Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lägg en grön infart

Skriv ut Spara artikel

Infarten behöver inte bestå av ett par hjulspår eller tråkig asfalt. Kan du tänka dig en både praktisk och slitstark beläggning som till på köpet gör infarten grön och välkomnande? Lägg då en gräsarmering. Det finns flera varianter att välja mellan. Läs här hur arbetet går till.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 dagar
Pris
12.000 kronor

Intro

Hela tomten är täckt av rabatter, gräsmattor, prydnadsväxter, träd och buskar. Bortsett från ett ställe: infarten. Här ligger det i bästa fall en snygg stenbeläggning, ibland är det bara opersonlig asfalt. Och stackars det grässtrå som skulle våga titta upp mellan stenplattorna. Det rycks upp med roten och är det fler än ett par strån tar vi fram ogrässkyffel, gift och brännare.

Men det finns andra beläggningar och ett par av dem är gröna, och då tänker vi på gräsarmering. Alltså stenar med breda fogar där det är meningen att gräset skall gro.

Gräsarmeringen ger dig och dina gäster ett annat intryck av infarten, och den håller sig snygg. Gräset skadas nämligen inte av bilen eftersom det växer skyddat i fogarna mellan stenarna.

En sådan beläggning är stark och tål lätt den lilla trafik det blir när du kör in bilen på infarten. Faktiskt är gräsarmering vanlig på parkeringsplatser.

Beroende på hur mycket snö det kommer där du bor kan du spara både salt och grus eftersom beläggningsstenarna och fogarna ger bra fäste för däcken. På sommaren slipper du rensa ogräs, för när gräset väl har slagit rot håller det automatiskt ogräset borta. Blir gräset för högt klipper du det på samma sätt som gräsmattan.

Många varianter

Det finns en hel del olika stenar att välja bland. Ja, du kan t.o.m. använda ”stenar” och underlag av plast.

Men innan du väljer bör du tänka igenom projektet noga. Stenarna (nästan oavsett hur de ser ut eller vad de är gjorda av) känns ofta obehagliga att gå på eftersom det är en viss nivåskillnad mellan stenarna och fogarna. Det innebär att det kan vara klokt att lägga vanliga beläggningsstenar på ena sidan av infarten. En annan lösning är att välja stenar med endast liten gräsyta. För ju smalare fogarna är desto lättare är det att gå på den färdiga beläggningen.

Instruktion

Underlaget

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Gräv bort all matjord och stampa marken med maskin. En sådan är effektiv eftersom den pressar ihop t.ex. sorkgångar och därmed eliminera risken för att marken sätter sig. Maskinen hyr du.

2

Fördela bärlagergrus på marken i ett cirka 15 cm tjockt lager. Gruset innehåller korn mellan 0 och 40 mm i diameter och dras ut med en raka.

3

Komprimera bärlagergruset med en plattvibrator. Kör över gruset 3-4 gånger med överlappning så att hela ytan verkligen komprimeras.

VIKTIGT! Använd en stor vibrator på 200 kg när du anlägger en infart.

4

Gjut en kraftig kant av betong längs infartens sidor. Fördela betongen mot en bräda så att den hamnar 3-5 cm under färdig höjd. Då kan du senare täcka den med jord. Täck betongen med plast så att den inte härdar för snabbt.

Håll en rätbräda eller en vanlig bräda cirka 1 cm från linan som markerar kanten på infarten.

5

Lägg nu på väggrus och skapa ett fall som leder bort vatten från beläggningen. Du kan använda ett par rör som riktmärken när du mäter.

Det är lagom med ett fall på cirka 2 cm per meter på en infart.

6

Jämna till väggruset när du har beräknat fallet. Dra ut gruset med en bräda som förs på de rör som du har lagt i gruset. När ytan är plan tas rören bort.

7

Komprimera väggruset när kanten har härdat cirka 3 dygn. Nu används återigen den tunga plattvibratorn som körs ett par gånger över gruset, som nu sätter sig cirka 2 cm.

8

Fördela sättgrus över väggruset när du har komprimerat det ett par gånger och ytan är plan och fast. Kolla nivån med en rätbräda. Fyll på grus om det finns svackor på 2 cm eller mera. Lägg till sist på 3-5 cm sättgrus.

Beläggningen

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Beroende på typ kan stenarna läggas med eller utan fog. Läggningen anpassas också efter typ av stenar. Fyrkantiga stenar läggs förskjutna så att fogarna inte blir genomgående. Det ger en stadigare beläggning.

2

När de första stenarna har lagts fortsätter du bara - rad efter rad. Det är förnuftigt att använda starka men smidiga handskar.

3

Spänn upp stödlinor så att du vet att stenarna läggs i raka rader. Här är stenarna 20 cm breda och linorna spänns på var 80:e cm (var 4:e rad).

4

Gör en blandning av fin matjord och fogsand (cirka hälften av varje) som du fyller i fogarna och i hålen i stenarna. Du kan blanda i skottkärran.

5

Skyffla ut blandningen på stenarna och fördela den med raka eller borste. Fyll igen fogar och hål.

6

Bearbeta beläggningen med den tunga plattvibratorn. Kör en gång längs med och en gång tvärs över beläggningen. Jordblandningen bör nu ha sjunkit cirka en centimeter.

7

Fördela gräsfrö över beläggningen på samma sätt som när du sår gräs på en gräsmatta. Du kan eventuellt borsta ut lite fin matjord efteråt på beläggningen.

8

Efter 4-6 veckor har beläggningen blivit grön och ändå har du kunnat köra på infarten. Någon månad senare är gräset ordentligt ”rotfast” - lite beroende på hur vädret är och när du sådde. Tänk på att gödsla rikligt det första året.

Material

• 9 m3 bärlagergrus (0–40 mm)
• 7 m3 väggrus (0–16 mm)
• 1 m3 jordfuktig betong (eller blanda själv 1 m3 sättgrus med cirka 40 kg cement)
• 2 m3 sättgrus (0–8 mm)
• 45 m2 gräsarmeringsstenar
• 1 m3 matjord
• 1 m3 fogsand (0–4 mm)
• Gräsfrö

Specialverktyg
• Vibrator
• Plattvibrator, 200 kg
• Stenklippare (stenkap)

Tidsförbrukning

2–3 dagar för underlag
1–2 dagar för läggning

Pris

Cirka 12 000 kr för 45 m²

Svårighetsgrad

Underlaget måste vara det rätta. Det gäller framför allt om det är en infart som skall tåla biltrafik. Läggning av plattor går rätt snabbt.

Ritning

logga in eller köp tillgång

Tips & Tricks

Välj en tålig gräsblandning

Underlaget till gräsarmeringen utförs på nästan exakt samma sätt som om du hade valt att lägga betongstenar. Den enda skillnaden är egentligen att fogsanden är blandad med fin matjord. Är jorden för sandig och mager tar sig inte gräset. Erfarenheten säger att du bör blanda 1 del fogsand med 1 del fin matjord, och ändå är det en magrare blandning än under gräsmattan. Därför är det viktigt att välja en tålig gräsblandning.

Den optimala blandningen:

  • 30 procent rödsvingel med korta utlöpare (tål mager jord och hårda växtvillkor)
  • 30 procent rödsvingel utan utlöpare (klarar mycket dåliga växtvillkor)
  • 40 procent ängsgröe som är slitstarkt

Gräsfrö säljs ofta i blandningar av olika slag. En bra blandning till gräsarmerings- stenar är Prodana Turfline Fairway.

Hitta balansen mellan grönt och praktiskt

Smak och behag spelar naturligtvis stor roll när du väljer stenar eller underlag till en gräsarmerad infart. Räkna ut hur mycket du och familjen kommer att gå på underlaget för ju mera gräs ytan har, desto svårare (eller obehagligare) är det att gå på den. En bra tumregel är att om gräset utgör 35 procent eller mindre så är det lätt att gå på ytan. Här är några exempel.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Lägg en grön infart
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka