Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sätt tydliga gränser för ditt gräs

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Med två slags betongstenar i en ränna som kläs med fiberduk skapar du en låg och diskret, men mycket effektiv, gräns mellan rabatterna och gräsmattan.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
900 kronor

Intro

De flesta villaägare nickar säkert igenkännande vid misstanken om att gräsmattan utnyttjar kvällar och nätter till att sprida sig in i rabatter, in under buskar och ut över gångar.

Det tycks heller inte hjälpa att man skapar en fästning av plastkanter, brädor, gatstenar eller betong framför rabatterna. Så snart man vänder ryggen till har gräsmattan smugit sig förbi de uppsatta barrikaderna, som nu blivit gröna.

Därför ger vi dig här en beskrivning av en barriär som gräset tvingas respektera, så att du slipper kantskära mattan varje sommar. Och med sin markerade gräns är den faktiskt också en prydnad på tomten.

Kanten består av två rader sten. Närmast rabatten sätts 20 cm höga kantstenar och framför dem – mot gräset – läggs en rad stenar i marknivå så att det blir lätt att klippa gräset. Stenarna gjuts fast i betong och en fiberduk ger barriären långt liv.

Ladda ned hela artikeln och få en utförlig byggbeskrivning.

Instruktion

Gräv en ränna

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Börja med att gräva bort gräset och matjorden. Markera med en lina var du vill placera din gräns. Ta bort så mycket jord att du kan gjuta en 5 cm tjock betongbädd under kantstenarna, dvs. minst 25 cm djupt.

2

Stampa och packa bottnen i rännan när du har grävt bort all jord. Stampa med dina fötter och en kraftig regel eller stolpe som du har försett med handtag.

3

Klä rännan med fiberduk E. Den hindrar rötter och ogräs från att sprida sig in mellan stenarna längs gränsen.

4

Fyll på grus i rännan. Det är egentligen nödvändigt endast om matjorden går så djupt att du har grävt rännan djupare än 25-30 cm. Gruset har dock den fördelen att du lätt kan skapa en plan botten.

5

Jämna till gruset i rännan. Det kan du göra med en enkel mall som du sågar av plywood. Forma den som ett T där underdelen sticker ner 15 cm. Runda av hörnen och dra mallen i rännan.

6

Stampa gruset hårt. Är det mycket torrt vattnar du gruset så att det kan packas ordentligt. Upprepa påfyllning av grus, avjämning, vattning och stampning tills du har skapat en plan och stabil botten som underlag för betongbädden.

Stående stenar

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Häll ut torrbetong D på bottnen av rännan. Använd färdigblandad torrbetong - det är mycket enklare och dessutom billigare i små volymer.

2

Häll på ett par skvättar vatten. Inte för mycket eftersom konsistensen ska vara så fast att betongen kan bära och stötta de stora kantstenarna. Blanda med spaden.

3

Justera din lina. Marken är sällan helt plan, men placera linan så att stenarna sticker upp minst 5 cm ovanför marknivå men inte mer än 10 cm (stenarna är cirka 20 cm höga).

4

Sätt nu kantstenarna A längs linan och kom ihåg att hålla 2 mm avstånd mellan lina och stenar så att stenarna inte ändrar linans nivå. Håll 2-5 mm avstånd mellan stenarna så att du senare kan fylla upp fogarna med fogsand.

5

Kantstenarna A ska tryckas ner i den rätt fasta betongen. Den får inte vara så fuktig att stenarna sjunker när du har satt dem på plats. Justera placeringen så att de står rakt.

6

Bygg upp ett trekantigt stöd av betong på båda sidorna av stenarna, cirka 5 cm brett och 10 cm högt. Kolla hela tiden att stenarna blir stående 2 mm från linan och att de inte sjunker.

Liggande stenar

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Grusbädden under de liggande stenarna rättas till. När betongen fått härda ett dygn eller två fyller du på grus på gräsmattesidan. Jämna av gruset med en ny mall så att bädden håller samma avstånd till ovankanten på kantstenarna A.

2

Komprimera gruset grenom att stampa det. Fyll på mer grus, vattna och stampa tills grusbädden är en stentjocklek minus en centimeter under gräsmattan där den är högst längs kanten.

3

Betongstenarna B läggs på grusbädden. Glöm inte att hålla 2-5 mm avstånd mellan dem så att du får en fog du senare kan fylla upp med fogsand.

4

Betongstenarna B knackas på plats så att alla ligger på samma nivå och med samma avstånd upp till ovankanten på kantstenarna A.

5

Klipp eller skär av fiberduken E längs ovankanten på betongstenarna B. Det dröjer inte länge förrän gräset täcker sidan på stenarna och döljer duken.

6

Foga mellan alla stenar med fin fogsand. Både om den heter 0-2 eller 0-4 så består den av olika stora sandkorn och när du knackar på stenarna packas fogsanden så att ogräs inte kan slå rot mellan stenarna.

7

Avsluta med att packa jorden på grässidan mot stenarna så att den håller stenarna på plats. På rabattsidan håller betongen stenarna på plats och där räcker det om du fyller på med jord. Kratta längs rabattsidan.

8

Den låga delen längs gränsen gör det lätt att klippa gräset för ena hjulet kör på de liggande stenarna.

Material

 • 20 kantstenar (A) à c:a 6 x 20 x 50 cm med rund ovankant
 • 50 stenar (B) à c:a 10 x 20 x 6 cm
 • 0-6 mm grus (C), 200 liter
 • Torrbetong (D), 6 säckar à 25 kg
 • Fogsand 0-2 mm, 5 kg
 • Fiberduk (E), 10 x 1 meter

Tidsförbrukning

En arbetsdag för 10 meter kant men fördelad på två dagar p.g.a. torktiden.

Pris

Cirka 900 kr för 10 meter.

Svårighetsgrad

Tämligen lätt jobb. Det svåraste är att bestämma nivån om mattan är ojämn.

Ritning

Gränsen runt gräset

De material vi anger i texten till höger räcker till cirka 10 m gräskant.

logga in eller köp tillgång

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Sätt tydliga gränser för ditt gräs
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka