TIPS: Kolla först rören

Om elementet inte funkar, kolla först om det är värme i rören. Är alla rör kalla är det värmepannan som är problemet. Är rören varma men inte elementet, är det termostaten som strular, och då har du två alternativ.

Steg 1. Få liv i ventilen

I de absolut flesta fall är problemet att det lilla ventilstiftet inuti termostaten har fastnat under sommaren. I första hand ska du bara prova att trycka in det för att få i gång det igen. Om det inte går, så slå lätt på sidan av ventilen för att lossa eventuella avlagringar av kalk eller annat som kan blockera det.

GÖR SÅ HÄR:
Fixa det kalla elementet 1. Ta loss termostaten. På äldre modeller är den säkrad med en pinnskruv och kan lätt lossas med en insexnyckel.
Fixa det kalla elementet2. Tryck på den lilla ventilen som gömmer sig bakom termostaten. Den kan ha satt sig och ibland behöver den bara masseras för att vakna till liv igen.
Fixa det kalla elementet3. Banka lite på sidan av ventilen, om stiftet fortfarande sitter fast. Det kan lossa eventuella avlagringar av kalk eller annat.

LÄS OCKSÅ: Hur fungerar en termostat?

Steg 2. Byt ut ventilen

Om du inte får stiftet att röra sig, eller det är fortsatt varmt i rören men kallt i termostaten, så får du byta en del av ventilen (packboxen). Packboxen finns i en stor och en liten modell, se till att köpa den i en riktig bygghandel. Du behöver inte stänga av vattnet. Det kommer högst några få droppar när du tar loss ventilen.

GÖR SÅ HÄR:
Fixa det kalla elementet 1. Skruva av packboxen med en skiftnyckel. Det kan komma några droppar ur öppningen som kan fångas upp med en trasa eller handduk.
Fixa det kalla elementet2. Tryck på plattan bakom packboxen. Om det läcker ut vatten är det packboxen som blockerar genomströmningen. Den måste bytas. När den är borta bör du kunna höra vattnet rinna i rören.
Fixa det kalla elementet3. Skruva i den nya packboxen. Dra åt den lätt med handen och kontrollera att det inte sipprar ut något vatten. Testa att stiftet kan pressas in och blockera för vattnet – det kan du höra.

LÄS OCKSÅ: Bygg ditt eget elementskydd