Steg 1: Rensa mossa och ogräs
Både mossa och ogräs ska bort innan du kan komma vidare. Du kan försöka med handkraft när det gäller ogräset, men trädgårdsmästarna är eniga: Det krävs mer effektiva medel. Med hjälp av lite kemi, kan du även få bukt med småogräset som växer mellan grässtråna.
Mossan får järnvitriol, som är ett fint salt som effektivt tar död på mossan. Ogräset får ett bekämpningsmedel som doseras efter producentens anvisningar. Sedan är det bara att vänta en vecka innan du kan sätta igång på allvar.
Steg 3: Korrigera ojämnheterna
Istället för att angripa de otaliga bulorna och hålen separat tar trädgårdsmästaren hela gräsmattan på en gång. Syftet är inte att skapa en vågrät yta, utan att avlägsna knölar och hål, så att gräsmattan följer terrängen, men samtidigt har en jämn och fin yta. Jorden är en färdigblandad toppdress, som kan levereras i bigbags (se priser på nätet).
Om gräsmattan har mindre hål
Om du inte har en ojämn gräsmatta utan bara ett hål eller två, t.ex. efter ett övergivet grönsaksland, kan du nöja dig med lokala insatser.
Du kan antingen blanda blomjord och sättsand i förhållande 1:1, eller köpa färdigblandad toppdress i mindre påsar på byggvaruhus eller trädgårdsbutiker. Har du flera håligheter som måste jämnas ut, kan den färdiga blandningen löna sig rent arbetsmässigt.
Små hål bildas lätt på platser där det har varit extra mycket trafik, eller där du haft en liten odlingslott.
Fyll hålet med toppdress. Om det är ett djupt hål som kräver ett tjockt lager kan du med fördel blanda i gräsfrön i jorden.
Ge jorden gödning, som du sprider ut tillsammans med gräsfrön (om du inte redan har blandat frön med jorden i steg 2).
Steg 4: Kalka och gödsla, och så nytt gräs
Det viktigaste för en gräsmatta är att gräset trivs bra. Det kräver att det har någonting att växa av. Därför är det viktigt att du gödslar gräsmattan tillräckligt, även nu när du återupplivar den. En NPK-gödning två-tre gånger på våren och sommaren är det enklaste sättet. Använder du naturgödsel kostar det lite mer, men då behöver du bara gödsla en gång per år.
Välj rätt sorts gräs
Nästan alla gräsfröblandningar består av flera grässorter. Blandningen ska se till att gräset håller sig både starkt och grönt året runt.
Gräsmattans placering och användningsområde bestämmer vilken sorts gräs du ska ha. Ligger den i skugga eller sol? Ska gräset pryda, eller (även) fungera som fotbollsplan? Sluttar tomten så att delar riskerar att översvämmas?
Som tur är namnger de flesta producenterna sina fröblandningar, så att du lätt kan se vilka egenskaper de har. Du kan därför välja en sorts gräs på en del av gräsmattan, och en annan sort på den delen som ofta ligger skugga t.ex. Du bör hålla dig borta från de billigaste blandingarna som ofta växer dåligt.
Steg 5: Håll gräset i toppform
Om fem-sex veckor har du en vacker gräsmatta. Och den måste du underhålla om den ska hålla sig fin. Den ska klippas ordentligt, och två-tre gånger under våren och sommaren ska den gödslas (en gång om du använder naturgödsel).
Gräset ska luftas (vertikalskäras), gärna en gång per år under hösten. Om gräset trots det ser trist ut, bör du göra ett jordprov. Är jorden sur måste du ge den kalk. Men inte oftare än var 4:e-5:e år.
Så ska du klippa din gräsmatta
Alla gräsklippare kan justeras i höjden beroende på hur långt du vill att gräset ska vara. Och det finns det en bra anledning till. Gräset ska nämligen inte klippas i samma längd året runt.
På våren ska gräset bli 6-8 cm långt innan du klipper det första gången. Och efter det bör du aldrig klippa det lägre än 4 cm. Då försvagas det nämligen, och förlorar kampen mot mossa och ogräs.
Under de torraste sommarmånaderna kan du med fördel låta gräset vara lite längre, och därmed starkare. Och när du klipper gräset för sista gången för året ska du inte klippa det längre än 4-5 cm, eftersom långt gräs lättare drabbas av svampangrepp under vintern.
