Isolering av sockel med hårda isoleringsskivor

Med utvändig isolering av sockel, som avslutas med ett armerat putslager, sänker värmekostnaden och får samtidigt ett starkt resultat som håller länge. Se här hur.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
600 kr/m2

Intro

Isolering av grundmur

Att isolera grundmuren är viktigt. Men det är få som ser till att isolera grunden.

Det är sällan man gör något åt grundmuren och källarväggen när man isolerar en fasad utvändigt. Det är faktiskt synd – på flera sätt. Dels ser det lite underligt ut när fasaden sticker ut en bit från källarväggen. Dels kommer den kalla grundmuren att dra ut värme från huset vilket innebär att källaren förblir onödigt kall.

Lyckligtvis kan du relativt enkelt själv isolera grundmur.

LÄS OCKSÅ: 5 lösningar för utvändig isolering

Isolera grundmur - så gör du

I denna byggbeskrivning visar vi hur du utför isolering av grundmuren på ditt hus.

Vi visar här hur du isolerar grundmuren utvändigt och efteråt putsar den och förstärker putsskiktet med ett nät.

Behandlingen ger flera fördelar. Kostnaden för uppvärmning minskar en hel del eftersom källarväggen isoleras. Risken för kondens och fukt på den invändiga källarväggen försvinner och den armerade putsen döljer sprickor och reparationer.

Slutligen slipper du måla om väggen då och då för putsen är infärgad och den kan nästan inte spricka.

Därtill kommer alla andra fördelar med att isolera utvändigt i stället för invändigt. Du slipper helt risken för köldbryggor, väggen skyddas effektivt mot fukt och kyla och du behöver inte flytta rör och annat på insidan av väggen.

LÄS OCKSÅ: IR termometer – mät temperaturen överallt

I den här byggbeskrivningen får du:

 • Steg-för-steg-beskrivning
 • Ritning
 • Komplett materiallista
 • Video
 • Tips & Tricks

Isolering grundmur - Före

Fasaden har tilläggsisolerats och sticker ut en bit över den oisolerade källarväggen.

Isolering grundmur - Efter

Den isolerade grundmuren gör det betydligt varmare och skönare i källaren.

Läs mer om isolering av grundmur: Packa in huset och spara en förmögenhet

Instruktion

01
Fönstersmygen 3 Steg

Det går snabbt att skära till isoleringsskivorna och fästa dem på väggen med lim och skruvar. Men innan vi gör det ska vi först ha klarat av ett arbete som både tar lång tid och dammar enormt: vi ska skapa en ordentlig fönstersmyg. Det innebär att en del av den gamla putsen ska tas bort så att vi kan isolera även fönstersmygen. Annars har vi en onödig köldbrygga i konstruktionen.

För att arbetet inte ska bli för besvärligt använder vi oss av en stor vinkelslip med diamantkapskiva. Med den skär vi bort så mycket som möjligt. Om du inte har en sådan kan du hyra en.

Isolera grundmur runt fönstret 1

Markera hela vägen runt fönstret så att det blir plats för cirka 20 mm isolering och puts utan att karmen täcks. Rita lodräta och vågräta streck med hjälp av vattenpass. Nertill ska ovansidan luta utåt så att vatten kan rinna bort.

Isolera grundmur: Skär i strecken med vinkelslip 2

Skär i strecken med vinkelslip. Om du inte har en stor modell som kan skära ända in till karmen, så lånar eller hyr du en. Skär först cirka 1 cm djupt bara för att få ett rent och rakt spår innan du fortsätter.

Isolering grundmur: Hugg rent med hammare och mejsel 3

Hugg rent med hammare och mejsel. Ett gott råd: använd en mejsel med handskydd, så minskas risken för att du slår dig på fingrarna om du missar ett slag med hammaren.

02
Isoleringen 6 Steg

Nu är det klart för isolering. De hårda markskivorna av mineralull kan sågas med fogsvans, men det är bättre att använda en kniv - helst en riktig isoleringskniv - för att få perfekt resultat.

Arbetet börjar med att vi placerar en skena, som kallas sockelprofil, längst ner. Den stöttar isoleringen och skyddar den mot angrepp av djur samtidigt som den bildar en droppkant för vatten.

På profilen fästs den första delen av armeringen, nämligen sockelnätet.

Skivorna kan limmas fast på grundmuren med speciallim som läggs i stora klickar på väggen. Efteråt låses markskivorna med isoleringshållare, som är plastpluggar med stor krage.

Sockelprofil till isolering av grundmur 1

Sockelprofilen sätts fast och därefter trycks sockelnätet fast i profilen. När bottennivån har fastställts borras ett antal 8 mm hål i väggen och därefter knackas spikpluggarna fast i hålen.

Markskivorna till isolering av grundmur sågas till med en gammal fogsvans 2

Markskivorna sågas till med en gammal fogsvans. Detaljer och små bitar kan skäras loss med en gammal brödkniv. Skivorna ska sågas så att de går in en bit i fönsteröppningen och täcker kanten på isoleringen i smygen.

