Bygg en stark grind av limträ

En dubbel grind som är tillräckligt bred för att du ska kunna köra in med bilen kräver hållbara material, starka fogar och perfekt precision. Här kan du se hur du tar dig an uppgiften.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
6.000 kronor

Intro

Det här är inte det enklaste projektet att ge sig på. Det kräver verkligen precision för att få ett snyggt resultat. Vi använder en så kallad lamellfräs för att göra hålen till de platta träpluggen, lamellkexen. Det är inte ett verktyg som alla har liggande på hyllan i verkstan, men den kan hyras på en del byggmarknader. Det är en bra idé att öva lite först med lamellfräsen innan du sätter i gång med att bygga trägrinden.

Instruktion

01
Såga och limma de stora grinddelarna 5 Steg

Den här grinden byggs av lärkträ, som varierar mycket i pris beroende på vilka dimensioner du väljer. Den kraftiga ramen är gjord av 21 x 95 mm hyvlade brädor som har limmats ihop parvis, så att de mäter 42 x 95 mm. Därefter har de kapats till 85 mm på bredden. Det var för tillfället det billigaste sättet att köpa den här dimensionen lärkträ på.

Gör alltid en ritning med exakta mått innan du börjar såga och limma. Och köp gärna ett par meter extra virke för säkerhets skull.

1

Börja med att såga till alla delar som ska limmas. Det gäller brädorna till tvärslåarna (A2) och till ramdelarna (A1 och B). Såga först dem 1 cm för långa och kapa dem exakt när limmet har torkat.

2

Vänd träet rätt. För att motverka träets tendens att vrida sig, limmas de två brädorna ihop på ett av de två sätt som visas här. Använd trälim för användning utomhus.

3

Undvik att delarna glider när du limmar. Slå i ett par dyckert i den ena brädan och knip av dem ett par mm ovanför brädan. Då håller dyckerten de två brädorna på plats när de spänns ihop även om limmet är halt.

4

Nu limmas det. Fördela rikligt med trälim på hälften av brädorna och stryk ut det med en pensel. Lägg de andra brädorna ovanpå och spänn ihop dem med tvingar. Låt limmet torka till nästa dag.

5

Ta bort överflödigt lim med en hobbykniv eller ett stämjärn när det har torkat. Slipa sedan alla sidor och slipa ner de skarpa kanterna. Det sista är viktigt, för en skarp kant är svag och suger inte åt sig olja eller färg.

02
Fräs hål och förborra 7 Steg

Den svåraste delen av det här projektet är att placera alla hål och dominobrickor 100 % exakt. Annars är risken att grinden inte blir tillräckligt stabil.

Hålen i änden av de stående ribborna (C och D) ska sitta exakt på mitten. Därför läggs de tre vågräta reglarna (A1 och A2) ihop och ribborna markeras på alla tre samtidigt.

På samma sätt ska de stående reglarna (B) hållas ihop när du markerar för skruvar och brickor.

1

Fräs hål i änden av de stående ribborna (C och D). Med en förbindningsfräs går det snabbt att göra hål för brickorna. Se till att de sitter exakt mitt i ribborna, annars blir slutresultatet inte snyggt att titta på.

2

Markera var ribborna ska sitta. Lägg ihop de tre vågräta reglarna (A1 och A2) och markera exakt var du vill att ribborna (C och D) ska sitta.

3

Fräs hål för ribborna efter markeringen. Kom ihåg att det bara ska vara hål på den ena sidan av över- och underliggare (A1), men att det ska vara hål på båda sidorna på tvärslån (A2).

4

De stående reglarna (B) fogas ihop med de liggande (A1 och A2) med två 8 x 40 mm dominobrickor och en 130 mm lång skruv i varje fog. Skruvhuvudet försänks och sätts igen med en 10 mm plugg.

5

Gör hål för plugg överst på de stående reglarna (B). Sätt ett djupstopp på ett 10 mm borr och borra 15 mm ner i regeln. Se till att ta bort allt sågspån från hålet.

6

Förborra för skruven mitt i plugghålen. Använd ett 8 mm träborr och borra mitt i plugghålet (B). Förborra också mitt i änden på de liggande reglarna (A1). Då minskar du risken för att träet ska spricka.

7

Markera på tvärslån (A2). Börja med att lägga upp ramen (A1 och B1), och placera de stående ribborna (C och D) så som visas. Markera var skruven och de två pluggen ska sitta innan du borrar och fräser ut.

03
Sätt ihop grindarna 5 Steg

Alla fogar måste vara exakta och pluggen måste passa i hålen eftersom det är de som ger grinden stabilitet.

När allt är limmat och monterat ska grinden läggas på en plan yta och spännas fast ner mot underlaget. Det gör att den håller formen medan limmet torkar.

Kom ihåg att torka bort överflödigt lim. Väntar du tills limmet torkat måste du ta bort det med sandpapper och/eller stämjärn. Kom också ihåg träskyddet - det är enklare nu än när grinden väl har monterats.

1

Lägg den översta vågräta regeln (A1) med hålen uppåt och sätt i lim. Välj ett fuktbeständigt utomhuslim och kom ihåg att ta bort överflödigt lim, innan det torkar.

2

Sätt lim i hålen i båda ändar av ribborna (C) och slå i brickor försiktigt. Slå därefter försiktigt ner ribborna (C) i regeln (A1). Använd en kloss mellan bricka och hammare så att du inte förstör träet.

