Ympning

Bland fruktodlare är det vanligt att man själv ympar sina träd. Och hemma i de privata trädgårdarna är det också vanligt att finna fruktträd med olika inympade sorter. Men de träden är oftast köpta med de olika sorterna inympade från början. Men det är faktiskt inte så svårt att göra det själv om man följer några enkla riktlinjer.

För att vara helt säker på att det finns bra ympkvistar att använda börjar Maren förbereda sig redan på våren innan hon har tänkt skära av ympkvistarna. Genom att skära av en kraftig gren från det önskade trädet får hon det att bilda en massa ny skott som då kan användas till ympning nästa år.

Det är också viktigt att välja en gren som växer ljust. Då är det lättare att få trädet att utveckla grenar på nytt. Vinter därpå kan man se att trädet har fått nya grenar och åtminstone den ena är tillräckligt kraftig för att kunna användas för ympning. Ympkvistar ska alltid tas från nyväxt.

Grenen ska vara utan blomknoppar och den ska helst vara minst lika tjock som en blyertspenna. En sådan gren har mest energi. Tidpunkten då man skär av dem är också viktig. Det ska göras under vintern, medan moderträdet är i vila – gärna i januari.

Notera att det fortfarande är i god tid innan du kan sätta igång med själva ympningenNär du har hittat de ympkvistar du behöver är det viktigt att förvara dem på rätt sätt innan du ska använda den. De ska förvaras fuktigt och kallt till april då träden börjar växa och du därför kan sätta igång att ympa.

Maren rekommenderar att du sätter ihop dem i en liten bunt. Hon är inte helt nöjd med tjockleken på de här kvistarna. De hade gärna fått vara lite kraftigare. Kom ihåg att märka ympkvistarna med namn. Om du har flera sorter är det omöjligt att se skillnad på dem. Hon packar in dem i hushållspapper.

För att se till att kvistarna har det fuktigt får bunten några duschar från en blomspruta.Till sist lägger hon bunten i en plastpåse. Det ska inte sluta helt tätt. Tills vidare får påsarna med ympkvistarna ligga i familjens kylskåp. Efter några månader – nu är det april – är det dags för själva ympningen.

Det ska Maren visa på det här äppelträdet.Det gäller att hitta en gren som i storlek påminner om ympkvisten. Skär sedan ett snitt med ympkniven så du får en ellipsformad yta. Ytan ska vara helt plan så du behöver kanske jämna till den lite. Snitta sedan även ympkvisten på samma sneda sätt.

De två snittytorna ska helst vara lika stora. Då är det störst chans att de lyckas växa ihop. Nu ska ympstället förslutas. Maren föredrar att använda vanlig maskeringstejp eftersom det är det allra enklaste att arbeta med.Ympen ska sedan klippas av i toppen så att det är minst ett par knoppar kvar som kan växa.

Kom ihåg att även skydda toppen på ympkvisten med tejp. Nu ska trädet bara ha tid att växa ihop fint. Det här trädet är faktiskt redan inympat med en annan sort för några år sedan. Än idag kan man fortfarande ana ympstället.

Tittar man noga efter kan man också se att växtformen på den här grenen är lite annorlunda än på resten av trädet. Det är charmen med ympning av olika sorter på ett träd – växtsättet blir inte alltid helt harmonisk efteråt.

Bara två månader senare har ympen med den nya äppelsorten fått gröna blad. Sammanväxningen lyckades. Maskeringstejpen syns fortfarande tydligt och det kommer att gå ytterligare lite tid innan den försvinner av sig själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träd