Häng mattan var du vill

Snickra en smart ställning till din hängmatta så att du kan använda den var på tomten du vill. Du behöver endast åtta brädor och en påse vagnsbultar – sedan kan du ta en tupplur.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.000 kroner

Intro

Finns det något så sommarlikt som att ta en liten tupplur i hängmattan? Att vagga stilla fram och tillbaka och vakna av fågelkvitter och doften av gräs. Men det kräver två träd eller stolpar, som tyvärr är en fast lösning. Då kan det bli för mycket – eller för lite – sol vid hängmattan.

Nej, det bästa är förstås om man kan flytta sin hängmatta, och det kan du med denna enkla ställning. Den står mycket stadigt och kan dessutom skruvas isär när hösten kommer. Du kan använda tryckimpregnerat virke, ett hårt träslag eller vanliga brädor (som ska grundas och strykas med utelasyr eller färg). Hårt trä är dyrare men starkare.

Ställningen passar för en hängmatta på 350 cm, men du kan anpassa längden på de två bottenbrädorna efter din hängmatta. Tänk på att en ny hängmatta ger sig, så lägg i så fall till 10 cm i varje ände och använd ett extra rep tills mattan har tänjt sig och kan spännas utan extra rep.

LÄS OCKSÅ: Bygg en härlig utedusch

Instruktion

01
Såga till delarna 5 Steg

Börja med att såga till alla brädor. Kapa dem i rätt längder och runda av ändarna på de fyra snedsträvorna. Fortsätt med bottenbrädorna och tvärbrädorna som sätts ihop hack-i-hack. Lägg märke till att bottenbrädorna ska luta 22,5 grader för att snedsträvorna ska kunna mötas upptill. Det kräver noggrannhet när du mäter, markerar och sågar ut.

När brädorna är klara och du har sågat ut för hack-i-fogen ska du markera och borra alla hålen i snedsträvorna och bottenbrädorna. Därefter återstår endast att stryka träet med träolja och att ev. måla det, så här måste du ta en paus.

1

Börja med de fyra snedsträvorna B. Rita en cirkel med en radie på 72 mm i den ena änden och såga ut bågen med sticksåg. Borra sedan ett 8 mm hål i centrum för vagnsbulten och upprepa arbetet på de återstående snedsträvorna.

2

Såga snedsträvorna på längden. Börja 25 cm från den avrundande änden och såga brädan smalare så att den blir endast 60 mm bred i den andra änden. Runda av änden med en radie på 30 mm.

3

Geringssåga en hjälpbräda på längden i 22,5°. Spänn fast en bottenbräda mot hjälpbrädan. Lägg en bräda mot kortänden och dra ett streck. Lägg på en bräda till och dra ett nytt streck. Såga 3 cm djupt mellan strecken för tvärbrädorna.

4

Skjut in tvärbrädan C i urtaget och markera var du ska såga i tvärbrädan. Rita på båda sidorna av brädan så att du har något att såga längs. Urtaget ska placeras 6 cm från tvärbrädans kortände.

5

Grunda alla delar med träolja. Oavsett om du har valt dyrt hårdträ, terrassbrädor eller vanligt virke så ska träet behandlas med olja. Vanligt virke ska helst också strykas med en utelasyr eller färg för att klara livet utomhus.

02
Ihopsättning 2 Steg

Alla delar sätts ihop med vagnsbultar med tillhörande breda brickor och muttrar. Vi använder rostfria bultar och muttrar för att vi vill vara säkra på att kunna skruva isär delarna när hösten kommer.

Snedsträvorna får inte ge med sig när du kryper upp i hängmattan. Det hindrar vi med vantskruvar på varje sida. När de är på plats är ställningen stark och stadig och klarar vikten av en fullvuxen person (och lite till). Häng upp hängmattan med karbinhakar i de övre vagnsbultarna.

1

Ställningen låses med vantskruvar i hörnen och vagnsbultar med brickor och muttrar både upptill och nertill. Sätt ihop alla delar löst och vänta med att dra åt muttrarna tills ställningen är klar.

2

Häng upp hängmattan. Den hakas fast i de kraftiga karbinhakarna som griper tag i vagnsbultarna upptill. När hängmattan är på plats kan du hämta en sommarfilt och en kudde. Sov gott!

Material

28 x 145 mm terrassbrädor:
• 2 bottenbrädor (A) à 200 cm
• 4 snedsträvor (B) à 160 cm
• 2 tvärbrädor (C) à 7 x 100 cm
• 4 avståndsklossar (D) à 7 x 7 cm

8 mm rostfria vagnsbultar:
• 4 bultar (E) à 70 mm till vantskruvar
• 4 bultar (F) à 70 mm till vantskruvar
• 4 bultar (G) à 70 mm till botten
• 2 bultar (H) à 100 mm till toppen

Dessutom:
• 1 hjälpbräda
• 4 vantskruvar, 22–25 cm
• 22 rostfria muttrar, 8 mm
• 26 rostfria brickor, 25 mm med 8 mm hål
• Karbinhakar
• Träolja och utelasyr

Tidsförbrukning

1 arbetsdag plus torktid.

Pris

Cirka 1000 kr om du använder ett hårt träslag. Med vanligt trä eller tryckimpregnerat trä blir det billigare.

Svårighetsgrad

Ett trevligt och enkelt projekt att börja utesäsongen med. Studera ritningen, mät och markera noga på brädorna och såga ut med sticksåg. Lättare kan det inte bli.

Ritning

Så enkel är konstruktionen

8 brädor och några vagnsbultar är allt du behöver för att snickra ställningen. Två bottenbrädor hålls på plats av tvärgående brädor i en ram. I varje ände av ramen sticker det upp två brädor och de ska ersätta de träd, som man annars brukar hänga upp sin hängkoja i. Det är smart att delarna kan skruvas isär när det blir höst.

Så enkel är konstruktionen

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utemöbler