3 metoder: elementskydd till alla element

Golvelement, vanligt vägghängt element eller elektriskt element - oavsett vad du har hemma hos dig finns det en lösning om du vill bygga ett diskret elementskydd.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
6 timmar
Pris
200 - 1.500 kronor

Intro

Vi presenterar 3 elementskydd som kan dölja en ful radiator.

Rent hantverksmässigt är arbetet rätt lätt, men du måste vara noggrann när du mäter för elementskyddet.

Här visar vi 3 olika sätt att dölja sina radiatorer bakom olika elementskydd:

 1. Öppet skydd för låga radiatorer.
 1. Stadigt skydd för elektriska element.
 1. Dekorativt skydd för de flesta radiatorer.

Instruktion

01
Öppet skydd för låga radiatorer 7 Steg

När man limmar och pluggar ihop två delar kan det vara svårt att få dem kant mot kant. Minsta lilla ojämnhet avslöjas direkt. Vi har därför dragit in benen 1 cm från långsidorna i bägge ändar, vilket gör att benen ska vara 2 cm smalare än bänkskivan. Benen dras dessutom in 3 cm från bägge kortändarna.

Skivan vi använder är 40 mm tjock och stavlimmad. Den ska sågas till för att passa i bredd till radiatorn. Var rädd om framsidan och lägg den neråt medan du sågar med cirkelsåg från baksidan. Sätt en hårdmetallklinga i sågen så att du inte bränner träet i sågspåret.

Fäst en bräda med tvingar som anhåll så att du får en rak kant.

Ihopsättning

Eftersom denna skiva kommer att bli 260 cm lång blir det nödvändigt att sätta stödben på mitten. Utan stödben skulle skivan böjas på mitten om en vuxen person skulle sätta sig där.

Om radiatorn står fritt på golvet sätter du förstås stödben på både fram- och baksida. Om radiatorn däremot står precis framför en vägg - eller som här framför ett fönsterparti - får du inte plats med stödben på baksidan. Då gäller det att finna stödpunkter på väggen eller karmen där du kan skruva fast vinkeljärn som kan bära skivan.

1

Kolla att golvet är vågrätt innan du bestämmer höjden på benen. Är golvet ojämnt pallar du upp vattenpasset med t.ex. masonit. Bitens tjocklek läggs till höjden på skyddet så att skivan ligger plant. Skivans längd bestäms av radiatorn.

2

Såga till skivan. Fäst en skena eller bräda med tvingar som parallellanhåll och dela skivan vinkelrätt. Skivan ska vara så bred att det är luft mellan benen och radiatorn. Benen ska vara så höga att det blir minst 3 cm luft ovanför radiatorn.

3

Markera för tre pluggar på undersidan av skivan. Placera de två yttre pluggarna 5 cm från långsidorna. Benen ska dras in 1 cm från kortändarna och eftersom skivorna är 4 cm tjocka sätts pluggarna 3 cm från kortänden.

4

Använd pluggmarkörer för att överföra pluggarnas placering från skivan till benen. Borra vinkelrätt 25 mm ner i skivan. Använd djupstopp eller fäst en tejpbit på borren. Hålen i benen borras 60 mm djupa. Det ger en extra stark fog.

5

Ben och skiva sätts ihop. Om du har försänkt hålen under skivan en aning blir det lätt att styra benen med pluggarna på plats. Limma först fast pluggarna i benen. Glöm inte en limklick i varje hål i skivan.

6

Sätt stödben på mitten under skivan. Om radiatorn är fristående fäster du ben på både fram- och baksida. Om det inte finns plats för ben på baksidan kan du låta skivan vila på ett beslag eller liknande på väggen.

7

Limma kraftig aluminiumfolie på undersidan av skivan. Lägg på rikligt med lim i strängar och fördela sedan limmet med en spackel och pressa fast folien. Torka bort spillt lim med fuktig trasa. Folien skyddar sedan träet mot värmen från radiatorn så att det inte slår sig.

