Tilläggsisolera med pappersull

Fråga:

Jag skulle vilja isolera vinden och vill helst inte använ da mineralull. Men kan vem som helst arbeta med pappersull?

Svar:

Det kan du och det är dessutom en bra idé, för pappersull, eller cellulosaisolering som det också kallas, är en effektiv isolering som är väldigt lätt att arbeta med.

Ullen levereras i hårda, kompakta 17,5-kilospaket. Häll pappersullen i en stor murarhink, och lägg en skiva över hinken. Skär ett hål i skivan, och stick ner en omrörare. Starta sedan borrmaskinen, och vispa in luft i pappersblandningen.

Vispa tills blandningen inte längre innehåller några klumpar. Sprid ut ullen på vinden, och upprepa processen, tills hela vinden är täckt.

Här kan du se hela byggbeskrivningen till tilläggsisolering med pappersull.

Pappersull

Isoleringsmaterialet består av finfördelade bitar av tidningar och återvunnet papper. Pappersull är lätt att arbeta med, och då det inte kliar är det inte så obehagligt att arbeta med som mineralull.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Kontrollera din isolering innan det är för sent!

Är du helt säker på att du har full kontroll på din isolering? Annars kan det få stora konsekvenser – och det är inte bara för värmeräkningens skull.

Är ditt hus inte korrekt isolerat kan du få stora problem med fukt och mögel. Och det finns dessvärre många exempel på felaktig efterisolering. Det kan medföra fuktskador på huset och bli dyrt att få ordning på. I värsta fall kan det dessutom vara hälsovådligt för dig och din familj.

Kontrollera din isolering med en inspektionskamera

Isoleringen sitter ofta på utrymmen som är svåra att komma åt – exempelvis i väggen eller krypgrunden. Därför vill vi rekommendera att du använder en inspektionskamera, så att du kan komma år. Du kommer med blotta ögat kunna se om det är fukt eller mögel på din isolering. Du kan även kontrollera att isoleringen sitter korrekt, och att det inte saknas vindpapp – stenull räcker inte.

Just nu får du en inspektionskamera tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv.

Ja, tack: Visa mig den nya inspektionskameran från Tech-Pro!

VIDEO: Här kan du se inspektionskameran i arbete: