Fogsand gör beläggningen extra stark

Läs varför det är så viktigt att sopa ner fogsand ordentligt i alla fogar när du har lagt nya plattor. Läs också varför du ALDRIG ska använda vanlig strandsand mellan plattorna!

Fogsand - Därför ska du använda fogsand!

Fogsanden borstas ner diagonalt i fogarna.

Fogsand borstas ner mellan plattor och sten, när du har anlagt en uteplats eller en uppfart. Fogsand är viktigt, för det packar sig ner i springorna mellan plattorna. Detta gör att hela stenytan fungerar som en stor platta. Trots det tillåter den varje enskild sten att röra sig en aning, ex. när en bil kör in på uppfarten.

Fogsand består av grus i storleken 0-4 mm

Fogarna mellan plattorna ska vara mellan 2-5 mm, så det finns plats för fogsanden. Fogsand ska ha en kornstorlek på 0-4 mm, dvs. att fogmaterialet består av smågrus som har en maximal storlek på 4 mm samt ca 5 procent stenmjöl och lera. Då packas fogsanden riktigt bra ner i fogarna.

Bra fogsand känns igen genom att det går att samla ihop och forma med handen, om det är lite fuktigt.

Använd aldrig strandsand som fogsand

Fogsand får INTE förväxlas med strandsand. Fogsanden är kantig och i olika storlekar, medan sandstrand uteslutande består av supersmå runda sandkorn, som inte kan packa sig ner i fogen. Den sköljs snabbt bort och försvinner. Och när fogarna inte är fyllda börjar plattorna röra på sig, och du har inte längre en stabil beläggning.

Priset för fogsand är ca 75 kr per 20 kg

Fogsand kan köpas färdig för användning i bygghandeln. Priset för en säck med 20 kg fogsand kostar ungefär 75 kronor. Det finns särskilda typer av fogsand som är extra motståndskraft mot ogräs. Använder du detta kommer fogen bli så tät att ogräset har mycket svårt att växa i fogen. Denna typ av fogsand kostar en smula extra.

Borsta bara ner torr fogsand i fogarna

När du borstar ner fogsand i fogarna är det viktigt att både beläggningen och fogsanden är helt torr. Annars blir fogarna inte fyllda ordentligt. Fogarna fylls snabbt upp om du borstar ner fogsanden diagonalt. När de är fyllda ska beläggningen borstas ren och köras över med en plattvibrator. Plattvibratorn ser till att vibrera plattorna ordentligt på plats, så att du är säker på att fogarna har fyllts ordentligt. Borsta sedan ner fogsand i fogarna igen, kors och tvärs, och borsta sedan beläggningen ren. Kör med plattvibratorn en sista gång – sedan borde fogarna vara ordentligt fyllda.

Efterfyll med fogsand om det är nödvändigt

Det är en bra idé att årligen kontrollera fogarna på din plattsättning. Fyll upp fogarna med mer fogsand, om det är nödvändigt, så att du alltid har en så stark beläggning som möjligt. Låt aldrig fogsand ligga kvar på din terrass eller din uppfart. Du kan nämligen riskera att leran i fogsanden efterlämnar fläckar.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Sand och grus