Från rutten ruin till läcker brygga

Behöver den gamla badbryggan fräschas upp? Vi visar hur du uppdaterar en gammal, sliten badbrygga till en ny läcker variant där det även finns plats för en båt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
20.000 kronor

Intro

Har du en brygga som är redo att bytas ut eller behöver renoveras? Eller har du en plats vid vattnet där du gärna skulle ha en bad- eller båtplats? Då visar vi hur du bygger en läcker brygga som förankras på klipporna – till glädje för både seglare och badare.

Instruktion

01
Förankring av pålarna 4 Steg

För att förankra bryggpålarna under vattnet måste du borra hål till förankringen som du ska använda. Det kräver både en rejäl borrhammare och ett långt borr. Hur långt beror på hur djupt vattnet är där du ska borra. Här har man använt ett 70 cm långt borr, vilket är tillräckligt långt när vattennivån är som lägst. Till den här bryggan har använts så kallade stolpjärn för att förankra pålarna. De har en kil i änden som utvidgar foten på förankringen när den slås ner i det borrade hålet. Därmed sitter stolpjärnet fast stadigt, samtidigt som du slipper utmaningen att limma eller gjuta under vattnet.

1

Det krävs rejäla verktyg för att borra i klipporna. Här har vi därför hyrt en stor SDS Max borrhammare och utrustat den med ett 70 cm långt betongborr med en borrdiameter på 28 mm.

2

När vattennivån är som lägst är det grunt nog överallt som pålarna ska placeras för att vi ska kunna borra ett cirka 12 cm djupt hål till varje stolpjärn. Stolpjärnen slås därefter ner med en slägga, med en kloss mellan slägga och järn, så att galvaniseringen inte skadas.

3

För att säkra att avståndet mellan stolpjärnen blir rätt fäster vi en uppmätt bräda mellan dem med tvingar.

4

Till hålen på land kyler vi ner borret genom att försiktigt hälla kallt vatten över borrstället medan vi borrar.

02
Placering av pålar och tvärgående bärlinor 6 Steg

Pålarna som vi använder är 140 x 120 mm, köpta i tremeterslängder. De halveras på mitten, så att alla pålar blir 1,5 meter långa. De skruvas fast i stolpjärnen i vattnet med 12 mm genomgånde bultar med muttrar och brickor.

På varje stolppar sätts en dubbel tvärrgående bärlina, med en 45 x 195 mm regel som fälls in på vardera sida av stolparna. Därmed har vi en stabil stomme för bärlinorna och trallen, som läggs senare.

1

Vi placerar alla pålar (A) tillfälligt där de ska stå. Därefter utgår vi från där bryggan ska ligga på land och vågrätt ut därifrån med en lång, rak planka. Då ser vi var de tvärgående bärlinorna (B) ska sitta på pålarna och markerar deras placering.

Brädan läggs i våg från där bryggan hamnar på land, så att vi tar reda på var de tvärgående bärlinorna (B) ska sitta på pålarna (A).

2

Pålarna (A) lyfts upp från vattnet och tages upp på land så att vi kan göra infällningar till bärlinorna (B). De görs genom att vi med en tigersåg sågar täta snitt i det som ska tas bort, innan vi stämmer ut resten med ett stämjärn.

3

Den färdiga utstämningen är lika djup som halva bärlinans tjocklek, här cirka 23 mm.

4

Efter utstämningen är färdig kollar vi att de tvärgående bärlinorna (B) passar perfekt in i hacken. Det är enklare att fixa eventuella ojämnheter nu än efter att pålen (A) har satts på plats igen.

5

De tvärgående bärlinorna (B) skruvas fast parvis, med en bärlina på varje sida om pålarna. Vi förborrar 12 mm hål och använder genomgående 12 mm bultar med brickor och muttrar att skruva fast dem med.

6

Därmed är både pålar (A) och tvärgående bärlinor (B) på plats, redo för resten av konstruktionen.

03
Bärlinorna sågas till och sätts på plats 5 Steg

Bärlinorna sätts i bryggans längdriktning, tre i bredd. De skruvas fast i pålarna med 12 x 120 mm franska träskruv. Där bryggan går upp på land läggs bärlinorna löst på klipporna och anpassas efter hur det ser ut.

1

Bärlinorna (C) läggs ut där ska sitta. De spänns fast med tvingar så att de håller sig på plats medan de skruvas fast med 12 x 120 mm franska träskruv.

2

Där bryggan går upp på land läggs bärlinorna (C) löst på klipporna. De ligger kvar tack vare virkets vikt och infästningen i pålarna (A).

3

Ojämnheter på klipporna jämnas ut genom att såga till virket. Vi använder en sticksåg för att göra jobben.

4

På vissa ställen sågas bärlinorna (C) till bara halva sin tjocklek. Det är inte några problem här, eftersom de från början är 195 mm höga.

5

Vid avslutningen mot klipporna på land kan man behöva pussla lite för att göra en tillräckligt stadig stomme för trallbrädorna (E) som kommer upp.

04
Trädäck och kant 6 Steg

Nu återstår bara det som alla kommer att se och det som gör bryggan riktigt läcker; nämligen själva trädäcket med tilhörande kantbrädor. Här använder vi 28 x 145 mm trallbrädor både att gå på och längs kanten. Kantbrädorna sätts i två höjder och skruvas fast i klossar som görs av samma material som bärlinorna. Runt pålarna anpassas trallbrädorna snyggt med sticksågen, och skruvarna som vi skruvar fast dem med sätts i snörräta linjer.

1

Vi börjar med att skruva fast klossar (D) att fästa kantbrädorna (E) i med jämna mellanrum, cirka 60 cm. Klossarnas (D) utsida ska sitta i en rak linje, så att kantbrädorna (E) som skruvas fast i dem blir raka och fina.

2

När klossarna (D) är på plats börjar vi med trädäcket (E). Vid alla pålar (A) anpassas trallbrädorna (E) så att de ligger snyggt runt dem. Det är bra träning i att använda en sticksåg.

3

Vi använder snören på trallbrädorna (E) för att markera var på undersidan bärlinorna (C) ligger. Därmed är det enkelt att sätta alla trallskruvar i raka linjer.

4

Kantbrädorna (E) läggs utanpå brädorna på däcket. Genom att göra så skyddar vi det känsliga ändträet på trallbrädorna (E), så att de skyddas så gott det går mot väder och vind.

5

Kantbrädorna (E) sätts i två höjder, med lite avstånd mellan. Här använder vi en blyertspenna som distans.

6

På den del av bryggan som ligger in mot land sätts kantbrädor (E) i endast en höjd. Det ger bryggan en fin avsmalnande och naturlig avslutning.

Material

Impregnerade 120 x 140 mm pålar

 • 8 st bryggpålar, à 1,5 meter (A)

Impregnerat 48 x 198 mm

 • Dubbla, tvärgående bärlinor (B)
 • Längsgående bärlinor (C)
 • Klossar till trallbrädorna (D)

28 x 145 mm trallbrädor

 • Gångyta och sidor (E)

Impregnerat 48 x 48 mm

 • Stödläkt till bärlinor (F)

Dessutom:

 • Stolpjärn med kil för förankring av pålar
 • 12 x 200 mm bultar med brickor och muttrar
 • 12 x 120 mm franska träskruv
 • Trallskruvar i olika längd

Specialverktyg

 • SDS Max borrhammare med ett 70 cm långt borr för betong
 • Kap-/gersåg
 • Slägga
 • Sänksåg med skena

Tidsförbrukning

Med bra planering klarar du det under en veckas semester.

Pris

Räkna med cirka 20.000 kronor i material för motvarande brygga.

Svårighetsgrad

Om du planerar bra så är projektet överkomligt för de flesta. Men materialet är stort och tungt, och borrningen kräver rejäla verktyg.

Ritning

Video

Så här använder du borrhammaren

I den här videon lär du dig allt om den urstarka borrhammaren. Med rätt inställning och rätt tillbehör på maskinen kan du lätt arbeta dig genom tegelväggar och betong och göra krävande rivningsarbeten, t ex om kakel och klinker ska tas bort.

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Stoppkloss för kapsågen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Badbrygga