Så använder du dig av bärlager

Om du inte gör ditt bärlager korrekt, kommer plattorna inte ligga stabilt och din beläggning kommer sjunka. Se hur du arbetar med bärlager och får en snygg beläggning.

Bärlager: Så använder du dig av bärlager

Bärlagret i en uppfart ska vibreras med en markvibrator, så att du får ett fast och solitt underlag som inte sjunker samman av bilarnas tunga vikt.

Bärlagret är en viktig del av underlaget, när du ska anlägga en terrass eller uppfart. Innan du gör en ny beläggning ska du alltid ta bort det översta jordlagret och ersätta det med ett gruslager, ofta bärlager underst och avjämningsgrus överst, precis under plattorna.

Bärlagret gör att plattorna ligger stabilt och inte sätter sig, och att underlaget sjunker, så att det bildas fördjupningar i terrassen eller uppfarten. Bärlagret fungerar samtidigt som ett dräneringslager, som leder bort vattnet från beläggningen.

Bärlager: Bärlager under beläggningen

Om du inte får bort all mull och packar råjorden innan du lägger på ett 15 cm bärlager, sjunker beläggningen på de mest utsatta ställena. Fördjupningar samlar vatten, som mjukar upp bärlagret, och så blir problemet snabbt värre.

Bärlager är en blandning av sten och sand

Bärlager består av sten och sand med en kornstorlek mellan 0-32 mm. Ju större andel av sten, som är i blandningen, ju bättre bärförmåga har det. Det betyder att bärlager med en stor andel av sten kan bära lite mer, än blandningar med inte lika stor mängd av de större stenarna.

Bärlager: Bärlager är en blandning av sten och sand

Bärlager består av sand och sten med en kornstorlek från 0-32 mm.

Pris på bergkross

Bergkross kan ofta köpas i så kallade "bigbags", vilket motsvarar en halv kubikmeter eller ca 900 kg.

Priset är cirka 700 kr, och frakt kan tillkomma. Hos en del försäljare finns det även möjlighet att hämta bergkross på en släpvagn. Då sparar du in på leveranskostnaderna.

Hur mycket bärlager under plattor?

Hur mycket bärlager du behöver beror på vilken typ av beläggning du ska ha. Ju mer din beläggning ska bära, desto tjockare ska bärlagret vara. En bra tumregel är att det till en plattsatt terrass endast krävs ett bärlager på ca 10-15 cm, medan bärlagerskiktet på en uppfart ska vara 20-30 cm eftersom belastningen är mycket högre där.

Bärlager under uppfarten

Om det kommer vara extra belastning på din uppfart med stora, tunga bilar bör du under bärlagret också ha ett förstärkningslager, så att du är säker på att underlaget håller. Både förstärknings- och bärlager ska vibreras med en plattvibrator, när lagret är tjockare än 10-15 cm. Det ska vibreras två gånger – första gången när ena halvan av gruslagret har spridits ut.

Var uppmärksam på att tjockleken på underlaget blir ett par cm lägre när det komprimeras med en plattvibrator, så att du får den sluttjockleken på beläggningen som du önskar.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Sand och grus