Intro
Maximal tilläggsisolering på minimal plats
Genom att packa in villan bakom högisolerande skivor och täcka dem med puts får du maximal isolering på minsta möjliga utrymme.
Det är verkligen ett stort arbete att isolera hela villan från utsidan med supereffektiva isoleringsskivor och armerad puts. Men det är ett arbete som du kan ge dig på om du bara har tiden och viljan. För även om både tillverkare och återförsäljare påstår att det är ett arbete som hantverkare ska utföra, så kan du klara det - om du är noggrann.
Lösningen är extra tät eftersom vi väljer att använda en dubbel isolering av tunna skivor. Det blir endast en aning dyrare än att använda tjockare skivor i endast ett skikt. Men det är en perfekt lösning för alla gör-detsjälvare eftersom den effektivt får bort alla köldbryggor som annars kan uppstå om man inte har tryckt ihop de hårda skivorna tillräckligt tätt.
Och totalt sett betyder det inte så mycket arbetsmässigt att du sätter upp dubbla skivor. Arbetet kompletteras med att grundmuren isoleras ett spaddjup hela vägen runt för där limmar vi cellplastskivor. Även cellplasten täcks av armerat bruk. Grundmursisoleringen kan göras ännu effektivare genom att föras ner djupare och bredare men vi nöjer oss med denna isolering.
Instruktion
01
Sockeln kläs med cellplast och putsas
5
Steg
Grundmuren (sockeln) behöver inte isoleras med den supereffektiva Kingspan-skivan. Här kan du använda cellplast, alltså polystyren.
Arbetet börjar med att du tar reda på var det finns kablar, rör, ventilationskanaler, mätarskåp och annat som kan vara i vägen när du ska klä grundmuren med isolering. Ofta är det nödvändigt att be en elektriker om hjälp med att flytta några kablar.
Gräv upp jord längs grundmuren. Om du inte har problem med uppstigande markfukt behöver du inte gräva djupt. I annat fall bör du kanske se över dräneringen. Gräv cirka 30 cm ner och ungefär lika brett.
Klistra fast cellplasten på grundmuren med ett bra, klistrande sockelbruk. Se till att isoleringen bildar en vågrät linje på den nivå som du vill att isoleringen på väggen ska sluta.
Fäst skivorna även med isoleringshållare. Skivorna pressas mot sockeln av trycket i marken, men gardera dig genom att hålla skivorna på plats med skruvar och hållare. Låt först bruket härda ett dygn.
Tryck fast armeringsnät i sockelbruket. Pressa ner nätet med stålspackel eller stålskånska så mycket att nätet döljs. Sockelbruket fördelar du på skivorna med tandspackel och stålskånska.
02
Isolera på utsidan av väggen
8
Steg
Isoleringsskivorna kan limmas fast på en ren mineralisk yta, exempelvis tegelstenar, puts, lättbetong, eternit, betong etc., men ytan ska vara så plan att största nivåskillnaden är bara 1 cm.
För att eliminera alla köldbryggor bör du lägga på två skikt, om inte annat för att det kan vara svårt att sätta skivorna tätt intill varandra. Det finns också skivor med spontade kanter.
Skivorna trycks fast plant i bruket. Ev. nivåskillnader utjämnas med bruk. Efter härdning fästs de med skruvar.
Släta till väggen ganska noga. Skivorna är hårda och därför är det viktigt att ha en så plan yta som möjligt. Hugg eller slipa bort utskjutande delar.
Svackor och fördjupningar fylls med bruk. Du kan använda samma bruk som du använder för att limma fast isoleringsskivorna och som används till den armerade grundputsningen.
Sockellisterna fästs ovanpå isoleringen på grundmuren med spikpluggar. Om väggen inte är rak kan du lägga avståndsbrickor bakom listerna så att de inte blir ojämna av dina slag.
Bruket dras ut på isoleringens baksida med en 10 mm tandspackel. Bruket ska blandas enligt anvisningarna på säckarna. Om du upptäcker en glömd svacka lägger du på extra bruk på skivan vid svackan.
Isoleringsskivorna trycks fast. De skärs enkelt med vass kniv så att raderna sitter förskjutna från varandra och så att du inte få skarvar i förlängning av varandra. I hörn monteras skivorna växelvis.
Om det finns någon utstående del på fasaden skär du bort lite av isoleringen. Skivorna ska ovillkorligen monteras plant. Tack vare bruket kan du justera skivorna på plats.
Nästa dag fläcklimmas nästa skikt isolering utanpå de första skivorna. Nu ska skivorna förskjutas så att alla skarvar döljs och då slipper du köldbryggor genom isoleringen (där skivorna inte sluter tätt).
03
Isoleringen täcks med armerad puts
8
Steg
Du använder samma slags bruk för att täcka isoleringen som du använde för att limma fast isoleringen på fasaden.
Även om det totala putsskiktet inte ska bli tjockare än cirka 10-12 mm, så byggs det upp i tre omgångar. Första dagen läggs ett skikt på som armeringsnätet ska trycka ner i. Nästa dag lägger du på ytterligare ett tunt lager av detta bruk. Efter en eller två veckor avslutar du med ett tunt skikt färgat bruk eller målarfärg.
Kanterna skyddas med hörnlister som trycks in i bruket. Även kanter runt fönster och dörrar skyddas med lister och hörnen förstärks med 10 cm breda remsor av nät som fästs diagonalt över hörnlistsnätet.
Bruket dras ut över isoleringen med en stålbräda och ska vara minst 6 mm tjockt. För att få ett lika tjockt skikt överallt kan du dra en 10 mm tandspackel genom bruket. Kolla med tumstock. Släta sedan till bruket.
Armeringsnätet trycks in i bruket med stålbrädan. Överlappa med minst 10 cm. Väggen slätas till medan nätet arbetas in i bruket. Du kan lägga på extra bruk, men nätet ska ligga rätt ytligt.
Ett nytt skikt bruk läggs på följande dag. Det både förstärker och slätar ut men får inte vara tjockare än 2-3 mm. Nätet ska ju till sluta ligga i den yttre tredjedel av putsen.
Bruket bearbetas noga med cirklande rörelser med filtputsbräda när det har satt sig lite. Du kan lika gärna använda skum-putsbräda om du hellre vill det.
Det färgade bruket läggs på med stålskånska när grundbruket har fått härda i 10-14 dagar. Man rekommenderar ljusa färger för att solen inte ska värma upp isoleringen för mycket.
Det färgade bruket läggs på med stålbräda och putsas med plastbräda. Låt det sätta sig lite och släta till bruket med cirkelrörelser. Tillför inte för mycket vatten för då kan du tvätta ut färgen ur bruket.
Material
- Grundmursisolering, 80 mm eps
- Sockelbruk,
- Weber.therm 260 EF-A
- Sockellister (Weber.therm 390) med specialpluggar
- Fasadisolering, 80 mm (Kingspan K5 Kooltherm)
- Armeringsbruk (Weber.therm plus ultra)
- Therm plugg med tillhörande isoleringshållare
- Sockelnät
- Hörnprofilmed nät (Weber.therm 314)
- Armeringsnät (Weber.therm 397 EF-nät)
- Slutputs (silikonputs Weber 481, kan infärgas)
- Byggfogmassa
- Fönsterbleck eller liknande
Tidsförbrukning
Upp till fem veckor beroende på husets storlek, antal dörrar och fönster och din rutin.
Pris
Från 650 kr per kvadratmeter.
Svårighetsgrad
Inget nybörjarprojekt men är du noggrann när skivorna sätts upp kan du skapa ett mycket snyggt och värmeeffektivt resultat.
Tips & Tricks
Därför är det effektivare att isolera från utsidan
När du tilläggsisolerar från utsidan tar du bort en rad köldbryggor som en invändig tilläggsisolering alltid lämnar kvar.
Det är cirka 30 procent effektivare att tilläggsisolera fasaden från utsidan än att göra det från insida. Det beror på att du då packar in hela villan fullständigt. Om du utför isoleringen från insidan kommer du hela tiden att missa alla de köldbryggor som finns vid alla mellanväggar, i utvändiga hörn och längs grundmuren. Det försvinner också en del värme vid fönstren och i bjälklagen.
Utvändig tilläggsisolering ger dig torra och varma innerväggar. Fasaden blir dessutom snyggare och modernare, men naturligtvis finns det nackdelar. Framför allt om du vill bevara det ursprungliga utseendet.
Fördelar
• Du sparar 30 procent mer på uppvärmningskostnaderna än vid en invändig tilläggsisolering.
• Du kan förnya villans utseende.
• Din villa får en ny och tät fasad.
• Köldbryggorna försvinner.
• De gamla ytterväggarna packas in torrt och varmt.
• Arbetet inkräktar inte på vardagen i bostaden.
• Bostadsytan blir inte mindre som vid invändig tilläggsisolering.
• Rör, el och stuckatur påverkas inte.
• Nya fönster, dörrar och påbyggnader sätts in i den nya fasaden.
Nackdelar
• Det är dyrare att isolera utifrån.
• Du ändrar ev. villans utseende.
• Små taksprång ska göras större.
• Fönster och dörrar ska flyttas ut en bit i fasaden.
Utanför mellanväggar och bjälklag förstärks köldbryggorna när du isolerar från insidan. Färgerna visar hur värmen rör sig genom väggen från ett 20 grader varmt rum till den yttre delen av fasaden när det är minus 10 grader utomhus. Den utvändiga tilläggsisoleringen (i mitten) eliminerar köldbryggorna totalt men vid en isolering invändigt (till höger) avslöjar värdena för temperatur och relativ fuktighet överraskande nog att det ofta blir kallare och fuktigare vid mellanväggar.
Vid grundmuren ger en utvändig tilläggsisolering stor effekt. Fäster du 50 mm cellplats på de övre 60 cm av en massiv grundmur kan du spara upp till 1500 kr/år.
Flera varianter av utvändig isolering
Kingspan-isoleringen är bra, men inte överallt. Men det finns som tur är flera andra produkter som kan användas och de har olika egenskaper.
Du kan isolera utvändigt på flera olika sätt men för det mesta handlar det om att fästa isoleringsskivor av något slag på utsidan av fasaden och sedan putsa dem eller klä dem med en regelstomme och fasadpanel. Det är enkelt att fästa isoleringen och den kräver endast lite plats. Men väggen ska kunna bära isoleringen och putsen. Reser du en regelstomme kan du välja flera olika fasadbeklädnader som trä, skivor och puts och den ger dig möjlighet att skapa en ventilerad isolering.