Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Nu är utomhusduschen redo att användas! Lägger du slangen i solen en halvtimme slipper du få en köldchock när du duschar.

Nu är utomhusduschen redo att användas! Lägger du slangen i solen en halvtimme slipper du få en köldchock när du duschar.

Utomhusdusch

När den svenska sommaren visar sig från sin bästa sida finns det inget bättre än att svalka sig i en utomhusdusch. Och istället för att köpa en svindyr utedusch kan du enkelt bygga din egen variant för en bråkdel av priset. En utedusch behöver varken vara särskilt dyr eller svår att bygga. I vår byggbeskrivning visar vi hur du kan bygga en snygg utedusch på en dag.

Utedusch av 4 likadana sektioner

Den utedusch vi har valt att bygga består av 4 likada sektioner, som alla tillverkas efter samma mall, och monteras ihop till själva duschkabinen. Det gäller att vara noggrann när man tillverkar själva mallen. När den väl är klar går resten av bygget lekande lätt.

Runda tryckimpregnerade stolpar

Vår duschkabin är byggd av tryckimpregnerade stolpar. Om du vill ha en mer rustik stil på duschkabinen, eller bara spara lite pengar, kan du använda granslanor istället. Varje sektion består av 5 stycken stolpar eller granslanor med en längd på 170 centimeter.

Botten/gallret i vår utedusch har vi valt att bygga av tryckimpregnerade staketribbor.

Själva vattentillförseln kräver inte någon större installation. Hela systemet är ihopbyggt av trädgårdsslang och diverse standardkopplingar, medan vi hittade duschmunstycket och duschstången billigt i realådan på byggvaruhuset. Totalt kostade materialen till uteduschen cirka 600 kronor.

Konstruktion av utedusch

Konstruktionen av vår utomhusdusch väger en del, vilket gör att den står kvar, även om det stormar. Men samtidigt är det möjligt att flytta om du skulle vilja. De fyra sektionerna till väggen skruvas ihop med botten när den ställs upp på gräsmattan. Och den böjda formen får vi genom att skruva fast stolparna i en kvartscirkelformad mall som vi byggde själva.

Placering av utedusch

Placeringen av uteduschen är mest optimal om den kan stå ovanpå en avloppsgaller. Alternativt kan du gräva ner en färdig dagvattenkasset eller bygga en själv.

Du kan läsa mer om hur du bygger din egen dagvattenkassett här.

Du kan också välja att ställa din utedusch på gräsmattan, men i sådana fall är det viktigt att du flyttar den med jämna mellanrum om du inte vill förstöra gräset.

Försök att inte skugga uteduschen

Ställ duschen i solen, och lägg gärna ut hela trädgårdsslangen på gräset. På det viset slipper du att din utedusch blir smutsig av löv och fågelskit från träden.

Om du inte är något större fan av kallduschar, så rulla ut slangen till uteduschen helt och lägg den i gräset där solen får möjlighet att värma vattnet i slangen. Då finns det tillräckligt med varmvatten för en snabb dusch i sommarvärmen.

Hämta den kompletta bygginstruktionen till vår version av en snygg utedusch. Du får en utförlig steg för steg-guide för hur du bygger din utedusch samt en komplett materiallista för projektet.