Så här anpassas gipsskivor till ett skevt tak

VIDEO: De flesta tak är lite skeva. Och det måste du kompensera för när du ska klä ett snedtak med gips. Se här hur vi mäter.

När snickaren måste kompensera och anpassa en gipsskiva till ett lutande tak använder han en timmermansvinkel. Den korta sidan läggs an mot tegelstensväggen. Då ser man tydligt längs det längre benet hur mycket taket lutar.

Ett streck sätts inne vid väggen, där glipan är som störst. Sedan mäter snickaren avståndet till taket. Här är det 12 mm. Där timmermansvinkelns långa ben går emot tacket mäter snickaren höjden från golv till tak. Här är det 244,3 cm.

Nu har vi de två mått som ska användas vid tillpassningen av gipsplattan. Gipsskivan som vi använder här är250 cm lång. I ena sidan ska den vara 244,3 cm, medan 12 mm ska läggas till i andra änden.

Med en bit gipsskiva som rätbräda förbinds de två punkterna med ett streck. Med en hobbykniv skär snickaren längs markeringen och överskjutande gips knäcks av. Med skivan kvar på arbetsbänken fasas kanten av. Plattan lyfts på plats och som synes passar den perfekt, trots det lutande taket.

LÄS OCKSÅ:
Skivlyft för endast 200 kr
Bygg ett perfekt gipstak - så här!

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsvägg