Skäm bort hunden med en isolerad hundkoja

Om hunden älskar att vara ute även när det är kallt behöver den åtminstone en plats att få lä. En isolerad hundkoja är billig att bygga, och det är faktiskt ganska lätt om du följer denna enkla instruktion.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
800 kronor

Intro

Isolerad hundkoja

Hundar mår bra av frisk luft. Och om din hund älskar att vara utomhus även när det är blåsigt och kallt, kan du skämma bort den lite med en varm, isolerad hundkoja. Att bygga en isolerad hundkoja är ett relativt enkelt projekt, och det enda du behöver köpa är trä och lite färg.

Välj rätt trä till din hundkoja

Hundkojan står utomhus året runt, så därför måste du välja trä som kan stå emot regn, snö, värme och kyla. Vi har valt att bygga med tryckimpregnerat trä, då det lämpar sig väl för en isolerad hundkoja. Men om din hund tuggar på allt bör du välja obehandlat trä och måla det med ofarlig träskyddsolja. Vi använder helt vanlig plywood till sidorna i vår hundkoja och tryckimpregnerat trä till tak och gavlar.

Hundkojan monteras i trädgården

Vi sågar alla hundkojans delar; gavlar, golv, ingång, sidobeklädnad och tak i verkstaden, innan vi monterar det i trädgården där hundkojan ska stå. Vi har lagt takbrädorna på klink så att regnvatten kan ledas undan från taket.

Isolerad hundkoja från grunden

Vår hundkoja måste så klart ha ett rejält lager isolering. Vi isolerar bottenramen med mineralull, som vi anpassar till golvet i vår hundkoja. Vi täcker isoleringen med kraftig byggplast.

Skräddarsy storleken på din hundkoja

Vi har byggt vår hundkoja så att den passar en mellanstor hund – till exempel en labrador. Men om du har en större eller mindre hund kan du bara anpassa öppningen så att den passar i storlek. Hålet sågas med sticksåg.

Klinktaket är pricken över i

Taket på vår hundkoja är byggt på klink, och det är den detaljen som gör hundkojan till något alldeles extra. Det är inte svårt att få brädorna att ligga rätt och med rätt avstånd. Det krävs bara lite planering.

LÄS OCKSÅ: Bygg en praktisk kaninbur av enkla moduler

Instruktion

01
Botten, gavlar och sidor 7 Steg

Hundkojan består av en ram som förses med golv. På ramen fästs tre gavlar, som sidor och tak monteras på. Sidorna och två av gavlarna kläs utvändigt med plywood.

Den tredje gaveln kläs också med plywood och i denna sågas ett hål, som blir ingången till kojan. Hålet sågas med sticksåg och kanterna slipas.

Vi har sågat ut alla delar på verkstan, där vi också har snickrat ramarna. Resten monterar vi i trädgården.

Hundkoja vinterbonad: Skruva ihop bottenramen 1

Skruva ihop bottenramen med 80 mm skruvar, när du har sågat till de långa och korta ramarna (A och B). Tvärregeln (C) fästs sedan i mitten av ramen.

Hundkoja vinterbonad: Skruva fast golvbrädorna på ramen 2

Skruva fast golvbrädorna (H) på ramen med 45 mm skruvar. Fäst brädorna så tätt som möjligt. Bredden på dem kan variera lite och därför kan de sticka ut lite från ramen.

Hundkoja vinterbonad: Såga bort den del av brädorna som sticker ut 3

Såga bort den del av brädorna som sticker ut så golvet slutar kant i kant med ramen hela vägen runt. Slipa brädornas ovansido med t.ex. korn 80-120 så att de blir släta.

Hundkoja vinterbonad: Sätt ihop gavlarna 4

Sätt ihop gavlarna av reglarna D, E, F och G när du har kapat dem till rätt längd. Använd 100 mm skruvar och slipa ramarna när de är klara.

Hundkoja vinterbonad: Fäst gavelskivorna 5

Fäst gavelskivorna (L och M) på gavelramarna med 35 mm skruvar. Hålet i skivan (M, som ska vara ingång, sågas ut med sticksåg.

Hundkoja vinterbonad: Fäst sidorna på ramen 6

Fäst sidorna (N) på ramen. Såga urtag i sidorna för takstolarna i gavelramarna. Skruva tillfälligt ihop sidorna med gavlarna L och M. När allt stämmer fästs de permanent.

Sidorna fästs med 35 mm skruvar.

Hundkoja vinterbonad: Gavlarna fästs på bottenramen 7

Gavlarna fästs på bottenramen med 80 mm skruvar. Lägg hundkojan på sidan och skruva nerifrån genom bottenramen och upp i gavelramarna.

02
Takbrädorna är klinklagda 3 Steg

När man lägger brädor på klink, så överlappar den undre delen av varje bräda nästa bräda. Det gör det lätt för regn- och smältvatten att rinna bort.

Här lägger vi åtta brädor på varje takhalva. När du lägger dina brädor bör du först mäta och sedan markera med linjer för varje bräda. Det underlättar läggningen. Upptill avslutar du med en nockbräda och gavlarna förses med vindskivor.

Hundkoja vinterbonad: Lägg takbrädorna 1

Lägg takbrädorna (J). Börja med den nedre brädan, som får sticka ut 3 cm nertill från gaveln. Övriga brädor ska sedan överlappa varandra 25 mm. Fäst dem med en skruv mitt på varje bräda.

Takbrädorna fästs med 35 mm skruvar.

Hundkoja vinterbonad: Skruva fast nockbrädan när alla takbrädor 2

Skruva fast nockbrädan (P) när alla takbrädor har lagts på plats. Nockbrädan består av två brädor som satts ihop i vinkel och sedan monteras med 35 mm skruvar.

Hundkoja vinterbonad: Fäst vindskivor på gavlarna 3

Fäst vindskivor (K) på gavlarna. Varje vindskiva är en halv standardbräda, som du först har sågat på längden. Fäst vindskivorna med skruvar in i kortänden på takbrädorna.

Material

45 x 45 mm tryckimpr. trä:
• 2 reglar (A) à 113 cm till bottenramen
• 2 reglar (B) à 70 cm till bottenramen
• 1 tvärregel (C), 61 cm
• 3 reglar (D) à 68,2 cm till gavlarna
• 6 reglar (E) à 44 cm till gavlarna
• 3 reglar (F) à 59,5 cm till gavlarna
• 3 reglar (G) à 55 cm till gavlarna

19 x 100 mm brädor:
• 8 brädor (H) à 122 cm till golvet
• 16 brädor (J) à 142 cm
• 4 brädor (K) à 66,9 cm, ska klyvas

9 mm plywood:
• 2 gavlar (L och M) à 68,2 x 84,5 cm
• 2 sidor (N) à 49,5 x 122 cm

Dessutom:
• 2 lister (P) à 142 cm till nocken
• Skruvar: 4 x 35, 4 x 45, 5 x 80 och 5 x 100 mm
• Slippapper
• Isolering, plast och klammer
• Ev. träolja, grundfärg och färg

Tidsförbrukning

Cirka 2 arbetsdagar inklusive målning och torktid.

Pris

Räkna med 500-800 kr plus ev. färg eller olja.

Svårighetsgrad

Ett trevligt projekt som klaras av på en helg. Arbetet är inte svårt men det lönar sig som alltid att vara noggrann när du mäter och sågar.

Ritning

Multimedia

Multimedia

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Byggnader