Intro
Instruktion
01
Förankring av pålarna
4
Steg
För att förankra bryggpålarna under vattnet måste du borra hål till förankringen som du ska använda. Det kräver både en rejäl borrhammare och ett långt borr. Hur långt beror på hur djupt vattnet är där du ska borra. Här har man använt ett 70 cm långt borr, vilket är tillräckligt långt när vattennivån är som lägst. Till den här bryggan har använts så kallade stolpjärn för att förankra pålarna. De har en kil i änden som utvidgar foten på förankringen när den slås ner i det borrade hålet. Därmed sitter stolpjärnet fast stadigt, samtidigt som du slipper utmaningen att limma eller gjuta under vattnet.
Det krävs rejäla verktyg för att borra i klipporna. Här har vi därför hyrt en stor SDS Max borrhammare och utrustat den med ett 70 cm långt betongborr med en borrdiameter på 28 mm.
När vattennivån är som lägst är det grunt nog överallt som pålarna ska placeras för att vi ska kunna borra ett cirka 12 cm djupt hål till varje stolpjärn. Stolpjärnen slås därefter ner med en slägga, med en kloss mellan slägga och järn, så att galvaniseringen inte skadas.
För att säkra att avståndet mellan stolpjärnen blir rätt fäster vi en uppmätt bräda mellan dem med tvingar.
02
Placering av pålar och tvärgående bärlinor
6
Steg
Pålarna som vi använder är 140 x 120 mm, köpta i tremeterslängder. De halveras på mitten, så att alla pålar blir 1,5 meter långa. De skruvas fast i stolpjärnen i vattnet med 12 mm genomgånde bultar med muttrar och brickor.
På varje stolppar sätts en dubbel tvärrgående bärlina, med en 45 x 195 mm regel som fälls in på vardera sida av stolparna. Därmed har vi en stabil stomme för bärlinorna och trallen, som läggs senare.
Vi placerar alla pålar (A) tillfälligt där de ska stå. Därefter utgår vi från där bryggan ska ligga på land och vågrätt ut därifrån med en lång, rak planka. Då ser vi var de tvärgående bärlinorna (B) ska sitta på pålarna och markerar deras placering.
Brädan läggs i våg från där bryggan hamnar på land, så att vi tar reda på var de tvärgående bärlinorna (B) ska sitta på pålarna (A).
Pålarna (A) lyfts upp från vattnet och tages upp på land så att vi kan göra infällningar till bärlinorna (B). De görs genom att vi med en tigersåg sågar täta snitt i det som ska tas bort, innan vi stämmer ut resten med ett stämjärn.
Efter utstämningen är färdig kollar vi att de tvärgående bärlinorna (B) passar perfekt in i hacken. Det är enklare att fixa eventuella ojämnheter nu än efter att pålen (A) har satts på plats igen.
De tvärgående bärlinorna (B) skruvas fast parvis, med en bärlina på varje sida om pålarna. Vi förborrar 12 mm hål och använder genomgående 12 mm bultar med brickor och muttrar att skruva fast dem med.
03
Bärlinorna sågas till och sätts på plats
5
Steg
Bärlinorna sätts i bryggans längdriktning, tre i bredd. De skruvas fast i pålarna med 12 x 120 mm franska träskruv. Där bryggan går upp på land läggs bärlinorna löst på klipporna och anpassas efter hur det ser ut.
Bärlinorna (C) läggs ut där ska sitta. De spänns fast med tvingar så att de håller sig på plats medan de skruvas fast med 12 x 120 mm franska träskruv.
Där bryggan går upp på land läggs bärlinorna (C) löst på klipporna. De ligger kvar tack vare virkets vikt och infästningen i pålarna (A).
Ojämnheter på klipporna jämnas ut genom att såga till virket. Vi använder en sticksåg för att göra jobben.
På vissa ställen sågas bärlinorna (C) till bara halva sin tjocklek. Det är inte några problem här, eftersom de från början är 195 mm höga.
04
Trädäck och kant
6
Steg
Nu återstår bara det som alla kommer att se och det som gör bryggan riktigt läcker; nämligen själva trädäcket med tilhörande kantbrädor. Här använder vi 28 x 145 mm trallbrädor både att gå på och längs kanten. Kantbrädorna sätts i två höjder och skruvas fast i klossar som görs av samma material som bärlinorna. Runt pålarna anpassas trallbrädorna snyggt med sticksågen, och skruvarna som vi skruvar fast dem med sätts i snörräta linjer.
Vi börjar med att skruva fast klossar (D) att fästa kantbrädorna (E) i med jämna mellanrum, cirka 60 cm. Klossarnas (D) utsida ska sitta i en rak linje, så att kantbrädorna (E) som skruvas fast i dem blir raka och fina.
När klossarna (D) är på plats börjar vi med trädäcket (E). Vid alla pålar (A) anpassas trallbrädorna (E) så att de ligger snyggt runt dem. Det är bra träning i att använda en sticksåg.
Vi använder snören på trallbrädorna (E) för att markera var på undersidan bärlinorna (C) ligger. Därmed är det enkelt att sätta alla trallskruvar i raka linjer.
Kantbrädorna (E) läggs utanpå brädorna på däcket. Genom att göra så skyddar vi det känsliga ändträet på trallbrädorna (E), så att de skyddas så gott det går mot väder och vind.
Kantbrädorna (E) sätts i två höjder, med lite avstånd mellan. Här använder vi en blyertspenna som distans.
Material
Impregnerade 120 x 140 mm pålar
- 8 st bryggpålar, à 1,5 meter (A)
Impregnerat 48 x 198 mm
- Dubbla, tvärgående bärlinor (B)
- Längsgående bärlinor (C)
- Klossar till trallbrädorna (D)
28 x 145 mm trallbrädor
- Gångyta och sidor (E)
Impregnerat 48 x 48 mm
- Stödläkt till bärlinor (F)
Dessutom:
- Stolpjärn med kil för förankring av pålar
- 12 x 200 mm bultar med brickor och muttrar
- 12 x 120 mm franska träskruv
- Trallskruvar i olika längd
Specialverktyg
- SDS Max borrhammare med ett 70 cm långt borr för betong
- Kap-/gersåg
- Slägga
- Sänksåg med skena
Tidsförbrukning
Med bra planering klarar du det under en veckas semester.
Pris
Räkna med cirka 20.000 kronor i material för motvarande brygga.
Svårighetsgrad
Om du planerar bra så är projektet överkomligt för de flesta. Men materialet är stort och tungt, och borrningen kräver rejäla verktyg.