3

Fäst tvårslån (A2) med lim och brickor. Fortsätt med de långa ribborna (D) och den nedersta regeln (A1).

4

Fäst sidorna (B) till sist. Slå 8 x 40 mm brickor in i ändarna på de vågräta reglarna (A1 och A2). Kom ihåg limmet och skruva därefter de långa skruvarna i de förborrade hålen. Till sist limmar du 10 mm plugg (proppar) i alla skruvhål och sågar bort överflödigt trä.

5

Spänn ihop grinden med långa tvingar. Här är det viktigt att spänna ihop grinden så här. Se till att tvingarna går fritt från underlaget så att grinden kan spännas ihop helt plant. Grinden får inte kunna vrida sig medan limmet torkar, då är den närmast omöjlig att räta upp.

04
Montera grindar och beslag 11 Steg

För att vara säkra på att grindarna kommer att hänga perfekt, monterar vi dem som en stor “skiva”, fastspända med tvingar vid två långa reglar med rätt avstånd mellan grindarna.

Gångjärnen är 60 cm långa hakgångjärn som limmas fast i de murade grindstolparna. Vi använder här fyra gångjärn, men om du vill känna dig helt trygg kan du mycket väl använda två till som bultas fast på tvärslåarna.

Vi avslutar med en lodrät skjutregel och ett lås, så grindarna kan stängas, och klinkor som kan hålla dem öppna.

1

Lägg grinden på ett par bockar, stöttade på två långa reglar. Lägg grindarna på 1,5-2 cm avstånd och spänn fast dem vid reglarna. På så sätt kan du arbeta med båda grindarna på en gång när du ska markera för och montera gångjärn.

2

Klossa upp grindarna till rätt höjd och se till att ovansidan är 100 % vågrät. Placera grindarna mitt mellan stolparna och markera var de långa gångjärnen ska fästas i stolparna. Ta bort grindarna igen.

3

Borra hål för gångjärnen. Den del med tappen som grinden ska svänga runt ska sitta orubbligt fast. Borra med ett stenborr och dammsug noggrant bort borrdamm i hålen.

4

Fyll borrhålen med lim. Här använder vi ett stenlim som passar till tegel. Se till att välja en sort som passar till dina stolpar - och för att användas utomhus. Torka bort överflödigt lim med en trasa.

5

Montera tappdelen av det första gångjärnet i det förlimmade hålet så att det sticker ut så att det finns plats för delen på grinden att röra sig fritt. Kontrollera att tappen är lodrät. Upprepa med resten av gångjärnen.

6

Markera för gångjärnen på grinden. När grindarna är uppklossade igen kan den långa delen av gångjärnet skruvas fast. Kolla så att grindarna står rakt både lodrätt och vågrätt, och var sedan noggrann när du markerar hålen. Borra hål för bultarna efter markeringen.

7

Lägg ner grindarna och montera gångjärnen. Vi använder 10 x 60 mm vagnsbult med tillhörande fjäderbrickor och låsmuttrar. Spänn fast bultarna ordentligt och häng upp grindarna, en åt gången.

8

Då är det dags för finish överst. Här monteras en räckelist, som man normalt använder på ett trappräcke. Listen limmas bara fast med det vattenfasta trälimmet, men om du har blivit ett förbindningsfräs-fan, kan du ju fästa listen med ett par dominobrickor också.

9

Montera den stående skjutregeln. Där grindarna möts på mitten fästs en platta som skjutregeln ska kunna gå ner i, så att den ena grinden kan hållas i stängt läge. Skjutregeln monteras nederst på grinden.

10

Lås ska sättas på. Förutom att grindarna ska kunna stängas är det en bra idé att kunna låsa dem. Därför monterar vi ett speciellt låsbeslag för dubbelgrindar som har hål för ett hänglås.

11

Ute vid sidorna sätts små klinkor som kan hålla fast grindarna i öppet läge. Klinkorna ska passa i två fyrkantiga hålbeslag som skruvas fast nederst på båda grindarna.

Material

21 x 95 mm brädor, lärk:
(Limmas till 42 mm tjocka plankor och sågas till 85 mm)

 • 12 plankor à 130,5 cm (A1, A2)
 • 8 plankor à 99 cm (B)

21 x 45 mm ribbor, lärk:

 • 28 ribbor à 22,5 cm (C)
 • 28 ribbor à 51 cm (D)

33 x 68 mm räckelist, ek:

 • 2 lister à 148,5 cm (E)

Dessutom:

 • 112 dominobrickor, 6 x 40 mm till ribbor
 • 24 dominobrickor, 8 x 40 mm till hörnfogar
 • 12 plugg/proppar, 10 mm
 • 12 skruvar, 8 x 130 mm
 • 4 hakgångjärn, 60 mm
 • Hasp till dubbelgrind
 • Skjutregel till dubbelgrind
 • 2 klinkor
 • 10 x 60 mm bultar med fjäderbrickor och låsmuttrar
 • Trälim utomhus
 • Lagningsbruk på tub

Specialverktyg

 • Kap-/gersåg
 • Förbindnings-/dominofräs
 • Borr med djupstopp
 • Långa skruv-/klämtvingar

Tidsförbrukning

3-4 dagar.

Pris

En dubbelgrind kan byggas för cirka 6.000 kronor.

Svårighetsgrad

Projektet kräver precision, så har du aldrig förr använt en förbindningsfräs blir projektet ganska svårt.

Ritning

Multimedia

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

Fördela limmet med en pensel

Video

Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Grindar