Skona rygg och knän i kökslandet med en praktisk pall

Ryggen och knäna kommer att tacka dig om du snickrar denna enkla pall – och använder den i kökslandet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
100 kronor

Intro

En liten enkel pall med breda fötter är perfekt att ha med sig när man rensar rabatter eller arbetar i kökslandet. Den gör det lättare för dig att plantera, rensa, skörda och så eftersom den skonar både knän och rygg. Dessutom har den en liten hylla med plats för handskar, ogräsjärn, frön, hacka och vad du behöver på tomten.

Pallen är 40 cm bred – en lagom bredd med tanke på att den då kan placeras mellan raderna i kökslandet. Tack vare handtagen på sidorna kan pallen lätt tas med och de breda fötterna ser till att den inte sjunker ner i den uppluckrade jorden. Om du vill kan du förse pallen med en liten kudde eller dyna av skumplast som inte suger vatten.

LÄS OCKSÅ: En drivbänk kickstartar köksträdgården

Instruktion

01
Såga ut delarna 5 Steg

Samtliga delar till den lilla pallen sågas ut ur formplywood. Här är den 12 mm tjock. För att snickra en pall behöver du en plywood på 40,3 x 95 cm. En sådan kan du kanske köpa som spillbit och få den lite billigare.

Formplywood är vattenfast och har en slät yta. Det är mycket praktiskt med tanke på att pallen ska används på tomten, men det går inte att rita på plywooden, så du behöver en färgkrita.

Det kan vara svårt att såga till sidorna men bara de är lika stora så behöver du inte följa våra mått. Vi sågar ut den ena sidan först och använder den som mall för sågningen av den andra.

1

Markera samtliga delar på plywooden. Det går inte att rita med blyerts på plywooden men det går bra med en färgkrita och du kan ritsa med en syl.

2

Alla raka spår sågas med sänksåg och sågskena. Det är enklast och ger raka och snygga sågspår på bägge sidor av plywoodskivan. Det går förstås bra att använda en vanlig cirkelsåg, men välj en klinga med fina tänder.

3

Kanterna jämnas till. Det kan du göra med slippapper men det går snabbare och blir snyggare om du använder en hyvel. Midjan på sidorna D jämnas lättast till med ett vasst stämjärn.

4

Använd den första sidan D som mall. Ytan på formplywood är slät och hal och delarna glider lätt isär. Spänn ihop dem med skruvtvingar innan du ritsar formen på den undre skivan med syl eller ritar med färgkrita.

5

Hörnen rundas av på sidorna D och på hyllan. Rundningen kan markeras med t.ex. en kapsyl (Ø 2-3 cm). Såga långsamt för att få släta sågspår. På hyllan är det de två bakre hörnen som rundas av så att regnvatten kan rinna bort.

02
Såga ut handtagen 4 Steg

Ibland kan det vara svårt att såga ut handtag i en skiva, eftersom de lätt hamnar för tätt intill en kant eller blir för stora. Men om du följer våra anvisningar så lyckas du och får bra handtag.

Du ska inte markera handtagen. Sätt i stället två märken 60 mm från varandra och därefter borrar du igenom med 32 mm hålsåg. När du sedan sågar bort träet mellan hålen har du ett perfekt handtag som är 92 mm brett.

Såga också ut fyra fötter. Bestäm själv formen på dem. Fötterna behövs för att pallen inte ska sjunka ner i marken.

1

Markera för hålsågen och borra två hål i varje sida och i sitsen. För att hålkanterna ska bli släta borrar du halvvägs igenom och drar upp hålsågen.

2

Vänd skivorna och borra igenom. Stick ner centrumborren i de hål som redan har gjorts så styrs hålsågen igenom.

TIPS: Det går lättare att styra hålsågen om du borrar med högt varvtal.

3

Såga bort plywooden mellan de två borrhålen. Ritsa eller rita först streck mellan omkretsarna på de två hålen. Såga sedan från undersidan med sticksåg och använd fintandat blad.

