Bygg ditt eget elementskydd för nästan inga pengar

Se hur du döljer det fula elementet bakom ett elementskydd. Den här modellen är billig att bygga och ser samtidigt till att värmen kan cirkulera.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kronor

Intro

Göm elementet med ett elementskydd

Medan elementet för många av oss är en helt oumbärlig del av hemmet, är de sällan särskilt vackra att se på. Därför kan det vara en god idé att gömma undan det med ett elementskydd.

Som en bonus får du även extra hyllor för förvaring ovanpå ditt nya elementskydd.

Färdiga lösningar är dyra

Ett elementskydd kan köpas som ett färdigt set, men ett enda elementskydd kan kosta flera tusen kronor, så det blir dyrt om alla element i hela huset ska gömmas undan.

Gör det själv elementskydd

Om du istället väljer att bygga elementskyddet själv finns det mycket pengar att spara. Samtidigt har du möjlighet att bygga det så att det passar perfekt i just ditt hem. Du kan t.ex. få elementskyddet att passa perfekt under fönsterbrädan.

Återanvänd de gamla persiennerna till elementskyddet

Ska du ändå byta ut persiennerna så fungerar lamellerna perfekt som galler till elementskyddet. Vi hade några gamla lameller från en billig IKEA-persienn liggande. Snörena var trasiga, men själva lamellerna var det inget fel på, och de kan ju användas till någonting – t.ex. som frontbeklädnad på elementskyddet. Ett tvättäkta gör det själv-elementskydd.

Har du inga gamla persienner liggande, och inte heller några planer på att byta ut dem du har, kan det ändå löna sig att köpa persienner till ditt elementskydd. Lamellerna från en persienn har nämligen de fördelarna att det är ett billigt byggmaterial, att det redan är bearbetat, och att de är helt identiska.

Ska elementskyddet målas eller ej

Persiennen vi använder till vårt elementskydd i bygginstruktionen mäter 80 x 130 cm och kostar runt 100 kr. Den är i ljust naturträ och målas, då vi ville ha vita elementskydd. Men du kan så klart välja att låta elementskydden vara obehandlade om du tycker det passar bättre, eller köpa persienner i mörkt trä om det är det utseendet du vill ha.

Om du ska bygga med många mindre lister, som ska målas efteråt, kan det vara en fördel att måla dem först. Det är inte alls lika pilligt som att göra det i efterhand.

Elementskydd med flätmönster

För att få lamellerna placerade exakt likadant läggs de tätt ihop på snedden, var på varannan avlägsnas. Då ligger de med exakt samma avstånd. De monteras med lim och häftklamrar i ramens baksida. När flätmönstret är klart vänds ramen runt, och där monteras kvartstavslister på framsidan – det ger en vacker övergång mellan flätmönstret och ramkanterna.

Du måste se till att det finns plats så att varmluften kan cirkulera

Innan du sätter igång med elementskyddet ska du mäta. Det är viktigt att det finns tillräckligt med plats ovanför elementet, så att varmluften kan cirkulera som den ska. Det är också en bra idé att hålla elementskyddet öppet i botten, så att varmluften kan cirkulera även under elementet.

Komplett bygginstruktion: Från persienn till elementskydd

I artikeln får du en komplett bygginstruktion, för att helt förstå hur vi tog oss an uppgiften och förvandlade en persienn till ett elementskydd. Steg för steg. Artikeln innehåller även en materiallista med allt du behöver för projektet. Lycka till.

Instruktion

01
Snickra ramen 3 Steg

Elementskydd: Markera urtagen på benen och såga till dem. 1

Markera urtagen på benen och såga till dem. Rundningarna nederst gör att benen ser lättare ut och därmed ser elementskyddet lite elegantare ut. Använd en burk eller liknande med en diameter på 10 cm som mall.

Elementskydd: Anpassa de övriga listerna till ramen, så att de passar ihop. 2

Anpassa de övriga listerna till ramen, så att de passar ihop. Det kan du lätt kolla genom att lägga upp listerna på ett plant underlag, t.ex. golvet.

Elementskydd: Limma och skruva ihop listerna med 5 x 100 mm skruvar. 3

Limma och skruva ihop listerna med 5 x 100 mm skruvar. Spänn fast listerna med tvingar på en skiva medan du skruvar. Börja med att skruva fast D på C och fäst sedan C på A. Den övre listen B fästs ovanpå A på bägge sidorna.

02
Fäst lamellerna 7 Steg

Persiennlameller är billiga med en stor fördel: de är exakt lika stora. Därför räcker det med att såga av dem i ändarna, och det gör vi här på gering (vinklat spår) för att kunna montera lamellerna i ett rutmönster på elementskyddets front.

För att få dem att sitta med lika stort avstånd överallt, lägger vi ramen ner och lägger lameller på baksidan. Lamellerna skjuts ihop och därefter tar vi bort varannan. Då blir avståndet lika stort.

Lamellerna fästs med lim och häftklammer på ramens baksida. När mönstret är klart vänds ramen och kvartslister fästs längs kanterna för att få en snygg övergång till ramlisterna.

Elementskydd: Lamellerna kapas snett över i bägge ändarna och det görs bäst och lättast med en kap- och geringssåg. 1

Lamellerna (J) kapas snett över i bägge ändarna och det görs bäst och lättast med en kap- och geringssåg. Om du tejpar ihop några lister kan du kapa flera på en gång. Prova dig fram.

Elementskydd: Placera den första lamellen 2

Placera den första lamellen J. Mät fältets bredd och överför måttet till ramens sida. Lägg sedan den första lamellen så att den tangerar de två punkterna (se bilden). Då vet du att den ligger i 45 graders vinkel. Fäst varannan lamell på ramen.

Elementskydd: Mät de korta lamellerna när de långa är på plats 3

Mät de korta lamellerna när de långa är på plats. Fyll ut resten av ramen med lameller och rita ramen på de lameller som ska sågas. Kapa lamellerna och fäst varannan på ramen.

Elementskydd: Nu har det första skiktet lameller monterats och det är dags att fästa nästa skikt. 4

Nu har det första skiktet lameller monterats och det är dags att fästa nästa skikt. Men nu ska lamellerna fästas vinkelrätt mot de som redan har monterats.

Elementskydd: Fäst lamellerna ovanpå dem som redan har monterats. 5

Fäst lamellerna ovanpå dem som redan har monterats. Lägg en liten limklick på de undre lamellerna där de övre ska ligga. Fäst sedan de övre lamellerna med klammer på ramlisterna.

Elementskydd: Vänd ramen och fäst kvartslister G och H på framsidan. 6

Vänd ramen och fäst kvartslister G och H på framsidan. Placera listerna längs kanterna i varje fält och fäst dem med 25 x 1,2 mm dyckertar i ramen. Även kvartslisterna geringssågas i ändarna för det ser snyggast när de har monterats.

Elementskydd: Måla ramen när samtliga lameller har monterats. 7

Måla ramen när samtliga lameller har monterats. Vi använder oss av vit snickerifärg som är blank. Men först grundas allt trä och slipas.

03
Montera skyddet 5 Steg

Elementskyddet görs här som en fristående konstruktion som kan flyttas när du ska stänga av radiatorn eller dammsuga bakom och under den. Det enklaste är då att fästa skyddet på väggen med ett vinkelbeslag eller rent av med en hasp.

Ramen sågas till nertill så att listerna passar mot sockellisterna i rummet och så att skyddet kommer in mot väggen. Du kan överföra formen på sockeln med hjälp av en penna som fästs på en kloss.

Elementskydd: Skjut in elementskyddet mot väggen och sockeln. 1

Skjut in elementskyddet mot väggen och sockeln. Pressa ramen (sidan) mot sockeln och överför sockelns form till sidan med t.ex. en penna fäst på en kloss eller med ett strykmått.

Elementskydd: Limma och spika fast sidan F på ramen med 40 x 1,8 mm dyckertar och därefter är konstruktionen klar att sättas på plats. 2

Limma och spika fast sidan F på ramen med 40 x 1,8 mm dyckertar och därefter är konstruktionen klar att sättas på plats. Om elementet är fristående monteras en kortsida på den andra sidan.

Elementskydd: Mät upp för toppskivan E. 3

Mät upp för toppskivan E. Den ska stöttas vid väggen. Det kan du göra genom att fästa en list på väggen eller ett vinkeljärn. Här fäster vi ett vinkeljärn.

Elementskydd: Montera toppskivan E. 4

Montera toppskivan E. Lägg toppskivan på plats ovanpå framsida och kortsidor och fäst den med små möbelvinklar och 4 x 20 mm skruvar. Nu har du en ”låda” utan bakstycke som lätt kan tas bort om du ska justera radiatorvärmen.

Elementskydd: Nu har elementskyddet satts på plats. 5

Nu har elementskyddet satts på plats. Kortsidorna har anpassats efter de höga sockellisterna och toppskivan har sågats till för att passa mot väggen, som har en liten nisch där radiatorn står.

Material

21 x 95 mm hyvlat trä:
• 2 ramlister (A) à 108 cm

21 x 44 mm lister:
• 1 ramlist (B), 134 cm
• 2 ramlister (C) à 115 cm
• 2 ramlister (D) à 88 cm

28 mm stavlimmat trä:
• 1 toppskiva (E), 43 x 137 cm

16 mm melaminklädd spånskiva:
• 1 sida (F), 112,5 x 33 cm

12 x 12 mm kvartslister:
• 6 lister (G) à 88 cm
• 6 lister (H) à 35 cm

Dessutom:
Persiennlameller (J) • Häftklammer • 4 x 20 och 5 x 100 mm skruvar • Vinkelbeslag • 25 x 1,2 och 40 x 1,8 mm dyckertar • Trälim • Grundfärg • Färg

Tidsförbrukning

Räkna med 400-500 kr.

Pris

1 arbetsdag.

Svårighetsgrad

Det är ett projekt som alla kan klara av, men det kräver noggrann mätning och sågning för att resultatet ska bli snyggt.

Ritning

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

TIPS: Rent snitt med sticksågen

Video

TIPS: Undvik att listen spricker

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Video

Tips & Tricks

Elementskydd under fönstret

Om elementskyddet står under ett fönster ska det ofta göras på ett annat sätt.

Radiatorer står ofta under fönster, och i så fall kan du passa på att bygga ihop elementskyddet med fönsterbänken. Men det innebär ofta att du måste göra fönsterbänken djupare. Lägg märke till att du måste borra ventilationshål i bänkskivan!

Här har elementskyddet byggts ihop med en fönsterbänk. Rutmönstret är detsamma men här är det fyra låga sektioner.

Fönsterbänken görs djupare men tänk på att det innebär att det bildas imma på fönstren p.g.a. dålig ventilation.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Element