Underhållsfritt vindskydd av komposit och betong

Du kan inte hitta ett staket som är lättare att underhålla än detta. Det ska varken grundas, målas, impregneras eller underhållas på annat sätt. Kanske ska du tvätta av det om det blir smutsigt. Det är allt!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
18 000 kronor

Intro

Reser du ett plank, ett staket eller ett vindskydd av trä, så återstår en hel del jobb när du är klar. Då måste du oljebehandla och måla Och redan efter några år är det dags att måla om.

Du slipper både att måla och att underhålla om du använder dig av kompositträ. När staketet står på plats är jobbet klart. Det är enkelt att arbeta med kompositträ. Brädorna kan sågas och bearbetas med samma verktyg som du använder när du arbetar med trä. Faktiskt väger brädorna en del mindre, så det blir lättare för dig att hantera dem.

Betong kan hålla i årtionden

Det är mycket tungt att arbeta med betong, så du behöver en medhjälpare för att sätta stolparna på plats. Belöningen får du senare, för både stolpar och kompositbrädor kan stå i årtionden utan att underhållas!

LÄS OCKSÅ: Så använder du komposittrall

Instruktion

01
Betong är rejäl och stark 7 Steg

Gjutna byggmaterial av betong är tunga och svåra att hantera. Belöningen får du senare. När sockel och stolpar är på plats behöver du inte måla eller oljebehandla. Ja, du slipper nästan allt underhåll!

Betongstolparna säljs i tre längder 210 cm, 240 cm och 270 cm. Eftersom vi önskade att de skulle sticka upp 160 cm ur marken valde vi 240 cm stolpar, som grävdes ner 80 cm, och ställdes på en bädd av 10 cm betong och bakades in i torrbetong.

Den gjutna sockeln mellan stolparna ställde vi också i ett tjockt lager torrbetong och för att de inte ska flyttas av tjälen, så lade vi ett tjockt lager grus under dem. Det går lika bra att använda t.ex. makadam. Medan betongen stelnar blir det nödvändigt att fixera både stolpar och sockel med snedsträvor och ett par käppar i gräsmattan.

Stolparna har H-form vilket innebär att det finns spår på två sidor mittemot varandra. I dessa spår blir det sedan lätt att stapla kompositbrädorna.

Du kan beställa både stolpar och sockel från Farmshop. Order för mer än 995 kr är fraktfri. www.farmshop.se

1

Vi häller torrbetong i ett hål i sänder eftersom stolparna ska lyftas upp cirka 10 cm så att 160 cm av stolpen hamnar ovan marknivå.

2

Stolparna är mycket tunga så det blir nödvändigt att ha en medhjälpare. TIPS: Spänn fast ett par tvingar runt stolpen och lyft i tvingarna.

3

Varje stolpe fixeras så snart den kommit på plats och står lodrätt. Vi spänner fast snedsträvorna runt stolparna med tvingar för att kunna justera.

4

Lite vatten hälls ner på torrbetongen och sedan blandas den med en bräda. Mer torrbetong hälls ner och därefter en skvätt vatten. Vi håller på tills betongen kommer upp 5-10 cm under marknivå.

5

Mellan stolparna sätts betongsocklar ner på en bädd av grovt grus eller makadam och en säck torrbetong. Det tar en stund att få ovankanten fullständigt vågrät. Sockeln passar ihop med spåren i stolpen.

6

Sockeln är 20 cm för lång men det är inte så svårt att såga av den med vinkelslip i den ena änden.

7

Det är viktigt att hela tiden kolla att alla stolpar står lodrätt och att sockeln är vågrät. När betongen har härdat är det för sent!

02
Fina brädor av komposit 6 Steg

Mellan stolparna läggs kompositbrädor på högkant. De är lätta att arbeta med och kan enkelt sågas av till rätt längd. De ska varken grundas eller målas, när de har satts på plats.

Här har kompositbrädorna räfflor på båda sidorna. Vi vänder de breda spåren utåt och de smalare inåt eftersom den lösningen passar ihop med terrassen.

Brädorna kapas till önskad längd med fogsvans, cirkelsåg eller kap- och geringssåg. Brädorna ska vara 1 cm kortare än avståndet mellan stolparna - och då mäter vi från bottnen i spåren. Denna centimeter är en liten marginal för brädorna om de utvidgas lite. Mellan brädorna sätter vi små monteringsbitar av komposit för att stabilisera staketet. Eftersom bitarna kommer att synas sätter vi dem på exakt samma ställe på alla brädor. Längst upp avslutar vi med prydnadsbrädor som vi sågar ut ur kantbrädor av massiv komposit. En hel bräda klyvs och vi använder 35 mm breda bitar.

1

Det första brädan läggs tillfälligt på plats så att vi kan kolla att det är cirka 5 mm luft mellan stolpe och bräda i bägge ändarna. Brädan ska glida ner i spåren.

2

Mitt på betongsockeln borras hål för en pinnbult som kan stabilisera brädorna i mitten. Hålet borras med en 10 mm stenborr och är cirka 50 mm djupt.

3

Vi borrar ett 12 mm hål på den undre kanten av brädan för att pinnbulten ska få fäste. Hålet ska vara cirka 70 mm djupt. Därefter kan brädan sättas på plats.

4

Mellan brädorna sätts vi tre små monteringsbitar av kompositträ (se teckningen t.v.). De blir delvist synliga så därför ska de sitta på samma ställe på alla brädor.

5

Springan mellan brädorna och stolparna täpps igen med ett expanderande fog-band. Det ska bara tryckas in från var sitt håll och utvidgar sig själv.

Arbetet är färdigt. Vindskyddet kring altanen är färdigt och kan avnjutas under många år.

Material

 • H-stolpar, 240 cm höga
 • Ändstolpar i betong
 • Betongsockel, 30 x 200 cm, eller fibercementskivor
 • Betong att gjuta med
 • 25 x 150 mm kompositbrädor 180 cm långa
 • 12 x 100 mm kantbrädor av massiv komposit
 • Illmod expanderande fogband
 • 10 mm pinnbultar, rostfria
 • Beslag och skruvar för kompositbrädor
 • Monteringsbitar av komposit
 • Silikonfogmassa

Specialverktyg

 • Jordborr eller liknande

Tidsförbrukning

Cirka en vecka med torktid.

Pris

Stolpe 595 kr/st, komposit 54 kr/m, sockel 495 kr– totalt 18 000 kr.

Svårighetsgrad

Det är lätt att arbeta med kompositbrädor, men det är tungt att arbeta med betong. Det gäller att vara noggrann, för du har ingen ångerrätt under jobbet!

Ritning

Betong är rejäl och stark

Betong är rejäl och stark

Fina brädor av komposit

Fina brädor av komposit

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skärmvägg utomhus