Stabilt planteringsbord av trä och betong

Det är skönt för kroppen att även arbetsbordet på terrassen har en förnuftig höjd. Då blir det lättare att t.ex. plantera växter i krukor. Se här hur lätt du snickrar ett praktiskt och stabilt planteringsbord för 500 kr.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kronor
Plantebord

Planteringsbordet är som en liten verkstad för trädgårdsmästaren där allt har sina fasta platser. Hyllan under bordet är perfekt till förvaring av jord och krukor.

Intro

Om du tycker att det är trevligt att plantera om växter, sätta skott och liknande så behöver du ett arbetsbord. Ditt planteringsbord ska vara så högt att du inte anstränger ryggen när du arbetar vid det och det ska tåla jord och smuts, så att du inte hela tiden måste tvätta av det.

Du kan lätt snickra ett sådant bord och här visar vi hur du gör ett starkt och stabilt bord för 400–500 kr.

Som bänkskiva har vi valt betongplattor på 30 x 60 cm. De är cirka 6 cm tjocka så de tål det mesta. Plattorna är dessutom billiga.

Planteringsbord med gott om plats

Planteringsbordet har en ganska stor arbetsyta för att det ska vara lätt att plantera om från kruka till kruka. Tack vare de två hyllorna så har du plats för extra krukor och på sidan av bordet finns krokar för diverse redskap som du kan behöva under arbetet. Under arbetsytan finns en stor hylla och där kan du lägga påsar med jord och annat skrymmande till arbetet.

Stora krukor är tämligen tunga och därför har vi försett bordet med en extra arbetsyta. Den sitter på sidan av bordet och så lågt att du lätt kan lyfta upp de tunga krukorna på det ”lilla” arbetsbordet.

Till stommen används kraftiga reglar (ev. tryckimpregnerade) som stryks med olja och utelasyr för att hålla länge.

I bygginstruktionen visar vi dig steg för steg hur du bygger det smarta planteringsbordet. Du kan bland annat se hur planteringsbordets ram sågas ut och monteras, och dessutom hur du fäster hyllorna så att de håller för stora, tunga krukor.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygg en amerikansk adirondack-stol

Instruktion

01
Stommen till bordet 7 Steg

Innan du kapar reglarna är det klokt att lägga ut betongplattorna och mäta dem, så att du vet vilka mått bordet ska ha. När det är klart kan du ta fram sågen och såga upp de olika delarna och skruva ihop dem undan för undan. Börja med att sätta ihop delarna till bordets framsida, därefter baksidan och förena till slut de två delarna med tvärstag.

1

Eftersom det är betongplattorna som avgör bordets storlek ska du börja med att lägga upp plattorna vid sidan av varandra och mäta dem. Nu har du bordets längd och bredd.

2

Såga till de fyra benen A och B. Mät och markera sedan för var du ska placera bärreglarna C.

3

Lägg delarna till bordets framsida på en skiva. Skapa plats för tvärstaget G med hjälp av en kloss på varje sida av reglarna C och D - se bilden.

4

Skruva fast bärregeln C och sargdelen D på benen B med tre 5 x 80 mm skruvar i varje fog.

5

Lägg nu upp delarna till bordets baksida och sätt ihop dem på samma sätt med 5 x 80 mm skruvar. Använd hjälpklossar för att skapa plats för tvärstagen.

6

Lägg baksidan på marken och skruva fast de tre tvärstagen G. Lägg sedan framsidan ovanpå och skruva fast den. Nu börjar bordet att ta form.

7

Skruva fast tvärstaget F mellan de två bärreglarna C. Fixera tvärstaget med tvingar medan du skruvar fast det. Se till att ovansidorna är på samma nivå.

02
Den undre hyllan 3 Steg

För att vara säker på att de två yttre brädorna på den undre hyllan inte måste sågas till, så börjar du med att fästa dem. En i varje ände. Mät sedan avståndet mellan dem och fördela resten av brädorna mellan de två yttre tills du tycker att det ser snyggt ut.

1

Börja med att fästa de två yttre brädorna J på den undre hyllan. Se till att de slutar kant i kant med benen. Fäst med dyckertar.

2

Fördela resten av brädorna mellan de två yttre tills du får ungefär lika stora mellanrum överallt.

3

Spika sedan fast brädorna med två dyckertar i varje brädände. Se till att brädorna inte flyttar sig medan de fästs.

03
De översta hyllorna 3 Steg

Avslutningsvis sätts de två överhyllorna ihop och monteras på stommen. När det är klart kollar du allt en sista gång så att betongplattorna får plats. Ta sedan bort plattorna, stryk träet med träolja och när oljan har torkat: två gånger med heltäckande lasyr.

Bordet är så starkt och stryktåligt att det kan stå ute hela året, men glöm inte att först stryka träet med olja och sedan heltäckande lasyr.

1

De två övre hyllorna sätts ihop var för sig av hylldelarna E och H. Skruva ihop dem med 5 x 80 mm skruvar.

2

Fäst sedan den översta hyllan upptill på benen A med 5 x 80 mm skruvar. Dra i dem från baksidan så syns de inte när bordet är klart.

3

Nu är bordet klart och betongplattorna kan läggas på. Du behöver varken skruva eller limma fast plattorna. De är så tunga att de ligger kvar.

Material

45 x 95 mm reglar:

 • 2 ben (A) à 145 cm
 • 2 ben (B) à 85 cm
 • 2 bärreglar (C) à 148,5 cm
 • 2 sargdelar (D) à 110 cm
 • 2 hylldelar (E) à 119 cm
 • 1 tvärstag (F), 45,5 cm
 • 3 tvärstag (G) à 54,5 cm

45 x 45 mm reglar:

 • 2 hylldelar (H) à 100 cm

22 x 95 mm trallvirke:

 • 12 brädor (J) à 54,5 cm till undre hylla

6 x 30 x 60 cm betongplattor:

 • 5 plattor (K) till bordsskivor

Dessutom:

 • 5 x 80 mm skruvar
 • 40 x 1,8 mm galv. dyckertar
 • Heltäckande utelasyr

Tidsförbrukning

1 dag

Pris

500 kronor

Svårighetsgrad

Ett trevligt projekt i den rätt lätta avdelningen.

Ritning

Planteringsbordets konstruktion

Bordsskivan till bordet består av betongplattor. Stommen snickras av 45 x 95 mm trä och till de två övre hyllorna har även 45 x 45 mm reglar använts. Till den stora hyllan används trall.

Planteringsbordets konstruktion

3D-modell

Planteringsbord

3D-modell

Ben utanför ramarna

Lägg märke till att benen sitter utanför ramarna. Både där framme och där bak.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygg själv dynbox med sittplats

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Utemöbler