Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg kaninburen själv och få den som du vill ha den!

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Bygger du kaninburen själv kan du få det i exakt den storlek som passar hemma hos er. Det är både lätt och billigt.

Idag finner du ett brett sortiment av kaninburar i butikerna. Oftast är det dock så att de billigare burarna är väldigt små, medan de större modellerna är orimligt dyra. Bygger du istället kaninburen själv får du den i den storlek som passar dig – och för en billig peng.

Bygg en kaninbur i två våningar

Bygger du övervåning på din kaninbur, är det lätt att bygga tillräckligt stort för att dina kaniner ska få lite motion, även när de är ensamma hemma.

Använd fantasin när du bygger kaninbur

En kaninbur är kul att bygga. Du kan till exempel låta barnen stå för dekorationen, så att det blir deras helt egna, unika bur.

Kaninburen kan byggas av restmaterial

För att bygga en kaninbur behöver du inte investera i nya, dyra material. Allt du behöver är två slags trä, som kan vara restmaterial från andra projekt.

Två slags trä

Du behöver inte mer än två slags trä för att bygga kaninburen. Använd vattentålig plywood till sidor, botten och tak, och använd ett par terrassbrädor till resten. Av terrassbrädorna kan du göra lister till din kaninbur, så att du inte behöver köpa nya, dyra lister. Har du inte några passande restmaterial liggande, kan du ändå bygga kaninburen för runt 500 kr. i materialkostnad.

Kaninbur utomhus

Genom att bygga kaninburen i vattentålig plywood och terrassbrädor kan du placera din kaninbur utomhus, utan att den förstörs av väder och vind.

Snabbt och lätt

Går du systematiskt till väga är det inte svårt att bygga kaninburen. En erfaren gör det självare kan dessutom bygga kaninburen på bara en dag.

Så här bygger du kaninburen

Skivdelarna sågas ut till önskad storlek. Men vänta med att såga hål för fönstren i de två dörrarna. Gör först golv, väggar och tak klara och såga även till golvet på övervåningen.

Monteringslisterna tillverkar du i stället för att köpa dem. Vi sågade upp några trall genom att klyva dem i tre lika breda bitar. Du har säkert också några brädor du kan klyva. De ska sedan skruvas fast med 4 x 40 mm skruvar. Börja med de främre lodräta listerna, som ska sitta plant med framkanten på sidoväggarna. Fäst sedan de bakre listerna, som ska dras in en skivtjocklek från den bakre kanten på väggarna.

Listerna slutar cirka 5 cm från den undre kanten på sidoväggarna och bakstycket, så att du kan montera en sockel under buren.

Bakstycket skruvas fast när du har fäst listerna på de två sidoväggarna. Nu har konstruktionen fått en U-form. Fäst då de två vågräta listerna på bakstycket. Du ska också montera två lister på sidoväggarna, en vågrätt och en längs väggens övre kant.

Sockeln, som består av hela terrassbrädor, skruvas fast invändigt på de tre sidorna så att hela buren lyfts upp en bit från marken. Den främre sockellisten fästs på de två sockellisterna på sidorna.

Golven på de två våningarna läggs nu på plats. På övervåningen läggs det på de lister du har fäst på väggarna och bakstycket. Men vänta med att skruva tills du är säker på att alla delar passar ihop. Montera sedan den lilla ”trappan” mellan våningarna. Blir den brant kan du ev. spika fast några lister som steg så att det blir lättare att använda trappan.

Ramen på den främre väggen (se teckningen på vänster sida) är av tryckimpregnerad trall, som sågas till och skruvas fast som en ram hela vägen runt.

Fönstren i de två dörrarna sågas ut med sticksåg. Som du kan se på våra bilder och ritningar har vi gjort den vänstra fönsteröppningen mindre - för att ge kaninerna lite privatliv. Det är kanske inte heller nödvändigt att såga upp så stora öppningar som vi har gjort. Bestäm själv hur du vill ha det. Fäst sedan ett finmaskigt nät med häftklammer på baksidan av träet så att de två näten sitter ordentligt fast.

Taket skruvas fast sist och det görs uppifrån. Om du vill lyxa till det lite klär du hela taket med takpapp och förser kanterna med aluminiumprofiler som leder bort regnvatten från bakstycke och väggar. Men annars räcker det att måla taket med utefärg eller utelasyr.

Material

Tidsåtgång:

En van hemmahantverkare blir klar på en dag.

Pris:

Om du inte har några material utan måste köpa allt, så kostar buren 500-700 kr.

Svårighetsgrad:

Om du arbetar systematiskt är det rätt lätt att göra vår trevliga kaninbur.

Ritning

Vår bur

Materialet i buren är 21 mm vattenfast plywood och 28 x 120 mm trall. Vi har också använt nät, klammer, 40 mm skruvar och utelasyr.

logga in eller köp tillgång

Video

VERKTYG: Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong och plast.

TIPS: La sirkelsagen skjære i underlaget

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Bygg kaninburen själv och få den som du vill ha den!
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka