Förstärk gipsväggen med trä

Gipsväggen är förstärkt med en träskiva, så att du utan problem kan skruva upp ganska tunga saker på den utan att behöva bry dig om specialplugg eller andra förstärkande anordningar. Hela väggen är mycket mer stabil än en gipsvägg som bara är byggd av gipsskivor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
300kr/m2

Intro

Gipsskivor är lätta, enkla att arbeta med och ger en fin, slät yta, som kan spacklas och tapetseras eller målas.

Men en vägg som endast består av ett eller två lager gips, har en brist: Den är inte särskilt hållbar.

Visst kan du skruva upp ganska tunga saker på en gipsvägg, men det kräver antingen specialplugg eller att du redan vid konstruktionen bygger in ett starkare material.

En träskiva ger styrka

Därför är den här lösningen så smart: Istället för två lager gips, sätter du ett lager plywood- eller OSB-skiva och ovanpå det ett lager gips.

Nu kan du skruva upp i princip vad som helst på din vägg. Och du behöver inte i förväg fundera på om du senare vill möblera om i rummet, t ex om platt-tv:n ska sättas upp på en annan vägg än idag. Väggen kan bära skärmens hela tyngd.

Under arbetet kommer du också märka att det är väldigt lätt att skruva upp gipsskivorna, eftersom du inte behöver ta hänsyn till var reglarna sitter.

Innan du sätter igång behöver du bestämma ett par saker, både när det gäller uppreglingen och träskivan.

Instruktion

01
Du kan bygga stommen i trä eller stål 4 Steg

Med väggreglar i trä och skruvar är det lätt att regla upp för exempelvis en mellanvägg. Detta är den klassiska gör det själv-versionen - och den klart billigaste lösningen.

1

Stommen byggs upp av reglar. I princip bygger du bara en ram med topp, botten och sidor, samt lodräta reglar med 45 cm från centrum till centrum (för 90 cm breda gipsskivor).

2

Fäst med skruvar. Du kan använda vinkeljärn, men snedställda skruvar placerade så som vi visar här, håller lätt ihop ramen.

En stomme av stålreglar ger dig en mycket rak och jämn konstruktion. Stålreglarna är lite dyrare än träreglar men för en professionell hantverkare är det den snabbaste lösningen, och profilerna är väldigt lätta och raka.

1

Reglarna skruvas i underlaget, vid påbyggnad mot yttervägg. Till en fristående innervägg är det endast de övre och de undre reglarna som skruvas fast i underlaget.

2

Monteringen sker med fixertång. Bara genom att pressa tången runt de två tunna flänsarna så sitter stålreglerna ihop. Det tar bara ett par sekunder.

02
Det är träskivan som ger styrka 3 Steg

En 15 mm-plywoodskiva utgör det första lagret i väggkonstruktionen. Skivan skruvas fast i stålstommen med gipsskruvar för stålreglar. Bygger du en trästomme, kan du använda spånskiveskruv. När träskivorna ska döljas under ett lager gips, behöver du inte fundera på hur det ser ut. Du kan exempelvis använda både korta och långa skivbitar, så att du utnyttjar materialet optimalt.

1

Träskivan skruvas fast i stommen med gipsskruvar för stål. Sätt skruvarna med 20 cm mellanrum i kanterna och 30 cm i mitten.

2

Bygg upp till taket. Här sätts skivorna på en mellanvägg, där principen för konstruktionen är densamma.

3

Såga till skivorna med sänk- eller cirkelsåg. Om det blir ojämnt eller uppstår glipor, kan det döljas av gipsskivorna efteråt.

03
Gipsskivor skapar en brandsäker och jämn yta 2 Steg

Väggens yttersta lager är själva gipsskivan. Träskivans stabilitet gör att du kan sätta gipsskruvarna var du vill. Längs kanterna ska avståndet mellan skruvarna vara 20 cm och i övrigt 30 cm..

1

Sätt gipsskivorna ovanpå träskivorna. Här är det en fördel att arbeta med hela skivor eller i alla fall med så få skarvar som möjligt. Skarvarna ska ju spacklas sedan.

2

Skruva fast skivorna. Här är det bra att använda en skruvautomat, eller en vanlig skruvdragare med en bit för gipsskruv, så att du inte skruvar i för djupt.

Material

Med träreglar

 • 45 x 70-mm-träreglar
 • 15-mm-plywood- eller OSB-skiva
 • 13-mm-gipsskivor
 • 4 x 50-mm-spånskiveskruv
 • Gipsskruv för träreglar

Med stålreglar

 • Stålreglar
 • 15-mm-plywood- eller OSB-skiva
 • 13-mm-gipsskivor
 • Gipsskruv för träreglar
 • Gipsskruv för stålreglar

Specialverktyg

 • Gipsskruvdragare
 • Fixertång

Tidsförbrukning

Ett 15 kvm stort rum kan täckas på en vecka plus torktider

Pris

Ca. 2-300 kr. per kvm.

Svårighetsgrad

Om du är noggrann med uppreg-lingen, är resten inte svårt. Tänk på att mäta exakt.

Ritning

Så här ska väggen byggas upp

Här bygger vi en vägg som isoleras mot husets yttervägg och därefter ett regelverk med träskivor täckta av gipsskivor.

Du kan använda samma konstruktion i en innervägg, med eller utan isolering. Här blir det bara en träskiva på vardera sidan om väggen. De täcks med ett eller två lager gips, som lätt kan skruvas in i träskivorna.

Därefter är det också mycket lätt att skruva fast golvlisterna.

Så här ska väggen byggas upp

3D-modell

3D-modell

Skruvfast gipsvägg

Här kan du se hur en vanlig skruvfast gipsvägg är uppbyggt.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Kom ihåg ångspärren

Bygger du mot en yttervägg ska du sätta ångspärren mellan gips- och träskivan.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Kapa gipsskivor

Med en vass hobbykniv går det lätt och snabbt

Video

TEKNIK: Gipsvägg färdig att måla

Skarvar och skruvhål spacklas och slipas helt jämna

Video

VERKTYG: Så här använder du gipsskruvdragaren

Den kan bara en sak. I gengäld gör den det perfekt. Ska du sätta upp många gipsskivor kan du ställa in den för att sätta skruvarna på exakt rätt djup och därefter kan du arbeta blixtsnabbt. I den här videon kan du lära dig allt om maskinens inställningsmöjligheter och om hur du arbetar med den.

Video

TIPS: Lyft gipsskivan ända upp mot taket

Video

TIPS: En gipsbit säkrar rätt skruvdjup

Video

Tips & Tricks

Förenkla arbetet med en riktig gipsskruvsautomat

Gipsskruvsautomaten är det absolut mest effektiva sättet att skruva upp gipsskivor. Den ska laddas med skruvar, som sitter fast i ett plastband. Skruvarna matas fram automatiskt och skruvas i automatiskt, efterhand som du flyttar maskinen och trycker fast ännu en skruv. Skruvautomater kostar från ca 2 000 kr och uppåt.

Gipsskruvmaskinen finns med både sladd och batteridrift och är utformad för att skruva i gipsskruvarna på det exakt rätta djupet.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Gipsvägg