4

Såga också fötter E med sticksåg. Formen ritar du först på papper som sedan limmas fast med limstift på plywooden. Du bestämmer själv formen på fötterna. Såga ut fyra stycken.

03
Fina kanter 3 Steg

1

Runda av alla kanter som blir synliga när du har skruvat ihop delarna. Det kan du göra med slippapper, men har du en handöverfräs så går det snabbare och kanterna blir snyggare.

2

Arbeta försiktigt mot de kanter som inte ska rundas av. Annars kan det bli svårt att sätta ihop delarna snyggt. Håll fingrarna borta från fräsen!

3

Alla avrundade kanter putsas lätt med fint slippapper, förslagsvis korn 120-150. Nu är delarna klara för montering.

04
Sätt ihop delarna 5 Steg

Det kan vara lite besvärligt att sätta ihop flera smådelar om man inte har en medhjälpare som håller fast delarna, men här är ett par knep du kan använda.

Börja med att skruva fast fötterna under de två sidorna, så kan de stå utan stöd. Förborra för varje skruv så går det lättare att sätta ihop delarna. Använd 3 mm borr där skruvarna går igenom och 2 mm eller 2,5 mm borr där skruvarna ska bita i plywooden.

För att få ner skruvarna i nivå med den hårda ytan på plywooden ska du försänka hålen.

En kudde eller dyna är bra att sitta på. Den kan du skära till av t.ex. ett kasserat liggunderlag eller liknande.

1

Spänn ihop sidorna och borra hål där du ska skruva fast sits, hylla och bakstycke. Borra igenom med 3 mm borr och försänk alla hålen så mycket att skruvarna kan planförsänkas.

2

Skruva fast fötterna så att de sticker ut cirka 1 cm från benen framtill och baktill. Även nu förborrar du och försänker.

TIPS: Om du spänner fast en skruvtving hårt runt sidan minskas risken för att plywooden spricker.

3

Sitsen skruvas fast på den ena sidan D med två skruvar. För att det ska gå lättare spänner du först fast hyllan C på en av fötterna. Då står delarna stadigt.

4

Bakstycket B och hyllan C skruvas också fast på sidan D. Vänd alltihop och skruva fast den återstående sidan. Bakstycket ska sitta kant i kant med sidornas bakre kanter. Hyllan fäster du där det passar. Avsluta med att försegla kanterna med lack.

5

Den lilla pallen gör det lite lättare att rensa ogräs i kökslandet och de stora fötterna gör att den inte sjunker ner i den uppluckrade jorden. Pallen är så bred att den kan stå över raderna i landet.

Material

12 mm formplywood
• 1 sits (A), 40,3 x 19,3 cm
• 1 bakstycke (B), 40,3 x 15,5 cm
• 1 hylla (C), 40,3 x 11,6 cm
• 2 sidor (D) à 40,3 x 20,3 cm
• 4 fötter (E) à cirka 6 x 9 cm
För att kunna snickra den lilla pallenbehöver du en bit på 40,3 x 95 cm

Dessutom:
• 1 kudde (F), 40,3 x 19,3 cm
• 4 x 40 mm skruvar, ev. rostfria
• Lack
• Självhäftande kardborreband

Specialverktyg

• Hålsåg, 32 mm
• Sänksåg med sågskena

Tidsförbrukning

Några timmar.

Pris

Cirka 100 kr om du kan köpa en bit formplywood i ungefär lagom storlek.

Svårighetsgrad

Ett både trevligt och enkelt litet projekt som alla bör klara av.

Ritning

Samtliga delar sågas ut ur 12 mm formplywood och sätts ihop med 4 x 40 mm skruvar, men du kan ändra måtten om du vill. Bestäm själv vilka fötter pallen ska ha.

Tips & Tricks

SE BYGGBESKRIVNINGEN: Adirondack-stol med ritning

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Mer i samma kategori Utemöbler