Intro
Instruktion
Tre element ska ha större styrka än normalt, för att bryggan ska kunna sväva fritt ut över vattnet.
Även om bryggan kan påminna om en terrass till utseendet, är du tvungen att bygga en helt annan sorts konstruktion när du ska ha mer än halva trädäcket fritt svävande i luften.
Det bärande lagret (B) ska vara mycket styvare än normalt. Står man längst ut kommer trycket på reglarna vara minst 10 gånger så stort som på en vanlig terrass. Det främre fundamentet blir på den här bryggan pressat nedåt med 3-4 gånger större vikt än normalt - och det bakre fundamentet pressas ömsom nedåt, ömsom dras det våldsamt uppåt.
DIN VIKT DRAR BRYGGAN UPPÅT Står du längst in på bryggan pressar din vikt ned den som på en vanlig brygga. Men ställer du dig längst ut på den fria änden (1), lutar bryggan mot det yttersta fundamentet (2). Din vikt får då bryggan att pressas uppåt i det innersta fundamentet (3) och samtidigt öka trycket på det främre. Ju längre ut du står, desto större blir kraften - både uppåt och nedåt.

En kraftig borrhammare äter sig ned i berggrunden när den är försedd med ett bra 20 mm borr.
Vår brygga vilar tungt på den yttersta balken, som vi gör fast i klippan med nedborrade stolpskor.
Fundamentet ut mot vattnet kommer att pressas tungt nedåt. Vi löser detta genom att fördela vikten över en kraftig balk som vilar på en stolpsko som limmas fast i klippor eller stora stenar. Utöver att få en stabil konstruktion lyfter vi samtidigt träet från marken, så att det torkar snabbt och håller länge.
Hål för stolpskorna borras med ett 20 mm betongborr i en borrhammare. Du sätter dem på linje och borrar så lodrätt som möjligt i samma djup.
Skorna skruvas i balken (A1) med en fransk skruv, medan de står löst i var sitt hål. Då kan du justera djupet av hålen och reglera allt.
Injektionsmassan görs redo. Sätt fast spetsen på patronen, och tryck ut blandningen på en bit spillvirke eller liknande, tills den är enfärgad och ljusgrå.
Fyll på med massa i hålen, 2-4 cm från kanten. Hålen ska vara rena från smuts, så att du kan arbeta effektivt. Injektionsmassan härdar snabbt.
Balken in mot land ska inte bara bära en vikt, den ska även stå emot ett mycket starkt drag uppåt.
Fundamentet in mot land ska i minst lika hög grad hålla nere bryggan, som det ska hålla den uppe. Ställer sig några vänner längst ut på bryggkanten och fiskar, är draget uppåt i fundamentet snabbt uppe i mer än ett ton.
Hade vi haft berggrund kunde vi ha fortsatt med att borra och limma fast bryggan, men i den mjuka jorden väljer vi att gjuta en grund av betong. Och istället för stolpskor förankrar vi balken med gängade stänger, så att vi kan låsa fast den med muttrar på ovansidan.
Gräv ut för fundamentet. Hålet grävs ca. 100 cm djupt, 60 cm brett och 190 cm långt, så att det passar en kubikmeter betong. Det väger ca. 2,5 ton.
Fyll halva hålet med betong, och stick ner armeringsjärnen. Järnen ska inte sticka upp ur betongen då de kan rosta och förstöra fundamentet.
Resten av betongen hälls på. Du kan blanda betongen själv, men det är mycket lättare att köpa den blandad. Betongen stöts och blandas tät.
De gängade stängerna förses med en mutter i den änden som sticks ned i betongen. Då utgör stängerna ankare, som sitter orubbligt fast i betongen.
De gängade stängerna spänns fast i en regel med ca. 80 cm mellanrum och sticks ned i den mjuka betongen, där vi har slätat till ytan med en murslev.
Bryggans däck får sin nödvändiga styrka genom reglarnas höjd och förankring.
Efter en vecka har betongen och injektionsmassan härdat, så att vi kan köra på med den sista balken, reglar och däck.
I balken in mot land borrar du en rad hål innan den görs fast. Utöver de tre hålen till de gängade stängerna i ankarblocken är det hål för de sex gängstängerna du spänner fast reglarna med. Precis som med balken, uppnår du med stänger och muttrar mycket större styrka än med skruvar, och de höga, smala reglarna har en enorm styrka, som gör den samlade konstruktionen stabil.
Den korta balken (A2 görs fast på de fastgjutna gängade stängerna. Muttrar på undersidan lyfter upp den och gör det enkelt att justera höjden.
Genom reglarna (B) borrar du 14 mm hål. I de två mittenreglarna borrar du 23 cm, i nästa 16 cm och i de yttersta 9 cm från änden. Se till att borra lodrätt.
De 30 cm långa gängstängerna slås genom reglarna (B) och balken (A2), där du har borrat hål för var 35 cm. För att skydda gängorna skruvar du på en mutter på stången som du kan slå på.
På undersidan av balken (A2) låser du fast reglarna (B) med muttrar och brickor. Reglarna i mitten sticker ut längst, eftersom vi vill runda däckets kant.
Vi fäster reglarna (B) i balken närmast vattnet (A1) med sneda skruvar. Här riktas belastningen alltid nedåt. Håll ca. 60 cm mellan reglarna.
Vi skruvar fast däcket (C) på reglarna (B) med 5 x 100 mm skruv, 2 skruvar i varje regel. Mellan däckets reglar har vi 10 mm luft.
De mjuka formerna på bryggans däck ritar vi upp med hjälp av snöre och tunna lister.
Vi har skapat en stabil, superstark brygga - och ska nu få den att smälta in som ett mjukt och organiskt element i naturen. Det är lite av en konst att undgå raka linjer och stora cirklar, och här är det bästa verktyget en lång trälist utan kvisthål. När den spänns upp mellan tre dyckert eller små stift bildar den en båge, som rätar ut sig mot ändarna. I hörnena rundar vi av med ett cirkelsnitt, där en dyckert och en bit snöre fungerar som passare. Man får pröva sig fram och justera, så att plankorna inte blir för sårbara.
Först ritar vi ut de långa bågarna. Det gör vi med hjälp av en tunn trälist, som vi spänner upp mellan tre eller fler dyckert. När listen har rätt form, ritar vi upp längs med den utan att skjuta den ur sin form. Har du inte en slät och fin list kan du använda en bit böjbart plaströr eller liknande.
Hörnena ritas ut med snöre som passare. Testa dig fram tills du hittar en bra plats att sätta ett stift i centrum för cirkeln.
Däckets kant kapas med en sticksåg efter utstreckningen. Det är långt hela vägen runt, så ha ett par skarpa klingor redo.
De yttersta reglarna (B) får kortas av för att inte sticka ut när hörnet rundas. Brädan som ska vila på regelns ände, lossas innan regeln sågas till.
Brädornas yttersta ändar måste kanske stöttas upp. Här sätter vi en extra regel (B2) mellan balken (A1) och de yttersta brädorna.

