Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
“Det klinklagda taket är pricken över i”

“Det klinklagda taket är pricken över i”

Isolerad hundkoja

Hundar mår bra av frisk luft. Och om din hund älskar att vara utomhus även när det är blåsigt och kallt, kan du skämma bort den lite med en varm, isolerad hundkoja. Att bygga en isolerad hundkoja är ett relativt enkelt projekt, och det enda du behöver köpa är trä och lite färg.

Välj rätt trä till din hundkoja

Hundkojan står utomhus året runt, så därför måste du välja trä som kan stå emot regn, snö, värme och kyla. Vi har valt att bygga med tryckimpregnerat trä, då det lämpar sig väl för en isolerad hundkoja. Men om din hund tuggar på allt bör du välja obehandlat trä och måla det med ofarlig träskyddsolja. Vi använder helt vanlig plywood till sidorna i vår hundkoja och tryckimpregnerat trä till tak och gavlar.

Hundkojan monteras i trädgården

Vi sågar alla hundkojans delar; gavlar, golv, ingång, sidobeklädnad och tak i verkstaden, innan vi monterar det i trädgården där hundkojan ska stå. Vi har lagt takbrädorna på klink så att regnvatten kan ledas undan från taket.

Isolerad hundkoja från grunden

Vår hundkoja måste så klart ha ett rejält lager isolering. Vi isolerar bottenramen med mineralull, som vi anpassar till golvet i vår hundkoja. Vi täcker isoleringen med kraftig byggplast.

Skräddarsy storleken på din hundkoja

Vi har byggt vår hundkoja så att den passar en mellanstor hund – till exempel en labrador. Men om du har en större eller mindre hund kan du bara anpassa öppningen så att den passar i storlek. Hålet sågas med sticksåg.

Klinktaket är pricken över i

Taket på vår hundkoja är byggt på klink, och det är den detaljen som gör hundkojan till något alldeles extra. Det är inte svårt att få brädorna att ligga rätt och med rätt avstånd. Det krävs bara lite planering. Om du hämtar byggbeskrivningen för en isolerad hundkoja kan du se hur du bygger den perfekta hundkojan. Lycka till!