Lär dig svetsa

Du har lätt för att arbeta med trä, spik och skruvar. Men metall då? Om du kan svetsa, kan du lösa många olika praktiska uppgifter på ett enkelt sätt - och du kan bygga i ett material med en helt annan styrka och som ser helt annorlunda ut. Om du inte kan svetsa än, så läs vidare. Då kan du nämligen snart svetsa.

Svetsning: Få en bra start

Svetsning: Få en bra start

Det kan kännas både konstigt och skrämmande, om du är en inbiten “trägubbe” eller “-gumma” och aldrig har hållit i en svets. Men det är faktiskt både relativt lätt, tillgängligt och förvånansvärt billigt att sätta igång att svetsa.

För omkring 3.000 kronor kan du köpa den nödvändiga utrustningen och tillbehör. Med den kan du lätt svetsa mindre saker som t ex ben till ett bord, att reparera släpet eller göra ett beslag som du själv designar efter eget behov.

Vi har tagit en runda på Biltema för att visa hur lätt och billigt du kan komma igång. Utgångspunkten har varit att aggregatet fungerar utan CO2-tillförsel, utan bara med en så kallad flusstråd, en svetstråd där gasen (CO2) finns i tråden. Det fungerar förvånansvärt bra.

Om du blir “svetsbiten” kan du koppla CO2 till aggregatet utan problem. Då blir det ännu enklare att svetsa och resultatet blir lite finare.

Får du verkligen blodad tand och metall på hjärnan, så kan nästa steg vara ett lite kraftfullare svetsaggregat. För de flesta kommer Biltemas största modell inklusive nödvändiga tillbehör att räcka långt. Allt som allt kostar den “stora” lösningen omkring 4.000 kronor.

Det behöver du för att komma igång

Svets Mig 140

Kan svetsa med och utan gas (CO2). Lämplig att svetsa i tunnplåt och rostfritt stål. Styrka 30-135 ampere. Pris 1.999 kronor.

Svetshandskar

Gnistorna bränner igenom vanliga arbetshandskar och kan ge dig ganska svåra brännskador, så köp ett par kraftiga svetshandskar. Pris: 119 kronor.

Svetstänger

Du måste kunna hålla fast metallen medan du svetsar. Det kräver ett litet urval av olika tänger. Pris 179 kronor för en stor tång och 129 kronor för en liten tång.

Svetshjälm

Skyddar dina ögon mot det extremt kraftiga ljuset och ditt ansikte mot gnistor. Pris: 419 kronor.

Extrautrustning

Det finns naturligtvis en uppsjö av extra tillbehör att köpa till din nya hobby. Du kan t ex uppgradera till en elektronisk svetshjälm, som automatiskt justerar så att du kan se igenom när du spänner fast bitarna vid arbetsbordet, men glaset blir svart i samma sekund som du börjar svetsa och gnistorna flyger.

Den här utrustningen behöver du

Multimedia

Innan du kan sätta igång, måste du veta lite om inställningen av aggregatet och förberedelserna för att svetsa. Där du med trä bara behöver se till att det är fastspänt innan du sågar, måste du komma ihåg en sak till när det gäller metall: Det ska finnas koppling mellan svetstråden och själva metallen. Det säkerställs av en jordklämma, som du behöver flytta varje gång du ska svetsa på ett nytt stycke. Det blir snabbt en rutin för dig.

Så här ställer du in aggregatet

´1

Börja med att montera svetstråden. Spolen ska sättas fast på hjulet. Tråden förs in i den lilla fjädern. Tryck på svetspistolen, så förs tråden genom slangen och kommer ut ur spetsen. Tips: Sträck ut slangen, så är det lättare för tråden att komma igenom.

2

Ställ in värmen (styrkan). Ju kraftigare metall, desto mer värme behövs för att smälta ihop metallen. Prova dig fram på en metallbit som du inte behöver. Ställ in trådhastigheten. Ju mer värme från aggregatet, desto snabbare ska tråden matas fram. De behöver träna lite praktiskt innan du hittar rätt nivå.

3

Jordklämman ska fästas på den metall som du svetsar på. Utan denna kontakt mellan svetstråd och metall kommer aggregatet inte att starta.

Så här svetsar du

Svetsning handlar om att foga ihop två metallstycken med hjälp av värme, som är så hög att metallens yta smälter samman med den svetstråd som du tillför.

Det är förhållandevis enkelt, men börja ändå med att träna lite.

Och läs det här, så att du kan lära av andras erfarenhet och undvika de klassiska misstagen.

Innan du börjar

1

Fäst metall i en skruvtving

Fäst en metallbit (något skrot som du kan öva dig på) i skruvtvingen. Sätt en jordklämma i metallbiten. Aggregatet ska vara anslutet och på. Svetstråden ska sitta i och vara frammatad.

2

Klipp rätt längd på svetstråden

Klipp av tråden med en avbitare, så att tråden nätt och jämnt sticker ut. Den här proceduren ska upprepas med jämna mellanrum, när tråden blir för lång.

3

Låt tråden röra vid metallen

Håll tråden mot metallen. Håll svetspistolen lite snett. Kom ihåg att ta på svetshandskar och fäll ner visiret, för snart flyger det gnistor runt öronen!

4

Tryck in knappen, svetsa

Tryck in knappen. Nu börjar svetsningen och gnistorna flyger. Du är i gång! Dra tråden över metallen och se hur delarna smälter ihop.

Klassiska fel

Multimedia

Som nybörjare kommer du helt säkert göra fel. Det handlar dels om inställningen av aggregatet, dels om hur snabbt du flyttar svetspistolen (elektrodhållaren).

Aggregatet ska ställas in så det passar uppgiften. Du ska alltså få hastigheten på trådens frammatning och värmen att passa ihop. Och båda två ska i sin tur stämma överens med metallens tjocklek. Så du måste prova dig fram och lära dig efterhand.

Nu kan du svetsa ihop två bitar av metall

1

Spänn fast bitarna. Här sitter den ena delen i skruvstädet medan den andra hålls fast med tvingar och små vinkelmagneter.

2

Börja svetsa. Dra svetstråden långsamt längs med skarven. Aggregatet är inställt efter tester på metall med samma tjocklek.

3

Ta bort tången. Men kom ihåg att järnet är väldigt, väldigt varmt!

4

Din första svetsning är klar! Nu kan du kasta dig över riktiga projekt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Smed