Pollaren är som den enda delen av bryggan utsatt för isens rörelser. Därför står den fritt.
Isens rörelser på vattenytan kan förstöra nästan vilken brygga som helst, och en av de stora fördelarna med den svävande bryggan är att den är lyft ovanför ytan. När vi förser bryggan med en förtöjningspollare ned i botten, är det därför viktigt att den inte sitter fast i bryggan vintertid.
Vi skruvar fast pollaren i bryggan, så att den stabiliseras. Innan vintern kommer skruvas bryggan loss från pollaren, så att isen kan flytta runt den utan att riva hela bryggan.
Regeln skruvas fast i pollaren, så att bryggan blir helt stabil. Men kom ihåg att lossa skruvarna innan isen lägger sig!
Material
95 x 95 mm A-impregnerat furu
- 1 lång balk (A1), 360 cm
- 1 kort balk (A2), 210 cm
- 1 pollare (D), 360 cm (Träskyddsklass "M" istället för "AB"
45 x 195 mm AB-impregnerat furu
- 6 reglar (B) à 360 cm
- 1 regel (B2) à 100 cm (evt.)
45 x 95 mm AB-impregnerat furu
- 7 däcksbrädor (C1) à 300 cm
- 16 däcksbrädor (C2) à 360 cm
I övrigt
- 4 stolpskor med L-formad topp
- 6 x 120 mm rostfria skruv, 18 stk.
- 5 x 100 mm rostfria skruv, 280 stk.
- 3 rostfria 16 mm gängstänger à 1 m med 2 brickor och 3 muttrar
- 6 rostfria 12 mm gängstänger à 30 cm med 2 brickor och 2 muttrar
- 1 kubikmeter betong
- 3 armeringsnät à ca. 80 x 180 cm
- 2-komponents injektionsmassa
Specialverktyg
- Minigrävmaskin
- Motordriven skottkärra
- Borrhammare m. 20 mm betongborr
- Motorsåg (evt.)
De stora maskinerna och den kraftiga borrhammaren hyr du, om du inte redan äger dem. Motorsågens arbete kan du klara med en fogsvans, det tar bara längre tid.
Tidsförbrukning
Ett par helger.
Pris
Ca. 8.000 kr.
Svårighetsgrad
En utmaning, där det ska fixas och trixas en del, men du kan vara säker på att slutresultatet blir bra.
Ritning

3D-modell
Badbrygga
Video
Tips & Tricks
HYR DIG TILL STARKA KRAFTER, FRISK RYGG OCH SNABBT ARBETE
Om inte ditt bryggbygge är ren terapi och ett sysselsättningsprojekt, så har du stor glädje av att hyra en mi ni grävare och en motordriven skottkärra. Du behöver bara hyra dem några timmar för att gräva ut för förankringsblocket och fylla upp med betong. Med handkraft tar det lätt en hel dag och resulterar i en öm rygg.
HÖGA REGLAR GÖR DÄCKET STYVARE
För att stå emot den kraft reglarna utsätts för, använder vi en enkel princip: Kommer belastningen ovanifrån, är regelns höjd viktigare än bredden. Även om våra balkar rymmer samma mängd trä som våra reglar, kan vi grovt räkna med att reglarna är dubbelt så styva mot lodrätt tryck eftersom de är dubbelt så höga.
DET SKA FINNAS LITE ATT TA AV
När du bygger bryggan kan du hela tiden improvisera och avvika från vår grundritning. Det gör ingenting att kanten av däcket eller reglarna ligger rörigt under tiden, så länge du i slutändan har material nog att få till den form som du vill ha på däcket. Det är svårt att lägga till material, så det ska fin-nas lite att ta av överallt.

Välj trä med den impregnering som är nödvändig
Vi bygger vår brygga av hållbart virke i den impreg ne ringsmärkning som rekommenderas: A-märkning på balkarna närmast marken, AB-märking på reglarna. Vid saltvatten ska pollaren vara beskyddad med den tre gånger så dyra M-impregneringen.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.



