Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg en härlig utedusch

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Svalkan från en utedusch är skön när sommarsolen steker. Vi visar hur du bygger en dusch i trädgården på bara en dag.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.700 kronor

Intro

Utomhusdusch

När den svenska sommaren visar sig från sin bästa sida finns det inget bättre än att svalka sig i en utomhusdusch. Och istället för att köpa en svindyr utedusch kan du enkelt bygga din egen variant för en bråkdel av priset. En utedusch behöver varken vara särskilt dyr eller svår att bygga. I vår byggbeskrivning visar vi hur du kan bygga en snygg utedusch på en dag.

Utedusch av 4 likadana sektioner

Den utedusch vi har valt att bygga består av 4 likada sektioner, som alla tillverkas efter samma mall, och monteras ihop till själva duschkabinen.
Det gäller att vara noggrann när man tillverkar själva mallen. När den väl är klar går resten av bygget lekande lätt.

Runda tryckimpregnerade stolpar

Vår duschkabin är byggd av tryckimpregnerade stolpar. Om du vill ha en mer rustik stil på duschkabinen, eller bara spara lite pengar, kan du använda granslanor istället. Varje sektion består av 5 stycken stolpar eller granslanor med en längd på 170 centimeter.

Botten/gallret i vår utedusch har vi valt att bygga av tryckimpregnerade staketribbor.

Själva vattentillförseln kräver inte någon större installation. Hela systemet är ihopbyggt av trädgårdsslang och diverse standardkopplingar, medan vi hittade duschmunstycket och duschstången billigt i realådan på byggvaruhuset. Totalt kostade materialen till uteduschen cirka 600 kronor.

Konstruktion av utedusch

Konstruktionen av vår utomhusdusch väger en del, vilket gör att den står kvar, även om det stormar. Men samtidigt är det möjligt att flytta om du skulle vilja. De fyra sektionerna till väggen skruvas ihop med botten när den ställs upp på gräsmattan. Och den böjda formen får vi genom att skruva fast stolparna i en kvartscirkelformad mall som vi byggde själva.

Placering av utedusch

Placeringen av uteduschen är mest optimal om den kan stå ovanpå en avloppsgaller. Alternativt kan du gräva ner en färdig dagvattenkasset eller bygga en själv.

Du kan läsa mer om hur du bygger din egen dagvattenkassett här.

Du kan också välja att ställa din utedusch på gräsmattan, men i sådana fall är det viktigt att du flyttar den med jämna mellanrum om du inte vill förstöra gräset.

Försök att inte skugga uteduschen

Ställ duschen i solen, och lägg gärna ut hela trädgårdsslangen på gräset. På det viset slipper du att din utedusch blir smutsig av löv och fågelskit från träden.

Om du inte är något större fan av kallduschar, så rulla ut slangen till uteduschen helt och lägg den i gräset där solen får möjlighet att värma vattnet i slangen. Då finns det tillräckligt med varmvatten för en snabb dusch i sommarvärmen.

Hämta den kompletta bygginstruktionen till vår version av en snygg utedusch. Du får en utförlig steg för steg-guide för hur du bygger din utedusch samt en komplett materiallista för projektet.

Instruktion

Mallen

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Börja med att tillverka mallen som används när du skruvar ihop sidorna till duschen. Rita en halvcirkel med en radie på 37,5 cm på en byggskiva G. Det kan du göra med en list som du vrider runt.

2

Såga ut halvcirkeln med sticksåg. När det är gjort delar du halvcirkeln i två lika stora delar som kommer att sitta i var sin ände på mallen.

3

Förena de två kvartscirklarna med en bräda H på cirka 150 cm. Fäst brädan med 5 x 80 mm skruvar mellan kvartscirklarna och mallen är klar.

Sektionerna

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

För att ge vår utedusch ett elegant utseende har vi tillverkat väggen av fyra sektioner med rund form och de sätts senare ihop med varandra. Varje sektion ska därför göras var för sig.

Den första stolpen sätts fast med gaf-fertejp på mallen och därefter hålls de övriga upp mot mallen en efter en och skruvas fast.

1

Korta av de sex stolparna B till 165 cm som ska sättas ihop med två ytterstolpar A, som behåller sin längd på 175 cm. Gör i ordning alla på en gång så att du har till fyra sektioner.

2

Fäst den nedre stolpen A på 175 cm på mallen med gaffertejp. Lägg nästa stolpe B (165 cm) ovanpå, förborra för tre skruvar och fäst med 5 x 80 mm skruvar. När sex 165 cm stolpar är på plats avslutar du med en 175 cm stolpe.

3

Så är ser det ut när stolparna har skruvats fast. Genom att hålla stolparna mot mallen får alla fyra sektionerna samma form så att de kan sättas ihop till en del av en cirkel.

4

Skruva fast den första stolpen A i sektionen och skär bort tejpen. Gör sedan de tre andra sektionerna.

