Badbrygga

Har du strandtomt eller tillgång till vatten? Då är det läge att bygga en båt- eller badbrygga. Du kan enkelt bygga en badbrygga själv. På den här sidan hittar du våra bästa råd och våra byggbeskrivningar till badbrygga. Vi guidar dig steg för steg och visar hur du t ex bygger en frostsäker och rejäl konstruktion till din badbrygga.

  Om du har strandtomt, eller har båt, är det klart du också ska ha en badbrygga.

  En badbrygga är praktisk om du t ex ska töja fast din båt eller om du ska bada. Du kan också använda din badbrygga som ett slags flytande terrass där du torrskodd kan sitta och njuta av närheten till vattnet.

  Bygg själv badbrygga

  Ska du sätta igång att bygga en badbrygga måste du först göra klart för dig vilka förutsättningar som gäller för din badbrygga och ditt behov.

  Du måste t ex fundera på om du ska bygga en flytande badbrygga eller en fast badbrygga.

  En flytande badbrygga är bäst om vattnet fryser till is på vintern, så att bryggan kan lyftas upp på land, eller om det är stor skillnad på vattennivån.

  Her kan du läsa om 6 smarta tekniker för en frostfri brygga.

  En fast brygga är stadigare och kräver en rejäl konstruktion byggd på t ex en stenkista eller fäst i ett fundament med nerborrade stolpskor på t ex klippor eller berggrund.

  Uppbyggnad av badbrygga

  Du kan bygga badbrygga som du vill ha den efter dina behov. Du bestämmer själv storleken och formen. Det beror naturligtvis också på vad du ska använda din badbrygga till.

  Läs mer om hur du bygger en stadig båtbrygga som har förankrats på sjöbotten.

  Du kan också göra en badstege till badbryggan om du ska bada från bryggan.

  Om du ska använda din brygga som vattenburen terrass ska du också tänka på att bygga bryggan så stor att det finns plats för trädgårdsmöbler.

  Vad kostar en badbrygga?

  Priset för din badbrygga beror så klart på storlek och material.

  Det finns många tillverkare och återförsäljare av byggsatser eller pontoner av plast till badbrygga på internet, men du sparar mycket pengar genom att bygga själv.

  När du bygger är det viktigt att du använder rätt virke till badbrygga. Virket ska vara tryckimpregnerat och passa till det specifika vatten som din brygga ska ligga i.

  Det krävs lite olika byggnadsmaterial när du ska bygga badbrygga, och priset kan därför lätt sticka iväg. Det kommer dock alltid att vara billigare att bygga själv.

  Badbrygga regler

  Innan du sätter i gång att bygga badbrygga måste du se till så att du får bygga. För enskilda mindre bryggor krävs oftast inte bygglov. Däremot kan du behöva ansöka om dispens från eventuellt strandskydd.

  Fråga alltid kommunen och eventuellt länsstyrelsen innan du börjar bygga badbrygga.