02
Stadigt skydd för elektriska element 8 Steg

Ett elektriskt element avger mycket hög värme och det är viktigt att skyddet görs av ett material som tål värmen och som inte är lättantänt. Vi valde mdf-skiva som enl. tillverkaren tål att hettas upp till 80 grader utan risk för antändning.

Det ska vara minst 10 cm luft mellan radiatorn och toppskivan som dessut-oms ka vara försedd med ett par ventilationsspalter, så att värmen kan cirkulera i rummet. Det innebär att du inte kan sätta krukväxter, prydnadsföremål eller liknande på toppskivan.

Vi borrar fem rader hål i ett regelbundet mönster som skapar luftcirkulation. För att skyddet ska se lätt ut sågas skivan så att den vilar på ett par smala ben.

1

Mdf-skiva och kantlister sågas ut och limmas ihop. Se till att kantlisten hamnar i nivå med mdf-skivans kant hela vägen runt utom upptill. Där ska kantlisten sticka upp 12 mm. Listen geringssågas i 45 grader i hörnen.

2

Mät skivan och bestäm var hålen ska borras. Välj en elektrisk borrmaskinn för de flesta batterimaskiner orkar inte att borra så många hål med 50 mm hålsåg. När hålen har borrats suger du upp alla sågspån.

3

Sidorna av mdf limmas och skruvas fast med 3,5 x 45 mm skruvar. Men först limmar du en 4 cm bred stödremsa på baksidan av fronten. Biten placeras i nivå med frontens ovankant och dras in 12 mm från sidan.

4

Toppskivan består av flera tunna remsor mdf som limmas ihop. Vi använder tre långa bitar och mellan dem lägger vi distansbitar i ändarna samt på mitten. Utrymmet mellan remsorna blir ventilationsspalter.

5

En bit mdf limmas fast på mitten under toppskivan som förstärkning. Se till att skivstumpen dras in en skivtjocklek från framkanten.

6

Toppskivan slipas lätt och läggs på plats. Vi slipade kanterna runt ventilationsspalterna för att få en snyggare finish. Det gjordes med fil och slippapper. Har du en fräs använder du den. Efteråt limmas och skruvas toppskivan fast.

7

Vänd radiatorskyddet och markera för upphängning. Vi lägger ett vinkeljärn löst i varje ände så att det ligger kant i kant med skyddets baksida. Vi gör ett märke genom vinkeljärnets hål och borrar rätt igenom toppskivan.

8

Mät och marka nu exakt var vinkeljärnet ska skruvas fast på väggen. Kontrollera gärna placeringen med vattenpass innan de två järnen skruvas fast. När skyddet har grundats och målats sätts det på plats.

03
Dekorativt skydd för de flesta radiatorer 9 Steg

Här har vi tänkt dölja den halvmoderna radiatorn bakom en plåt med ett diskret men elegant mönster. Även om det finns många hål i plåten ska luften kunna cirkulera fritt både under och över radiatorskyddet. Det innebär att vi gör en öppning längs golvet på 5-7 cm höjd. Vi ser också till att skapa en luftspalt på 2-3 cm mellan fönsterbänken och fronten.

Plåten monteras i en ram av furulister. Här nöjer vi oss med att skruva fast plåten. Man kan göra det lite elegantare (och besvärligare) genom att fräsa en fals hela vägen runt och lägga plåten i falsen. Men det är en smaksak.

Skyddet snickras

Oavsett vilken plåt du väljer får du räkna med att avfetta den. Det kan du göra med kemiskt ren bensin, thinner eller liknande. Arbeta utomhus. Här fick vi tag i en plåt som hade oljebehandlats för att inte rosta, så det tog en stund.

Mönstret har stansats ut och där sågspåret går genom mönstret är kanterna riktigt vassa. Vänd plåten så att kanterna vänds mot radiatorn.

Efter avfettning slipas plåten lätt med slippapper korn 180. Vi beslutar oss för att spraymåla både ramlister och plåt. Först en gång med grundfärg och sedan två gånger med slutfärg. Alla gångerna används elementfärg.

