Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Avgränsa rabatten med stålkanter

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Vill du ha en tydlig avgränsning i din trädgård, t.ex. mellan rabatt och gräsmatta, är stålkanter en vacker, enkel och väldigt hållbar lösning. Trots att kanterna patineras med tiden håller de näst intill i en evighet och är dessutom stabila. Skulle de sätta sig lite är de lätta att få på plats igen. Enda nackdelen är priset!

Styr-gräset-med-skarpa-staalkanter

Så gör du

1. Gräv ut efter ett snöre så det blir en rak kant där stålkanterna ska vara. Stålkanterna har här en höjd på 12 cm, så gräv ca 13 cm ner.

2. Den raka, skarpa kanten gör det lättare att få de 3 meter långa kanterna på plats, jämfört med att gräva en ränna med luft på båda sidor om kanten. Lägg ett tunt lager sättgrus i botten av rännan, längs med snöret.

3. Placera den första stålkanten på en träkloss i varje ände. Vi har gjort ett litet snitt i mitten på träklossen, så att det finns utrymme till att slå ner ett järnspett. Justera stålkanten efter snöret genom att slå ner träklossarna något, eller fyll upp med mer grus underifrån. Kontrollera med ett vattenpass att stålkanten är i nivå och stabilisera den med grus längs sidorna, ca 5 cm upp.

4. Sätt nästa stålkant i förlängning av den första, så den vilar på samma träkloss och de två kanterna ligger i nivå. I den andra änden placeras en ny träkloss, som justeras på plats.

5. Skarvarna fixeras med tvingar och en mall, som är gjord av ett par brädbitar och en bit 5 mm skiva. Mitten av mallen har ett hål, som ger plats för ett järnspett gjort av T-stål.

6. Slå järnspettet på plats med en gummiklubba, så det är ca 3 cm till stålets ovankant. Stålkanterna pressas mot spjutet genom att gruset framför kanterna packas väl. När hela kanten är satt läggs jord på igen och nytt gräs sås.

LÄS OCKSÅ: Rama in dina rabatter!

Stålkanter kan måttbeställas

Rabattkanter av stål finns i många varianter, både massiva stålkanter och rostfritt stål. Här används så kallad cortenplåt som rostar på ytan, men inte på djupet som vanligt järn. Stålkanter går att köpa i en rad olika butiker på nätet.

Järnkanterna finns i olika höjder och kan beställas i de längder som passar dig. Om du behöver kan du själv enkelt skära till dem med en vinkelslip.

Järnet är så styvt att du inte behöver oroa dig för att det ska bågna i mitten utan stöd. Det gör det inte.

Däremot kan du böja järnkanterna, så de kan läggas i cirkelformade och runda rabatter.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av kanttrimmers

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Avgränsa rabatten med stålkanter
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka