Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Elementskydd: Gör det själv elementskydd

En gammal persienn förvandlas till ett snyggt elementskydd.

Göm elementet med ett elementskydd

Medan elementet för många av oss är en helt oumbärlig del av hemmet, är de sällan särskilt vackra att se på. Därför kan det vara en god idé att gömma undan det med ett elementskydd.

Som en bonus får du även extra hyllor för förvaring ovanpå ditt nya elementskydd.

Läs mer om element

Färdiga lösningar är dyra

Ett elementskydd kan köpas som ett färdigt set, men ett enda elementskydd kan kosta flera tusen kronor, så det blir dyrt om alla element i hela huset ska gömmas undan.

Gör det själv elementskydd

Om du istället väljer att bygga elementskyddet själv finns det mycket pengar att spara. Samtidigt har du möjlighet att bygga det så att det passar perfekt i just ditt hem. Du kan t.ex. få elementskyddet att passa perfekt under fönsterbrädan.

Återanvänd de gamla persiennerna till elementskyddet

Ska du ändå byta ut persiennerna så fungerar lamellerna perfekt som galler till elementskyddet. Vi hade några gamla lameller från en billig IKEA-persienn liggande. Snörena var trasiga, men själva lamellerna var det inget fel på, och de kan ju användas till någonting – t.ex. som frontbeklädnad på elementskyddet. Ett tvättäkta gör det själv-elementskydd.

Har du inga gamla persienner liggande, och inte heller några planer på att byta ut dem du har, kan det ändå löna sig att köpa persienner till ditt elementskydd. Lamellerna från en persienn har nämligen de fördelarna att det är ett billigt byggmaterial, att det redan är bearbetat, och att de är helt identiska.

Ska elementskyddet målas eller ej

Persiennen vi använder till vårt elementskydd i bygginstruktionen mäter 80 x 130 cm och kostar runt 100 kr. Den är i ljust naturträ och målas, då vi ville ha vita elementskydd. Men du kan så klart välja att låta elementskydden vara obehandlade om du tycker det passar bättre, eller köpa persienner i mörkt trä om det är det utseendet du vill ha.

Om du ska bygga med många mindre lister, som ska målas efteråt, kan det vara en fördel att måla dem först. Det är inte alls lika pilligt som att göra det i efterhand.

Elementskydd med flätmönster

För att få lamellerna placerade exakt likadant läggs de tätt ihop på snedden, var på varannan avlägsnas. Då ligger de med exakt samma avstånd. De monteras med lim och häftklamrar i ramens baksida. När flätmönstret är klart vänds ramen runt, och där monteras kvartstavslister på framsidan – det ger en vacker övergång mellan flätmönstret och ramkanterna.

Du måste se till att det finns plats så att varmluften kan cirkulera

Innan du sätter igång med elementskyddet ska du mäta. Det är viktigt att det finns tillräckligt med plats ovanför elementet, så att varmluften kan cirkulera som den ska. Det är också en bra idé att hålla elementskyddet öppet i botten, så att varmluften kan cirkulera även under elementet.

Komplett bygginstruktion: Från persienn till elementskydd

I artikeln får du en komplett bygginstruktion, för att helt förstå hur vi tog oss an uppgiften och förvandlade en persienn till ett elementskydd. Steg för steg. Artikeln innehåller även en materiallista med allt du behöver för projektet. Lycka till.