Golvet

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Det är klart att duschen ska förses med golv. Välj tryckimpregnerade brädor eller trall - eller ett annat hållbart träslag. Det viktigaste är att träet tål massor av vatten. Men tänk på att slipa träet så att du inte får stickor i fötterna.

Golvbrädorna fästs på tre brädor och den runda formen skapar du på samma sätt som mallen.

1

Nu är det dags att skapa ett golv. Lägg trallen på ett plant underlag och markera var de tre tvärgående brädorna under golvet ska placeras.

2

Skruva fast de tre tvärgående brädorna C med 4 x 35 mm skruvar. Fäst skruvarna någon cm från kanterna på brädorna så spricker de inte så lätt.

3

Såga till golvet med sticksåg. Kanten trasas visserligen sönder lite men det fixar du efteråt med slippapper eller maskin samtidigt med ovansidan.

Hopsättning

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

När både golvet och de fyra sektionerna är klara ska de sättas ihop. Du ska helst stå där det är plant och du behöver en bräda eller två som snedsträvor att stötta duschen med.

2

Kolla med vattenpass att underlaget är plant innan du sätter ihop delarna. Delarna väger inte mer än att du kan lyfta dem så du kan sätta ihop duschen någon annanstans än där den ska stå.

3

De 6 vinkelbeslagen K skruvas fast på bottnen med 4 x 20 mm skruvar. Du kan sätta ett beslag vid varje A-stolpe, alltså totalt åtta beslag, men det räcker med sex beslag.

4

Ställ den första sektionen mot vinkelbeslagen och justera den lodrätt med vattenpass. När den står som den ska fixerar du den med en snedsträva.

5

Ställ nästa sektion på plats och skjut in den mot den första. Justera den tills den står lodrätt och fixera med en snedsträva så att den står stadigt.

6

Borra ett 5 mm hål genom den ena långa stolpen A. Fortsätt med 4 mm borr in i nästa A-stolpe. Skruva ihop de två stolparna med en 5 x 80 mm skruv.

7

Förborra också upptill innan de två sektionerna skruvas ihop.

Duschen görs klar

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

När du har satt fast de två första sektionerna så är monteringen av de återstående ganska självklar. Ta bort snedsträvan från den ena sektionen och ställ den tredje på plats. Justera in den lodrätt och fixera med snedsträvan. Ta sedan bort den sista snedsträvan och ställ den fjärde sektionen på plats och fixera den. Först därefter skruvar du fast dem i beslagen som sitter på golvet.

1

Nu kan du ta bort den ena snedsträvan och ställa den tredje sektionen på plats. Justera in den lodrätt, fixera den och skruva fast den med den närmaste av de två fasta sektionerna.

2

Nu kan de tre sektionerna stå utan stöd så du kan skruva loss den första snedsträvan och ställa den flärde sektionen på plats på golvet.

3

Den fjärde och sista sektionen förankras på samma sätt som de tre andra. Förborra både upptill och nertill och dra fast den med 5 x 80 mm skruvar.

4

Avslutningsvis fästs sektionerna i beslagen på golvet. Det gör du med 4 x 40 mm skruvar in i stolparna A.

Dra fram vatten

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Skruva fast en duschstång och en handdusch. Du kan hitta billiga lösningar på närmaste byggvaruhus. Fäst en slang och låt den hänga ner en meter.

2

Montera en stoppventil i den fria änden av slangen och anslut en slang till stoppventilen. Fäst slangen med kabelskor J - det ser lite trevligare ut och då snubblar du inte på slangen.

Material

50 mm störar eller impr. stolpar:
• 8 stolpar (A) à 175 cm
• 24 stolpar (B) à 165 cm

22 x 95 mm tryckimpregnerat trä:
• 5 brädor till golv (C) à 75 cm
• 2 brädor till golv (D) à 71 cm
• 2 brädor till golv (E) à 62 cm
• 2 brädor till golv (F) à 43 cm

Till mallen:
• 1 byggskiva (G) på 37,5 x 75 cm
• 1 bräda (H) på cirka 150 cm

Dessutom:
• Kabelsko (J)
• 6 st. 5 x 5 cm vinkelbeslag (K)
• Slangkopplingar
• Duschhuvud och duschstång
• Skruvar: 4 x 20 mm, 4 x 35 mm, 4 x 40 mm och 5 x 80 mm

Tidsförbrukning

Räkna med en arbetsdag.

Pris

Väljer du granstörar kan duschen bli billig, 700 kr. Med runda stolpar blir den lite dyrare, 1000 kr. Armatur och slang etc. tillkommer.

Svårighetsgrad

Det är lätt att bygga upp uteduschen. Använd en mall för att få rätt form.

Ritning

logga in eller köp tillgång

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

TIPS: Rent snitt med sticksågen

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Bygg en härlig utedusch
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka