Här är din nästa favoritmöbel

I de trevliga och välkomnande lägena längs den skånska kusten ser man ofta denna härliga möbel i trädgårdarna: två träfåtöljer på var sin sida om ett bord och försedda med hjul, så att man lätt kan lyfta möbeln och flytta den dit där det är lä, sol, ljus eller skugga - eller vad som passar bäst när man vill koppla av.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
2.400 kronor

Intro

Sitsarna i fåtöljerna lutar lite bakåt så man sitter skönt. Och extra skönt blir det med en dyna eller kudde. Snickra den härliga möbeln till din trädgård. Den blir snabbt din favorit ch är som gjord för en trevlig pratstund över en fika eller rent av en läskande sommardrink.

LÄS OCKSÅ: Bygg själv dynbox

Instruktion

01
Såga ut delarna 4 Steg

Även om vår författare är snickare och har tillgång till trä i alla dimensioner valde han att använda till möbeln. Det innebär att dimensionerna i materiallistan och på ritningen antagligen måste ändras efter de mått som ditt virke har. Men det har ingen betydelse om t.ex. listerna i sitsen är 12, 15 eller 18 mm tjocka. Kom också ihåg att anpassa längden på vagnsbultarna efter träets tjocklek.

Har du tillgång till en bordscirkelsåg och hyvel så kan du ju skapa i stort sett vilka dimensioner du vill.

När du har sågat, slipat och hyvlat allt trä ska det strykas med träolja och sedan målas två gånger. Det ger ett effektivt skydd mot fuktangrepp.

1

Såga ut alla delar och slipa dem lätt. Du klarar dig med fogsvans men har du en kap- och geringssåg så ger den snyggare sågspår. Urtag och liknande sågas lättast med sticksåg. Sågade ytor slipas lätt, ev. efter att ha jämnats till med rasp.

2

Längsgående sågade kanter jämnas till med hyvel. Det blir mycket slätare och finare än med slippapper och det går dessutom mycket snabbare. Alla kanter ska rundas av för annars fäster inte färgen så bra.

3

Förborra för alla skruvar. Det blir mycket snyggare om alla skruvar sitter på rak linje i listerna N i ryggstöd, sits och på bordet. Till detta har man glädje av en borrmall X med kanter Y. Mallen läggs över listerna innan vi borrar.

4

Delarna grundas och målas ett par gånger innan de sätts ihop. Till grundning används en träolja och färdigstrykning (i två omgångar) görs med heltäckande utelasyr. Det är klokt att måla en sida i sänder på alla delar.

02
Underrede på hjul 4 Steg

Den bärande ramen och de fyra benen utgör underredet. Delarna till det spänns ihop med tvingar, fyra enhandstvingar och två som är så långa att de når från framsidan till baksidan.

När delarna har spänts ihop ska hjulen monteras på de korta benen i den ena änden. Ofta duger vilka hjul som helst. Vi tog hjulen från en kasserad gräsklippare.

Hjulen fästs på axlar av 12 mm pinnbultar med muttrar i varje ände och i naven och som fodrats med två rör. Det lönar sig att vara kreativ och utnyttja de material man har i verkstan.

1

De två hjulaxlarna görs i ordning. Det lätaste är att använda en gängad stång X i rätt längd, men här gör vi axlarna av 12 mm pinbultar Y. Fäst alltid en mutter på bulten innan den kapas så att du kan återskapa de gängor som skadas vid kapningen.

2

I de två benen D borras 12 mm hål för hjulaxeln. För att det ska gå lättare att sikta spänner vi tillfälligt en list längs sidan på benen.

TIPS: Benen kapas inte i längd förrän hjulen har satts fast.

3

Muttrarna låses med små slag på den utstickande gängningen när hjulen har monterats på benen. Det går också bra att använda en låsmutter.

4

Sidorna A och B skruvas ihop med benen C och D när delarna har satts ihop med tvingar. Två franska skruvar dras in i varje ben genom långsidorna i 6 mm förborrrade hål. Kortsidorna skruvas fast senare med 40 mm skruvar.

03
Två fåtöljer 3 Steg

De två fåtöljerna sätts ihop var för sig och eftersom vi vill måla delarna först, sågar vi urtagen och den sluttande baksidan så att delarna kan kollas innan vi målar. Vi ritar därför fåtöljerna sedda från sidan på en skiva för då blir det lättare att såga till delarna för att få fåtöljerna att passa i underredet när de är klara.

Ritningen används också när vi sätter ihop sitsen med ryggstödet för då vet vi att vinkeln blir den rätta.

1

Sargarna E och ryggstödet F sätts ihop med två 40 mm skruvar ovanpå vår ritning av möbeln sedd från sidan. Mellan långsidorna A är det 50 cm och sitsen är vinkelrät mot ryggstödet. Du bestämmer själv lutningen.

2

Sits- och ryggstödslisterna N fästs på sargarna E och ryggstöden F med 30 mm skruvar. Spänn fast ryggstöden på arbetsbänken och fäst sedan listerna med en skruv i varje ände. Justera avståndet mellan listerna och kolla att de sitter rakt.

3

Den främre sitslisten E vilar på en lodrät framkantslist M. Denna fästs med en 60 mm skruv snett ner i sargens kortände. Skruven måste sitta snett neråt för att inte vara i vägen för de skruvar som håller fast sitslisterna.

04
Montera fåtöljerna 2 Steg

De två fåtöljerna kan nu sättas fast på var sin sida av ramen.

För att de ska sitta fast ordentligt så länge som möjligt och tåla både väder och vind och inte minst belastningen av alla som använder dem, så fäster vi dem både framtill och baktill. Till det använder vi tre pinnbultar i tre längder eftersom de ska kunna stickas igenom två, tre eller fyra brädor. Kolla brädornas tjocklekar innan du köper pinnbultarna!

Trädelarna ska spännas ihop ordentligt innan bultarna sticks in i de förborrade hålen För att få in bultarna får de ett slag med gummiklubba (för att inte skada ytbehandlingen).

1

Fåtöljerna sätts på sina platser i ramen så att de vilar på sina urtag. Där spänns de fast så att vi kan borra hål för pinnbultarna med 8 mm borr.

2

Sitsen sätts fast med tre bultar. Upptill används en 60 mm vagnsbult som sticks in genom benet och ryggstödet. Nederst används en 110 mm bult genom ram, ben, ryggstöd och sarg och framtill en på 90 mm genom ben, kloss och sarg.

05
Bord och armstöd 5 Steg

1

Bordsbenen G sätts fast. Baktill används en 60 mm bult genom ryggstödet F, nertill en 80 mm bult genom sarg E och ryggstöd F. På framsidan dras en fransk skruv genom ramen A och en 80 mm bult genom en kloss R och sargen E.

2

Den undre hyllan görs klar. Först skruvas de två sargarna H fast på bordsbenen G med 4 x 40 mm skruvar. Därefter fördelas listerna N jämnt och skruvas fast på sargarna H. De yttersta listerna sågas till för att passa runt benen.

3

Bordsskivan: De två sargarna J skruvas fast på benen G med 4 x 40 mm skruvar. Det ska finnas ett urtag i både ben och sargar för en lodrät list M, som också skruvas fast med 40 mm skruvar. Till sist fördelas listerna N och skruvas fast.

4

Armstödet K fästs ordentligt eftersom det är rätt naturligt att man lyfter möbeln i det yttre armstödet. På benen C och D sitter klossar L som stöttar armstödet. Vi fäster två 5 x 60 mm skruvar i benen och 4 x 40 mm skruvar i klossarna.

5

När möbeln är klar och skruvarna har försänkts spacklas de över och allt målas en eller två gånger.

Material

21 x 120 mm hyvlat trä:
• 2 långsidor (A) à 185 cm till underredet
• 2 kortsidor (B) à 50 cm till underredet

32 x 120 mm hyvlat, tryckt trä:
• 2 fasta ben (C) à 60 cm
• 2 hjulben (D) à 55 cm

21 x 75 mm hyvlat trä (hyvlas ner från 21 x 95 mm trä):
• 4 sargar (E) till fåtöljerna à 60 cm
• 4 ryggstöd (F) à 60 cm
• 4 bordsben (G) à 35 cm
• 2 sargar (H) à 50 cm till undre bord
• 2 sargar (J) à 54,2 cm till övre bord
• 2 armstöd (K) à 60 cm
• 4 stödklossar (L) à 7 cm till armstöd
• 2 utfyllnadsklossar (P) à 7 cm
• 2 utfyllnadsklossar (R) à 16 cm

21 x 38 mm hyvlat trä (en 21 x 95 mm bräda som itusågas och hyvlas):
• 4 framkanter (M) à 60 cm

15 x 70 mm hyvlat trä:
• 37 sits-, rygg- och bordlister (N) à 60 cm

Dessutom:
• 2 hjul, 15 cm i diameter, med axlar – här av pinnbultar, brickor och muttrar
• Vagnsbultar: 6 x 60 mm, 6 x 80 mm, 6 x 90 mm och 6 x 110 mm
• Muttrar till samtliga vagnsbultar
• Brickor till samtliga vagnsbultar
• 10 franska träskruvar à 8 x 100 mm
• Skruvar: 5 x 60, 4 x 40 och 4 x 30 mm
• Vit utelasyr
• Färglös träolja
Alla skruvar och bultar bör vara rostfria

Tidsförbrukning

2-3 dagar för snickrandet. Lägg till torktid för färgen.

Pris

Cirka 2400 kr inkl. färg.

Svårighetsgrad

Alla fogar är enkla att utföra. Du ska såga, borra och skruva en hel del men delarna sätts lätt ihop med varandra.

Ritning

Fåtöljer med bord

Utemöbeln med två sittplatser och ett bord med en extra hylla kan se komplicerad ut, men snickrar du den i rätt ordningsföljd så går det rätt lätt att göra den. Underredet bestående av ram och ben görs separat och de två fåtöljerna för sig innan de fästs på underredet. Avslutningsvis byggs bordet upp mellan sittplatserna. Då går det lätt och urtagen kan markeras på plats.

Fåtöljer med bord

Tips & Tricks

SE BYGGBESKRIVNINGEN: Adirondack-stol med ritning

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utemöbler