Isoleringen til isolering av grundmur trycks fast 3

Isoleringen trycks fast i speciallimmet, som också kan läggas på baksidan av skivorna. Skivan ska skjutas ner bakom sockelnätet och vila på sockelprofilen.

Isoleringen till isolering av grundmur låses fast med särskilda isoleringshållare 4

Isoleringen låses fast med särskilda isoleringshållare med stora kragar. De sticks in i hål som borras med 8 mm borr och borrhammare rätt igenom isoleringen. Först sticks pluggen in och sedan den röda expansionsdelen.

Isolering av grundmur runt fönstersmygen 5

Fönstersmygen ska isoleras och här används 20 mm remsor som vi har sågat ut ur skivorna. Hela remsan stryks med lim innan den pressas fast på plats.

Isolering av grundmur är klar att putsas 6

Nu är grundmuren klar att putsas. Isoleringshållarna placeras dels mitt på skivorna, dels i skarven mellan dem. Då håller de fast två eller flera skivor.

03
Armerad puts 8 Steg

När isoleringen har satts upp på väggen och limmet har fått härda ett dygn ska den täckas av ett minst 8 mm tjockt skikt av putsbruk som dessutom armeras.

Man börjar med att dra ut putsbruket på isoleringen och därefter pressas armeringsnätet in i det våta bruket. Nätet täcks sedan med ytterligare putsbruk som bearbetas så att ytan blir slät och nätet täcks fullständigt.

Även om markskivorna är fasta, så är de inte så fasta som en tegelvägg och det innebär att vi tar det lite lugnt när bruket dras ut och fördelas. Det är lätt hänt att ytan blir ojämn men då kan man lägga på ett skikt till.

Isolering av grundmur med putsbruk 1

Vi drar ut bruket nerifrån. Putsbruket har blandats mycket noga med vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Sockelnätet dras ut lite för att bruket ska kunna fördelas ordentligt nertill med t.ex. en spackel. Därefter kan det tryckas tillbaka.

Isolering grundmur: Utvändiga hörn förstärks med hörnprofiler 2

Utvändiga hörn förstärks med hörnprofiler som arbetas in i putsbruket. Den smala profilen med nät på bägge sidor kapas lagom lång och trycks fast med stålputsbräda i det mjuka bruket. Därefter täcks nätet och profilen med bruk.

Isolering grundmur: Utvändiga hörn runt fönstret förstärks 3

Utvändiga hörn runt fönstret förstärks på samma sätt med bruk och hörnprofiler. Först läggs bruket på, sedan trycks profilen med nätet fast och slutligen täcks både profil och nät med bruk.

Vid isolering av grundmur täckas hela väggen med bruk 4

Nu ska hela väggen täckas med bruk. Det går rätt snabbt att dra ut bruket med en bred stålputsbräda eller spackel. Bruket ska vara 6-8 mm tjockt överallt. Det är nu som bruket ofta fördelas lite ojämnt. Det rättar vi till senare.

Armeringsnätet till isolering av grundmur klipps till och pressas in 5

Armeringsnätet klipps till och pressas in i det våta bruket. Nätet ska klippas så stort att det överlappar hörnen och sockelprofilen. När nätet har slätats ut och tryckts fast läggs ytterligare bruk på.

Isolering av grundmur med puts på hela grundmuren 6

Nästa dag putsas hela grundmuren slät och fin med ett tunnare putsskikt. Vi använder även nu det vattentäta bruket och det dras ut i ett cirka 2 mm tjockt skikt och putsas slätt.

Dags att finputsa vid isolering av grundmur 7

Efter knappt en halvtimme är det dags att finputsa, för då har bruket blivit så fast att man kan ta på det. Det går inte att finputsa med filtputsbräda för då fastnar bruket i putsbrädan, så vi använder en hårt urvriden svamp och drar med lätt hand.

Isolering av grundmur är klar 8

Grundmuren är klar. Huset har blivit snyggare, isoleringen har förbättrats och källaren blivit varmare.

Material

 • Sockelprofiler och spikplugg
 • Isolering, här markskiva Paroc GRS 30, 50 mm tjock och 60 x 120 cm
 • Spikpluggar av plast med stor krage
 • Lim (här Skalcem fix)
 • Sockelnät
 • Armeringsnät av glasfiber
 • Hörnprofiler
 • Bruk (här Multiputs Vattentät)

Tidsförbrukning

2-3 dagar för cirka 5 meter grundmur (+ torktid). Det tar lång tid runt varje fönster.

Pris

600 kr per kvadratmeter.

Svårighetsgrad

Det krävs en viss erfarenhet för att få en slät och fin yta på putsen. Resten är enkelt.

Ritning

Video

VERKTYG: Så här använder du den stora vinkelslipen

I den här videon lär du dig allt om hur du arbetar med en vinkelslip för 230 mm stora skivor. Den klarar en lång rad av samma uppgifter som en mindre modell. Men utrustad med rätt skiva sågar den sig genom betydligt tjockare material, t ex betongplattor.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Isolering