Proffstips för gräsmattan: 5 enkla steg!

Det tar inte många timmar för en professionell trädgårdsmästare att få ordning på en ful gräsmatta. Du kan göra som dem, och förvandla en ojämn och försummad tomt till en vacker, inbjudande gräsmatta. En helg i trädgården är allt som behövs.

Gräsmatta – så blir den grön igen

Ser din gräsmatta ut som en plöjd åker? Ta det lugnt, den kan bli frisk och vacker igen.

Gräs är vackert, och det är en ovanligt stark växt. Därför är gräs praktiskt att ha i trädgården. Men trots sina styrkor behöver gräset din hjälp. Annars blir det invaderat av mossa, maskrosor och annat ogräs. Och om skadan väl är skedd kan det kännas omöjligt att rätta till misstagen. Måste hela gräsmattan plöjas upp, eller ska det läggas dyrt gräs på rulle?

Enligt de professionella trädgårdsmästarna krävs lyckligtvis inte alls så mycket jobb. Här räddar de en trött, ojämn och sliten gräsmatta med ytterst små medel, och de lägger bara några få timmar på arbetet.

De använder en stor och effektiv vertikalskärare, som du kan hyra om du inte vill lösa det med mindre verktyg och mer tid.

När arbetet är klart liknar gräsmattan ärligt talat någonting som katten har släpat in. Nu är det gräsets tur att visa vad det går för. Och det tar den tid det tar. Vanligtvis fem-sex veckor. Men så blir gräsmattan också nästan som ny.

LÄS OCKSÅ: Så får du en stark gräsmatta med gräsarmering!

Här är 5 professionella trädgårdstips för att hålla din gräsmatta vacker och stark.

1. Rensa mossa och ogräs

Både mossa och ogräs ska bort innan du kan komma vidare. Du kan försöka med handkraft när det gäller ogräset, men trädgårdsmästarna är eniga: Det krävs mer effektiva medel. Med hjälp av lite kemi, kan du även få bukt med småogräset som växer mellan grässtråna.

Mossan får järnvitriol, som är ett fint salt som effektivt tar död på mossan. Ogräset får ett bekämpningsmedel som doseras efter producentens anvisningar. Sedan är det bara att vänta en vecka innan du kan sätta igång på allvar.

2. Lufta gräset

Gräs behöver luft. Så det döda ogräset måste bort, och jorden ska göras porös.

Det löser en vertikalskärare mycket effektivt.

Trädgårdsmästaren har en stor, effektiv modell som kan hyras. Eller så köper du en mindre, och lägger lite mer tid.

3. Korrigera ojämnheterna

Istället för att angripa de otaliga bulorna och hålen separat tar trädgårdsmästaren hela gräsmattan på en gång.

Syftet är inte att skapa en vågrät yta, utan att avlägsna knölar och hål, så att gräsmattan följer terrängen, men samtidigt har en jämn och fin yta.

Jorden är en färdigblandad toppdress, som kan levereras i bigbags (se priser på nätet).

Om gräsmattan har mindre hål

Om du inte har en ojämn gräsmatta utan bara ett hål eller två, t.ex. efter ett övergivet grönsaksland, kan du nöja dig med lokala insatser.

Du kan antingen blanda blomjord och sättsand i förhållande 1:1, eller köpa färdigblandad toppdress i mindre påsar på byggvaruhus eller trädgårdsbutiker. Har du flera håligheter som måste jämnas ut, kan den färdiga blandningen löna sig rent arbetsmässigt.

Små hål bildas lätt på platser där det har varit extra mycket trafik, eller där du haft en liten odlingslott.

Fyll hålet med toppdress. Om det är ett djupt hål som kräver ett tjockt lager kan du med fördel blanda i gräsfrön i jorden.

Jämna ut jorden. Den får gärna bilda en liten kulle, då jorden alltid sätter sig lite med tiden.

Ge jorden gödning, som du sprider ut tillsammans med gräsfrön (om du inte redan har blandat frön med jorden i steg 2).

Kratta jorden. Så många gräsfrön som möjligt ska täckas med jord. Sedan är det bara att vänta på gräset (och vattna under mycket torra perioder).

4. Kalka och gödsla, och så nytt gräs

Det viktigaste för en gräsmatta är att gräset trivs bra. Det kräver att det har någonting att växa av.

Därför är det viktigt att du gödslar gräsmattan tillräckligt, även nu när du återupplivar den.

En NPK-gödning två-tre gånger på våren och sommaren är det enklaste sättet.

Använder du naturgödsel kostar det lite mer, men då behöver du bara gödsla en gång per år.

5. Håll gräset i toppform

Om fem-sex veckor har du en vacker gräsmatta. Och den måste du underhålla om den ska hålla sig fin. Den ska klippas ordentligt, och två-tre gånger under våren och sommaren ska den gödslas (en gång om du använder naturgödsel).

Gräset ska luftas (vertikalskäras), gärna en gång per år under hösten. Om gräset trots det ser trist ut, bör du göra ett jordprov. Är jorden sur måste du ge den kalk. Men inte oftare än var 4:e-5:e år.

Välj rätt sorts gräs

Nästan alla gräsfröblandningar består av flera grässorter. Blandningen ska se till att gräset håller sig både starkt och grönt året runt.

Gräsmattans placering och användningsområde bestämmer vilken sorts gräs du ska ha. Ligger den i skugga eller sol? Ska gräset pryda, eller (även) fungera som fotbollsplan? Sluttar tomten så att delar riskerar att översvämmas?

Som tur är namnger de flesta producenterna sina fröblandningar, så att du lätt kan se vilka egenskaper de har. Du kan därför välja en sorts gräs på en del av gräsmattan, och en annan sort på den delen som ofta ligger skugga t.ex. Du bör hålla dig borta från de billigaste blandingarna som ofta växer dåligt.

GRÖN OCH LÅNGSAM är nyckelorden för denna långsamt växande och slitstarka blandning.

FÖR DE SKUGGIGA DELARNA är det klokt att välja en anpassad sort.

FULL FART PÅ GRODDEN utlovar denna gräsblandning. Grässorterna är tydligt deklarerade på förpackningen.

Så ska du klippa din gräsmatta

Multimedia

Alla gräsklippare kan justeras i höjden beroende på hur långt du vill att gräset ska vara. Och det finns det en bra anledning till. Gräset ska nämligen inte klippas i samma längd året runt.

På våren ska gräset bli 6-8 cm långt innan du klipper det första gången. Och efter det bör du aldrig klippa det lägre än 4 cm. Då försvagas det nämligen, och förlorar kampen mot mossa och ogräs.

Under de torraste sommarmånaderna kan du med fördel låta gräset vara lite längre, och därmed starkare. Och när du klipper gräset för sista gången för året ska du inte klippa det längre än 4-5 cm, eftersom långt gräs lättare drabbas av svampangrepp under vintern.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett garage till robotgräsklipparen

Det finns bara ett sätt att kontrollera gräsklipparens exakta klipphöjd på: Plocka fram tumstocken och mät!

Alla gräsklippare har någon form av höjdinställning. Använd den aktivt - det lönar sig verkligen!

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gräsmatta