1

Avkännaren till termostaten ska alltid sitta utanför radiatorskyddet och en bit ifrån det. Annars registrerar den inte temperaturen korrekt. Man kan leda ut den via spalten vid golvet eller borra ett hål i ramen och dra ut den åt sidan.

2

Mät noga så att du vet hur stor plåten ska vara. Här räknar vi med en luftspalt på 5 cm nertill, 3 cm upptill och 1 cm i vardera sidan. Därför räknade vi ut att ramen ska vara 72 x 147 cm och plåten ska vara 1 cm kortare i höjd och längd.

3

Plåten avfettas med kemisky ren bensin (eller liknande) innan den slipas med fint slippapper. Det ger en något sträv yta som färgen fastnar på, men den är inte så grov att man kan se det.

4

Ramlisterna av 22 x 44 mm hyvlad furu sågas till rätt mått. Hörn kan geringssågas men bäst är överlappande hörn, s.k. bladfog. För att få allmogestil kan ena kanten på listerna fräsas. Utvändigt slipas med kloss.

5

Limma ihop listerna till en ram. Kolla att alla fyra hörnen är vinkelräta. Fixera alla hörn och hela ramen med tvingar medan limmet härdar.

6

Såga till åtta klossar av 22 x 28 mm furu. De ska användas till upphängning av radiatorskyddet och snedsågas därför 30 grader i ändarna. Fyra av klossarna limmas och skruvas på väggen på lagom höjd vid sidan av radiatorn.

7

Plåten fästs på ramen med monteringslim på cirka var 10:e cm med skruvar. Plåten sätts 5 mm från kanterna på ramen. De fyra återstående klossarna limmas och skruvas på ramen.

8

Radiatorn spraymålas. Först en gång med grundfärg som ska täcka helt. Sedan ett par gånger med högblank sprayfärg. Håll 15-20 cm avstånd mellan burk och plåt. Färgen torkar snabbt men lägg inte på för mycket för då rinner den.

9

Radiatorskyddet hängs upp på klossarna. Eftersom alla klossar har sågats i samma vinkel kan de nu hakas fast i varandra. Här lyfts skyddet upp över klossarna på väggen innan det sänks ner och låses fast. En enkel och bra lösning.

Material

1. Öppet skydd för låga radiatorer

 • 40 mm stavlimmad askskiva, 63 cm bred och 3 meter lång - träskivor i olika träslag finns i flera längder, bredder och tjocklekar
 • Tjock aluminiumfolie
 • 10 mm träpluggar
 • Snickarlim (ev. även monteringslim)
 • Vinkeljärn

Specialverktyg

 • Försänkare
 • Pluggmarkörer

Pris: 1500 kronor

2. Stadigt skydd för elektriska element

 • 12 mm mdf-skiva
 • 9 x 43 mm furulist till ram
 • 3,5 x 45 mm skruvar (och 2 långa skruvar för montering)
 • Trälim
 • En spik (för markering)
 • Små vinkeljärn
 • Grundfärg
 • Färg Specialverktyg
 • 50 mm hålsåg

Pris: 300 kronor

3. Dekorativt skydd för de flesta radiatorer

 • 22 x 28 mm hyvlat trä
 • 22 x 44 mm hyvlat trä
 • 3,5 x 15 mm och 3,5 x 35 mm skruvar
 • Trälim
 • Monteringslim
 • Slippapper, korn 100 och korn 180
 • Mönstrad plåt
 • Sprayfärg för grundning
 • Sprayfärg

Specialverktyg

 • Kap- och geringssåg eller geringslåda med listsåg

Pris: 600 kronor

Tidsförbrukning

3–6 timmar.

Pris

Mellan 200 och 1500 kronor

Svårighetsgrad

Rent hantverksmässigt är arbetet rätt lätt, men du måste vara noggrann när du mäter för elementskyddet.

Ritning

Stadigt skydd för elektriska element

Stadigt skydd för elektriska element

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Element