Enkelt planteringsbord av två sorters järn

Det här planteringsbordet svetsas ihop av billiga metallprofiler. Det är ett enkelt nybörjarprojekt, om du vill börja svetsa.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kronor

Intro

For kun 500 kroner kan du lave dette plantebord på en dags tid. Det kræver, at du har svejseudstyr, men det kræver ikke den store erfaring med at svejse.

Hvis du vil lære at svejse, har vi lavet en guide her: Lær at svejse

Instruktion

01
Så här gör du 13 Steg

Det är bra att börja ditt första svetsningsprojekt med fyrkantsrör och vinkelprofiler. De är lätta att kapa med bågfil eller vinkelslip, och du kan bygga alla möjliga sorters små konstruktioner, t ex ett blombord som vi visar här.

Var observant på att värmen från svetsningen kan få metallen att vrida och böja sig. Så gå varsamt fram och kolla efterhand så att allt är i vinkel. Om metallen slår sig, måste du vrida tillbaks den i sin ursprungliga form.

1

Ställ in värmen och trådens hastighet på aggregatet. Prova dig fram på en bit av metallen, tills du får till en snygg svetsfog.

2

Sätt fast jordklämman på metallen, innan du börjar. Utan kontakt mellan metall och svetstråd kommer aggregatet inte att starta.

3

Börja med att sätta ihop en ram. Håll ihop hörnen antingen med tvingar eller - som här - med magnetvinklar.

4

Sätt en svetspunkt i varje hörn. Delarna ska bara precis hänga ihop. Själva svetsfogen gör du om en stund. Nu kan du ta bort vinkelmagneterna.

5

Svetsa en fog i varje hörn. Du ska fylla ut hela skarven.

6

Ta bort sot med hjälp av en stålborste. Svetsningen lämnar efter sig en del sot, som det är lika bra att avlägsna direkt.

7

Nu ska benställningarna sättas ihop. De två långa benen (E) och en tvärslå (C) läggs upp så som visas. Tvärslån sitter mitt på röret.

8

Håll ihop delarma med magneter eller tvingar, medan du svetsar.

9

Svetsa ihop delarna med en enda punkt i varje skarv. Gör det på båda sidor. Och upprepa proceduren på den andra benställningen. Kolla så att delarna sitter i vinkel mot varandra. Annars kan de vrida sig.

10

Svetsa ihop delarna med en svetsfog. Gör det på båda sidor. Och upprepa på den andra benställningen. Nu sitter delarna ihop och är mycket svåra att vrida på.

11

Nu ska delarna sättas ihop. Ramen svetsas fast ovanpå benen och tvärslåarna (D) svetsas fast på samma sätt som de korta tvärslåarna (C).

12

Svetsa ihop ramen med benställningarna - ett åt gången. Börja med att sätta ihop delarna med en enda svetspunkt. Därefter kan du vrida delarna på plats, så att allt är i vinkel, om det behövs.

13

Svetsa färdigt alla fogar. De små punkter som håller ihop ramen ska ersättas med riktiga svetsfogar.

Material

Vinkelprofil 30 x 30 x 3 mm:

 • 4 ramdelar (A) à 30 cm
 • 2 ramdelar (B) à 80 cm
 • 2 tvärslår (C) à 24 cm
 • 2 tvärslår (D) à 74 cm

Dessutom:

 • 4 ben (E) à 100 cm - 30 x 30 x 3 mm fyrkantsrör
 • 2 träskivor

Specialverktyg

 • Svetsutrustning
 • Bågfil
 • Eventuellt vinkelslip

Tidsförbrukning

En dag för nybörjare.

Pris

Ca 500 kr.

Svårighetsgrad

Ganska enkelt nybörjarprojekt, men ta god tid på dig.

Tips & Tricks

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygg själv dynbox med sittplats

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Utemöbler