOR

Väven avslöjar minsta ojämnhet på väggen. Lyckligtvis går det att rätta till. Gör ett kryss ovanpå ojämnheten med en hobbykniv och lossa försiktigt på väven.

Limma fast den igen när ojämnheten har avlägsnats – med lim både under och ovanpå. Tryck till skarven ordentligt med en gummispackel. När limmet är torrt slipas synliga skarvar bort och täcks därefter med färg.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Tapet och glasfiberväv